Málokdy se v gastronomii mluví o vizuálních trendech. To ale mění umělkyně Jarmila Červená, která do české kotliny zasazuje cukrovou estetiku spojující trashy prvky s futuristickým akcentem, něco jako když se spojí Balenciaga s Iris van Herpen. Není divu, že si její veganské dorty a další jedlé ozdoby zamilovali i módní designéři či globální značky. My ji pro vás vyzpovídali a pokud držíte dietu, doporučujeme pro tentokrát udělat výjimku.
Při tvorbě dortů pracuješ s čokoládou, želé, cukrem i jedlými papíry s fotkami. Co odstartovalo tvou fascinaci k pečení a cukrářství?
Jídlo mě přitahovalo vždy – už kolem šestnácti jsem psala receptový blog, ráda vařila a pekla. Ale opravdová fascinace cukrářstvím přišla až ve chvíli, kdy jsem zašla na kurz práce s čokoládou. Nadchlo mě, že se s ní dá modelovat, ale zároveň je potřeba obrovská trpělivost, protože práce s teplotou vyžaduje naprostou přesnost. Od té doby mě tenhle svět úplně pohltil. Temperace, pralinky, hledání kombinací chutí… čokoláda je vesmír sám pro sebe. A podobné principy dnes uplatňuju i při práci s cukrem.
Lásku k dortům do mě také zasadila moje máma, která mi každý rok pekla hodně přezdobené narozeninové dorty v devadesátkovém stylu. Třeba ve tvaru knihy, podkovy nebo s panenkou, která měla dort místo šatů. Narozeniny byly u nás vždycky slavností, něco výjimečného. A to ve mně zůstalo – miluji oslavy, a o to víc mě těší, že k nim dnes můžu přispět svými dorty.
Vzpomeneš si, jak vznikl tvůj první dort ve tvém aktuálním stylu?
Vzpomínám si naprosto přesně! Chodila jsem tehdy kolem jednoho domu na Letné, který měl zvláštní šedozelenou fasádu, a říkala jsem si, že by to byla skvělá barva pro dort. Zároveň jsem zrovna tehdy experimentovala s želé a napadlo mě to propojit – vizuálně i chuťově. Vytvořila jsem testovací verzi a dohromady to fungovalo!
Vždy je pro mě důležité, jak se u pečení a zdobení cítím – třeba i to, jak jsem oblečená. Někdy si ozdobím cukrářské rukavice prstenem a mám pocit, že do tvorby vkládám tu správnou energii. Že se bude dít něco skvělého.
Vzhledem k originalitě tvých jedlých skvostů by mě zajímalo, kde čerpáš inspiraci? Využíváš prvky například i z módy nebo grafiky?
Inspiraci nacházím všude kolem sebe. Když jdu po ulici, fotím si domy, auta, posprejované zdi nebo nečekané barevné kombinace. Fascinují mě lesklé a třpytivé materiály, oblíbeným prvkem je pro mě také sklo. Cukr se mu vlastně v lecčem podobá – můžeš ho tvarovat, foukat, je křehký i pevný zároveň. A pak mě velmi fascinuje i virtuální svět – 3D objekty, animace, jejich estetika.

Za sebou máš nesčetně spoluprací – například se šperkařem Ondřejem Stárou, značkou MAC nebo účast na Green Affect pop-up výstavě a výstavě Barbory Ilič. Baví tě více kreativní spolupráce nebo dorty pro oslavence a svatby?
Obojí má své kouzlo. Dorty často lidé objednávají pro někoho blízkého, a už z té objednávky cítím, že mu chtějí udělat velkou radost. Ať už jde o svatbu nebo narozeniny, vždycky mě to moc dojímá.
Na druhé straně mě hodně baví i kreativní spolupráce. V těchto projektech se dostávám do nových světů, inspirujeme se s klientem navzájem a často je zadáním nějaký konkrétní produkt, od kterého se vše odvíjí. Tento směr mě aktuálně hodně zaměstnává. Miluji, když můžu tvořit něco nečekaného ve spolupráci s dalšími lidmi.
Všechny tvé výtvory jsou veganské. Představuje to pro tebe při pečení nějaké omezení?
Už od začátku mě na tom bavila právě ta výzva: vytvořit něco výjimečného i bez klasických ingrediencí. Dnes to vlastně vnímám spíše jako výhodu. Nejen že všechno, co dělám, je čistě rostlinné, ale zároveň tím eliminuji riziko pro lidi s různými alergiemi – třeba na laktózu nebo vejce. A veganský catering v tomhle stylu u nás pořád není úplně běžný.

Food instalace nejsou ale pouze o jídle – na tvém instagramu jsem si všimla, že máš vášeň i pro nejrůznější skleničky či misky. Který kousek z tvé sbírky máš nejraději a kde servírovací artefakty vyhledáváš?
Čím dál víc preferuji minimalismus – čisté barevné plochy, lesk, kontrast. Nejuniverzálnější a asi i nejoblíbenější je pro mě klasické zrcadlo v různých velikostech a tvarech, ráda ale servíruju i na barevné nebo kovové podklady. Mám i pár oblíbených kousků z bazarů. Ze Srbska jsem si přivezla krásný zdobený tác, který je ideální spíš na jednodušší dezerty – zdobené dorty naopak nejlépe vyniknou na čistých, jednoduchých podkladech. Často si nádobí půjčuji, třeba ve filmových studiích na Barrandově, kde vybírám rekvizity podle konkrétního konceptu.
Ve tvém repertoáru najdeme mimo dorty i pralinky, které rozhodně nepatří mezi ty jednodušší na výrobu. Jak dlouho ti trvalo je vyšperkovat do jejich nynější podoby?
Dnes už můžu říct, že technicky jsou pralinky přesně takové, jaké mají být, ale pořád mě baví zkoušet nové kombinace chutí a snažím se posouvat je dál. Ráda bych si navrhla i vlastní formy. Výroba pralinek mě naučila velké dávce trpělivosti – nejde to uspěchat, všechno má svůj čas a rytmus.
Kde můžeme tvé výtvory ochutnat? Jsou pouze na objednání nebo plánuješ i nějaký obchůdek?
Nyní pouze na objednávku – lidé mě můžou kontaktovat buď přes Instagram nebo e-mailem. Většinou to funguje tak, že mi napíšou svou představu, a já se snažím zjistit co nejvíc – co slaví, co mají rádi a jaký mají rozpočet. Díky tomu pak můžu navrhnout něco, co bude odpovídat jejich představě.

Co dalšího tě láká vyzkoušet? A na co se můžeme v budoucnu těšit?
Teď hodně experimentuju a zkouším nové chutě – černý sezam, matcha a citron jsou totální obsese. Fascinuje mě, jak skvěle může fungovat i zdánlivě neobvyklé propojení – nejen chuťově, ale i vizuálně. Ráda bych se víc ponořila do práce s cukrem, konkrétně do techniky foukání, která připomíná práci se sklem a otevírá obrovské kreativní možnosti. Zároveň chci posunout svůj brand na další level a zapojit víc lidí. Nedávno jsem zkusila tvořit i virtuálně, vyrobila jsem svůj první digitální dort v Blenderu, kde jsem se mohla esteticky vyřádit naprosto bez limitů, to mě hodně bavilo. A kdyby chtěla ode mě někdy dort Charli XCX? Nezlobila bych se!
