Neděle, 29 května, 2022
spot_img

Jak po zimě pročistit tělo? Pozvěte si do kuchyně medvědí česnek

Pro tuto jarní bylinu si do přírodní lékárny odjakživa chodí i medvědi, sem sahá také původ jejího názvu. Obsahuje vitaminy, minerální látky, velké množství jódu a po zimě pročistí celé tělo. Pozvěte si lesní česnek a další jarní byliny do kuchyně…

Jarní kuřátko, baby špenát, kopřivová nádivka
397 Kč 7858 kcal 4 porce
Ingredience

→ 2 baby kuřátka

→ 1 cibule

→ 4 stroužky česneku

→ čerstvý citronový tymián

→ 150 g másla

→ kuřecí vývar na podlití

→ sůl a pepř

Postup

Kuřátka osolte a opepřete zvenku i zevnitř. Máslo rozdělte na 4 díly a použijte ho na každé z kuřátek: čtvrtinu vložte pod kůži na prsa, tu druhou použijte zvenku. Cibuli rozkrájejte na měsíčky a do každého kuřátka jeden vložte. Kromě cibule dovnitř dejte po dvou stroužcích oloupaného a rozbitého česneku a snítku tymiánu. Kuřátka vložte do pekáče prsy nahoru a podlijte vývarem. Zakryjte pekáč alobalem a pečte na 190 °C 40 minut. Poté pekáč odkryjte a pečte dalších 30 minut nebo dokud kůže nebude křupavá. V případě potřeby podlijte dalším vývarem.

Ingredience na nádivku

→ 1 veka

→ 200 ml mléka

→ 1 cibule

→ 2 stroužky česneku

→ 400 g slaniny

→ 6 vajec

→ 50 g rozpuštěného másla a trochu na vymazání formy

→ špetka muškátového oříšku

→ 2 hrsti sekaných kopřiv

→ hrst plátkových mandlí

→ sůl na dochucení

Postup

Troubu předehřejte na 180 °C. Vejce rozklepněte a oddělte bílky a žloutky. Veku nakrájejte na kostičky, vysušte v troubě a v míse je promíchejte s rozpuštěným máslem, žloutky, mlékem, kopřivami, solí a muškátovým oříškem (můžete přidat i medvědí česnek).
Slaninu nakrájejte na kostičky a opečte s nakrájenou cibulkou a česnekem. Vše pak přidejte k ostatním surovinám. V jiné míse ušlehejte bílky a sníh lehce vmíchejte do směsi.
Formu důkladně vymažte máslem a navršte do ní nádivku. Uhlaďte povrch a posypte ho mandlemi. Pečte tak půl hodiny, dokud nebude nádivka pevná a zlatavá.

Ingredience na Baby špenát

→ 250 g baby špenátu

→ 2 šalotky

→ 1 stroužek česneku

→1 lžíce másla

Postup

Špenát propláchněte a nechte vysušit. Na pánvi zlehka opečte nakrájenou šalotku s česnekem, přidejte špenát, krátce provařte, osolte a opepřete.

Salát z čekanky s výhonky ředkviček, ančovičkami, polníčkem a avokádem
Ingredience
176 Kč 1160 kcal 4 porce

→ 125 g polníčku

→ 6 ředkviček

→ 2 bílé čekanky a dvě červené

→ avokádo

→ 20 ančoviček

→ olivový olej

→ ředkvičkové výhonky

→ řeřicha

→ citronová šťáva

→ sůl, pepř

Postup

Čekanku očistěte a rozdělte na jednotlivé lístky, avokádo oloupejte a nakrájejte na měsíčky, ředkvičky nakrájejte na plátky. Veškeré suroviny smíchejte dohromady a dochuťte solí, pepřem, olivovým olejem a citronovou šťávou.

Rizoto z bulguru, medvědího česneku a sušených hub
119 Kč 2477 kcal 4 porce
Ingredience

→ hrst libovolných sušených hub (my máme rádi stročky)

→ 3 šalotky

→ 2 lžíce olivového oleje

→ 500 ml zeleninového vývaru

→ 200 g bulguru v suchém stavu

→ 50 ml bílého vína

→ hrst medvědího česneku

→ 50 g másla

→ 3 lžíce nastrouhaného parmezánu

→ sůl, pepř

Postup

Houby namočte na 5–10 minut do teplé vody. Šalotku nakrájejte najemno. V hrnci rozehřejte olivový olej a nakrájenou šalotku na něm na středním plameni orestujte do sklovata. Přidejte bulgur, krátce ho orestujte a za stálého míchání zalijte bílým vínem. Když víno vyprchá, přidejte vývar a namočené houby. Vařte asi 20 minut na mírném plameni. Poté přidejte máslo, parmezán, nasekaný medvědí česnek, vše pořádně promíchejte, až získáte krémovou konzistenci. Dochuťte solí a pepřem.

Krém z medvědího česneku
Ingredience
122 Kč 2401 kcal 4 porce

→ 100 g čerstvého medvědího česneku

→ 500 ml zeleninového vývaru

→ 100 ml suchého bílého vína

→ 80 g šalotky

→ 50 g másla

→ 500 ml smetany

→ muškátový oříšek

→ sůl, pepř

Postup

V kastrolu rozehřejte máslo, přidejte najemno nakrájenou šalotku a za častého míchání ji nechte zesklovatět. Přilijte bílé víno, nechte ho zcela odvařit a přidejte vývar, který opět nechte přejít varem. Do něj vložte medvědí česnek, smetanu, muškátový oříšek a sůl a polévku ještě asi minutu vařte. Horkou ji rozmixujte tyčovým mixérem a přeceďte přes jemné síto. Jako vložku do polévky si můžete udělat máslové krutony s česnekem – toastový chléb zbavte okrajů a nakrájejte ho na kostičky o velikosti 1 × 1 cm, upražte je v troubě při 160–180 °C dozlatova. Mezitím na rozpuštěném másle orestujte prolisovaný nebo najemno sekaný česnek bez klíčků, přidejte opražené krutony a promíchejte, dokud se máslo nevsákne. Dobrou chuť.

Roční předplatné + dárek

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

Last minute valentýnské dárky pro ženy, pro muže nebo klidně pro...

Nechte se inspirovat, ať už preferujete tradiční dárky, nebo radši něco originálního. Nevadí, že svátek zamilovaných neslavíte, nebo že byste slavit chtěli, ale není...

Odpočinek v horských výšinách

Uniknout rozpálenému městu, utéct do zelených kopců a při troše štěstí zažít některou z cenných lekcí, které němé hory udělují svým tichým žákům... Chcete-li...

Zakladatelky nové české módní značky místo trendů sázejí na pohodlí a udržitelnost

Značka Jamie Collection, za níž stojí Michala Smelíková a Jana Potůčková, se zrodila během loňské karantény. Oběma dámám chyběla...

Konec rozpraskané kůži. Jak o sebe v zimě pečovat?

Jakmile se teploty začnou pohybovat pod nulou, vaše rty, ruce, tváře i paty pokryjí větší či menší prasklinky. Připadá...

Muži se nemusí bát přijít, krví po sobě nestříkáme, říká autorka divadelního představení o menstruačním cyklu

Má ji skoro každá žena, přesto je pro mnohé stále tabu a nahlas se o ní většinou příliš nemluví....
Zavří­t reklamu