Úterý, 7 února, 2023
spot_img

Jak po zimě pročistit tělo? Pozvěte si do kuchyně medvědí česnek

Pro tuto jarní bylinu si do přírodní lékárny odjakživa chodí i medvědi, sem sahá také původ jejího názvu. Obsahuje vitaminy, minerální látky, velké množství jódu a po zimě pročistí celé tělo. Pozvěte si lesní česnek a další jarní byliny do kuchyně…

Jarní kuřátko, baby špenát, kopřivová nádivka
397 Kč7858 kcal4 porce
Ingredience

→ 2 baby kuřátka

→ 1 cibule

→ 4 stroužky česneku

→ čerstvý citronový tymián

→ 150 g másla

→ kuřecí vývar na podlití

→ sůl a pepř

Postup

Kuřátka osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Máslo rozdělte na 4 díly a použijte ho na každé z kuřátek: čtvrtinu vložte pod kůži na prsa, tu druhou použijte zvenku. Cibuli rozkrájejte na měsíčky a do každého kuřátka jeden vložte. Kromě cibule dovnitř dejte po dvou stroužcích oloupaného a rozbitého česneku a snítku tymiánu. Kuřátka vložte do pekáče prsy nahoru a podlijte vývarem. Zakryjte pekáč alobalem a pečte na 190 °C 40 minut. Poté pekáč odkryjte a pečte dalších 30 minut nebo dokud kůže nebude křupavá. V případě potřeby podlijte dalším vývarem.

Ingredience na nádivku

→ 1 veka

→ 200 ml mléka

→ 1 cibule

→ 2 stroužky česneku

→ 400 g slaniny

→ 6 vajec

→ 50 g rozpuštěného másla a trochu na vymazání formy

→ špetka muškátového oříšku

→ 2 hrsti sekaných kopřiv

→ hrst plátkových mandlí

→ sůl na dochucení

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Veku nakrájejte na kostičky, vysušte v troubě a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, mlékem, kopřivami, solí a muškátovým oříškem (můžete přidat i medvědí česnek).
Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte s nakrájenou cibulkou a česnekem. Vše pak přidejte k ostatním surovinám. V jiné míse ušlehejte bílky a sníh lehce vmíchejte do směsi.
Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte ho mandlemi. Pečte tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.

Ingredience na Baby špenát

→ 250 g baby špenátu

→ 2 šalotky

→ 1 stroužek česneku

→1 lžíce másla

Postup

Špenát propláchněte a nechte vysušit. Na pánvi zlehka opečte nakrájenou šalotku s česnekem, přidejte špenát, krátce provařte, osolte a opepřete.

Salát z čekanky s výhonky ředkviček, ančovičkami, polníčkem a avokádem
Ingredience
176 Kč1160 kcal4 porce

→ 125 g polníčku

→ 6 ředkviček

→ 2 bílé čekanky a dvě červené

→ avokádo

→ 20 ančoviček

→ olivový olej

→ ředkvičkové výhonky

→ řeřicha

→ citronová šťáva

→ sůl, pepř

Postup

Čekanku očistěte a rozdělte na jednotlivé lístky, avokádo oloupejte a nakrájejte na měsíčky, ředkvičky nakrájejte na plátky. Veškeré suroviny smíchejte dohromady a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Rizoto z bulguru, medvědího česneku a sušených hub
119 Kč2477 kcal4 porce
Ingredience

→ hrst libovolných sušených hub (my máme rádi stročky)

→ 3 šalotky

→ 2 lžíce olivového oleje

→ 500 ml zeleninového vývaru

→ 200 g bulguru v suchém stavu

→ 50 ml bílého vína

→ hrst medvědího česneku

→ 50 g másla

→ 3 lžíce nastrouhaného parmezánu

→ sůl, pepř

Postup

Houby namočte na 5–10 minut do teplé vody. Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou šalotku na něm na středním plameni orestujte do sklovata. Přidejte bulgur, krátce ho orestujte a za stálého míchání zalijte bílým vínem. Když víno vyprchá, přidejte vývar a namočené houby. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Poté přidejte máslo, parmezán, nasekaný medvědí česnek, vše pořádně promíchejte, až získáte krémovou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.

Krém z medvědího česneku
Ingredience
122 Kč2401 kcal4 porce

→ 100 g čerstvého medvědího česneku

→ 500 ml zeleninového vývaru

→ 100 ml suchého bílého vína

→ 80 g šalotky

→ 50 g másla

→ 500 ml smetany

→ muškátový oříšek

→ sůl, pepř

Postup

V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou šalotku a za častého míchání ji nechte zesklovatět. Přilijte bílé víno, nechte ho zcela odvařit a přidejte vývar, který opět nechte přejít varem. Do něj vložte medvědí česnek, smetanu, muškátový oříšek a sůl a polévku ještě asi minutu vařte. Horkou ji rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto. Jako vložku do polévky si můžete udělat máslové krutony s česnekem – toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte ho na kostičky o velikosti 1 × 1 cm, upražte je v troubě při 160–180 °C dozlatova. Mezitím na rozpuštěném másle orestujte prolisovaný nebo najemno sekaný česnek bez klíčků, přidejte opražené krutony a promíchejte, dokud se máslo nevsákne. Dobrou chuť.

Vychází 31. ledna

Osvěžující sprcha během topických dní: Namíchejte si vlastní ledové čaje i...

Tropické dny se blíží a s nimi i chvíle, kdy ani schovaní ve stínu nestíháte utírat pot z nejrůznějších částí vašeho těla. Zkuste si...

Proč milujeme dobová dramata? Dle psychologů zlepšují mentální zdraví i sociální...

Do kin přichází druhý film z Panství Downton, ČT úspěšně reprízuje První republiku, Netflix si mne ruce nad sledovaností Bridgertonu a chystá další řady... Historické seriály jsou sázkou na jistotu.

O čem sní váš pes?

Vědci už dokázali popsat, co se děje v mozku koček, krys nebo ptáků, když spí. Teprve před dvěma lety...

Last minute valentýnské dárky pro ženy, pro muže nebo klidně pro sebe

Nechte se inspirovat, ať už preferujete tradiční dárky, nebo radši něco originálního. Nevadí, že svátek zamilovaných neslavíte, nebo že...

Kolekce líčidel ve stylu Hry o trůny boduje. Už máte svůj štětec ve tvaru meče?

Dost možná nejoblíbenější seriál současnosti s názvem Hra o trůny je jedním z největších témat posledních dní. Závěrečná série...
Zavří­t reklamu