Úterý, 6 června, 2023
spot_img

Jak po zimě pročistit tělo? Pozvěte si do kuchyně medvědí česnek

Pro tuto jarní bylinu si do přírodní lékárny odjakživa chodí i medvědi, sem sahá také původ jejího názvu. Obsahuje vitaminy, minerální látky, velké množství jódu a po zimě pročistí celé tělo. Pozvěte si lesní česnek a další jarní byliny do kuchyně…

Jarní kuřátko, baby špenát, kopřivová nádivka
397 Kč7858 kcal4 porce
Ingredience

→ 2 baby kuřátka

→ 1 cibule

→ 4 stroužky česneku

→ čerstvý citronový tymián

→ 150 g másla

→ kuřecí vývar na podlití

→ sůl a pepř

Postup

Kuřátka osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Máslo rozdělte na 4 díly a použijte ho na každé z kuřátek: čtvrtinu vložte pod kůži na prsa, tu druhou použijte zvenku. Cibuli rozkrájejte na měsíčky a do každého kuřátka jeden vložte. Kromě cibule dovnitř dejte po dvou stroužcích oloupaného a rozbitého česneku a snítku tymiánu. Kuřátka vložte do pekáče prsy nahoru a podlijte vývarem. Zakryjte pekáč alobalem a pečte na 190 °C 40 minut. Poté pekáč odkryjte a pečte dalších 30 minut nebo dokud kůže nebude křupavá. V případě potřeby podlijte dalším vývarem.

Ingredience na nádivku

→ 1 veka

→ 200 ml mléka

→ 1 cibule

→ 2 stroužky česneku

→ 400 g slaniny

→ 6 vajec

→ 50 g rozpuštěného másla a trochu na vymazání formy

→ špetka muškátového oříšku

→ 2 hrsti sekaných kopřiv

→ hrst plátkových mandlí

→ sůl na dochucení

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Veku nakrájejte na kostičky, vysušte v troubě a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, mlékem, kopřivami, solí a muškátovým oříškem (můžete přidat i medvědí česnek).
Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte s nakrájenou cibulkou a česnekem. Vše pak přidejte k ostatním surovinám. V jiné míse ušlehejte bílky a sníh lehce vmíchejte do směsi.
Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte ho mandlemi. Pečte tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.

Ingredience na Baby špenát

→ 250 g baby špenátu

→ 2 šalotky

→ 1 stroužek česneku

→1 lžíce másla

Postup

Špenát propláchněte a nechte vysušit. Na pánvi zlehka opečte nakrájenou šalotku s česnekem, přidejte špenát, krátce provařte, osolte a opepřete.

Salát z čekanky s výhonky ředkviček, ančovičkami, polníčkem a avokádem
Ingredience
176 Kč1160 kcal4 porce

→ 125 g polníčku

→ 6 ředkviček

→ 2 bílé čekanky a dvě červené

→ avokádo

→ 20 ančoviček

→ olivový olej

→ ředkvičkové výhonky

→ řeřicha

→ citronová šťáva

→ sůl, pepř

Postup

Čekanku očistěte a rozdělte na jednotlivé lístky, avokádo oloupejte a nakrájejte na měsíčky, ředkvičky nakrájejte na plátky. Veškeré suroviny smíchejte dohromady a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Rizoto z bulguru, medvědího česneku a sušených hub
119 Kč2477 kcal4 porce
Ingredience

→ hrst libovolných sušených hub (my máme rádi stročky)

→ 3 šalotky

→ 2 lžíce olivového oleje

→ 500 ml zeleninového vývaru

→ 200 g bulguru v suchém stavu

→ 50 ml bílého vína

→ hrst medvědího česneku

→ 50 g másla

→ 3 lžíce nastrouhaného parmezánu

→ sůl, pepř

Postup

Houby namočte na 5–10 minut do teplé vody. Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou šalotku na něm na středním plameni orestujte do sklovata. Přidejte bulgur, krátce ho orestujte a za stálého míchání zalijte bílým vínem. Když víno vyprchá, přidejte vývar a namočené houby. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Poté přidejte máslo, parmezán, nasekaný medvědí česnek, vše pořádně promíchejte, až získáte krémovou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.

Krém z medvědího česneku
Ingredience
122 Kč2401 kcal4 porce

→ 100 g čerstvého medvědího česneku

→ 500 ml zeleninového vývaru

→ 100 ml suchého bílého vína

→ 80 g šalotky

→ 50 g másla

→ 500 ml smetany

→ muškátový oříšek

→ sůl, pepř

Postup

V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou šalotku a za častého míchání ji nechte zesklovatět. Přilijte bílé víno, nechte ho zcela odvařit a přidejte vývar, který opět nechte přejít varem. Do něj vložte medvědí česnek, smetanu, muškátový oříšek a sůl a polévku ještě asi minutu vařte. Horkou ji rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto. Jako vložku do polévky si můžete udělat máslové krutony s česnekem – toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte ho na kostičky o velikosti 1 × 1 cm, upražte je v troubě při 160–180 °C dozlatova. Mezitím na rozpuštěném másle orestujte prolisovaný nebo najemno sekaný česnek bez klíčků, přidejte opražené krutony a promíchejte, dokud se máslo nevsákne. Dobrou chuť.

Vychází 29. května

Rachel McAdams se neholí a nebojí se to ukázat

„Retušujte co nejméně,“ řekla herečka ke svým fotkám, které doprovázejí rozhovor k novému filmu o nejistotách puberťaček. Aby mladým dívkám dodala sebevědomí, ukázala své tělo takové, jaké je, a svěřila se, jak řešila svoje prsa.

Příběh ze života: Jak být v kondici i po čtyřech dětech

I když se vám podaří zhubnout nabraná těhotenská kila, postava se změní, někomu se zhorší celulitida, přibudou křečové žíly, strie nebo vás začne užírat...

Vulva na udržitelných kalhotách má pomoci hovořit o našem těle

Na ulici asi úplně běžně nikoho v kalhotách s natištěnými vzory vulvy nepotkáte. To by se ale mohlo změnit....

Dobré víno nejde udělat rychle, říká podnikatel, který k nám přivezl španělské „šampaňské“

„Pro Španěly je víno espumoso, tedy jakékoli šumivé víno, automaticky sklenička cavy,“ prozrazuje Arseny Dobušev, spoluzakladatel a majitel značky Wine Office a vinného baru v centru Prahy. Už tři roky se specializuje na dovoz tradičního šumivého vína z oblasti Penedès z Katalánska, které u nás nabírá na popularitě.

Zkrvavené želvy i raci v plechovkách. To jsou mrazivé snímky vítězů podmořské fotografie

Naporcovaní žraloci i šťastně si plavoucí mořští koníci. Soutěž Underwater Photographer of the Year se snaží ukázat rozmanitost vodního...
Zavří­t reklamu