Procházení: ART

ART

„Performing arts byl v 90. letech výraz, který nebylo možné napsat ani do grantové žádosti, ani na plakát. Museli jsme vysvětlovat, že prezentujeme divadlo, které je sice jiné, než jsou diváci zvyklí, ale že stojí za pozornost,“ říká Pavel Štorek, umělecký ředitel festivalu 4+4 dny v pohybu. Na co by pozval z letošního programu a co se děje v oblasti divadelní alternativy u nás i ve světě?

ART

Pokud se v letním horku potřebujete trochu osvěžit, doporučujeme výstavu Mystické krajiny. Na obrazech Václava K. Killera se objevuje moře ve všech podobách, barvách a vůních. Expozici můžete aktuálně navštívit v pražském Topičově salonu.

ART

Rozsáhlou výstavu Levitace předního českého malíře, pro jehož obrazy je charakteristická silně kontrastní barevnost a sarkastický humor, můžete aktuálně vidět v pražské Ville Pellé. WHAT zjišťoval, jak moc formovalo tvorbu Lubomíra Typlta otcovství a proč dokáže být jedním tématem posedlý dlouhé roky.

ART

Navrhla přebal CD pro Coldplay. Její díla najdete ve sbírce Micka Jaggera i nedávno zesnulé anglické královny Alžběty II. Míla Fürstová mluví v rozhovoru pro WHAT nejen o svém novém projektu: „Porodnice Queen Charlotte’s Lying in Hospital byla na svou dobu velmi odvážná instituce, v 18. století tu poskytovali péči i neprovdaným ženám. To byl tehdy velmi radikální krok.“

ART

Česká sklárna Moser má od loňska nového uměleckého ředitele. Jan Plecháč získal hned několik ocenění Czech Grand Design, jeho návrhy pro české i zahraniční značky zaujaly odbornou veřejnost i privátní sběratele. Pro Moser navrhl působivou masivní vázu Abyss. Poprvé byla prezentována nai prestižní světové přehlídce Milano Design Week.