Domů INTERVIEWS Kristína Nemčková: Jen v kuchyni se cítím sama sebou

Kristína Nemčková: Jen v kuchyni se cítím sama sebou

Mluví se o ní jako o „gastro zázraku“. Sedmnáctiletá Kristína Nemčková ale veřejnost neokouzlila jen svým dechberoucím talentem a umem.
V právě probíhající soutěži amatérských kuchařů MasterChef totiž dokazuje, že desetitisíce fanoušků na sociálních sítích nasbírala i díky své obrovské pokoře, vytrvalosti, píli a přesvědčení nikdy se nevzdat. My jsme si s touhle sympatickou vycházející hvězdou povídali o jejích prvních chvílích u plotny i největších mýtech o vaření.
První jídlo, které jsem uvařila…
…bylo z Barbie kuchařky, kterou jsem dostala k Vánocům asi v pěti letech. Byly v ní recepty podle princezen a my s kamarádkou, která bydlela přes ulici, tu knížku vždycky otevřely a něco z ní navařily. Většinou se jednalo o nepečené věci, takže bych tipovala, že moje první jídlo byly asi takové sladké kuličky.
Když jsem v kuchyni, tak…
…můžu být sama sebou. Protože nikde jinde se tak necítím.
… mě donutily víc na sobě pracovat. Když jsem se dívala na první sérii MasterChefa, připravovali tam hovězí zabalené v listovém těstě. No a já hned běžela za mámou a tátou, že to musím zkusit. Rodiče mi druhý den koupili maso i všechno potřebné a já to pak úspěšně uvařila.
Od té doby jsem se snažila víc zdokonalovat.
Ještě nikdy se mi nepodařilo…
Ještě před nedávnem bych řekla makronky, ale ty už jsme zvládla. Jinak vlastně ani nevím, což je asi tím, že si už od malička dávám malé cíle, které dokud nesplním, nejdu od nich pryč. Pamatuji si třeba, že jsem v televizi viděla pořad, kde pekli dort potažený marcipánem a chtěla ho zvládnout taky. Samozřejmě si nepovedl napoprvé, napodruhé a asi ani napotřetí. Vybavuji si, jak se mi marcipán trhal, ale já to nevzdala a bojovala, než se mi to povedlo. I to je asi důvod, proč jsem dnes tam, kde jsem.

Experimentovat …
…mě baví a myslím, že je to i moje moto. Všichni se mě ptají, jaká kuchyně je moje oblíbená nebo co připravuji nejraději, ale nedokážu odpovědět, protože jsem se ještě úplně nenašla. Nechci se například věnovat jenom dortům, nebo jenom restauraci. Nerada totiž dělám jednu věc úplně stejně i podruhé. A to i když peču dort na zakázku. Pokaždé něco pozměním. Když bych tedy měla někdy do budoucna restauraci, nenašli byste tam stálé menu, ale snažila bych se ho každé dva týdny obměňovat.

Vařím podle…
…sebe. I když si totiž vezmu recept z internetu, který sepsal nějaký šéfkuchař, tak si v něm vždycky najdu něco, co se mi nezdá, co nemáme doma, nebo chci pozměnit. Navíc se snažím nikoho nekopírovat. Vlastně i všechny kuchařky mám z doby, kdy mi bylo deset let a nové už si nekupuji. Je ale pravda, že občas kouknu na Instagram, kde sleduji profily michelinských šéfkuchařů, jejichž nádherné talíře jsou pro mě asi největší inspirací. Takže si vždycky vezmu fotku a prozkoumám ji do nejmenších detailů, co by na talíři asi všechno mohlo být.

Nejčastěji peču…
…dorty na objednávku, protože my doma sladké moc nemusíme. I když tedy musím říct, že objednávek přijímám čím dál tím méně. V MasterChefu jsem totiž zjistila, že mě vaření, ve kterém jsem předtím nebyla příliš sebevědomá, hrozně baví. Takže bych se teď ráda věnovala i jiným věcem, než jen pečení dortů.
MasterChef je pro mě…
…výuční list. Po základní škole jsem přemýšlela, že půjdu na nějakou gastronomickou školu, ale úplně se mi nelíbila jejich kvalita. Takže se v kuchyni snažím přijít si na všechno sama. Ale právě v MasterChefu jsem se naučila strašně moc věcí, které bych se sama doma naučit nezvládla.
Evropa 2…
… mě tenkrát hrozně nakopla. Začalo to tak, že jsem jednu chvíli přemýšlela, jak o sobě dát vědět. Cestou do školy, když jsem poslouchala Evropu 2, mě pak napadlo, že bych mohla upéct dort do ranní show a přinést jim ho. Jedno ráno mě tedy máma zavezla do radia, já nechala mangový dort i se vzkazem na recepci a pak jsem jen doufala, že jim bude chutnat a třeba se o mně i zmíní. Což se stalo a já během dvanácti hodin získala okolo dvanácti tisíc nových fanoušků na Instagramu. Myslím, že od té doby jsem si začala uvědomovat svoji hodnotu a snažila se víc věnovat své značce. Já na sebe totiž vždycky byla hodně kritická. Ani teď ale neberu ohled na to, kolik mi je. Vždycky chci jídlo perfektní, ne jen perfektní na sedmnáctiletou holku.
Díky rodičům…
…můžu dělat, co mě baví, protože mě podpořili v každé fázi mého života. I to, že jsem teď v MasterChefu je díky mým rodičům.
Naposledy mě potěšilo …
….množství zpráv od lidí, kteří mi píší na Instagram. Vůbec jsem totiž nečekala, jak velká bude odezva na moje účinkování v soutěži. Začaly mi chodit dlouhé slohy o tom, jak lidi inspiruji a že jsem úžasná. Hrozně mě také překvapilo, že se mi ozvaly holky s tím, že mě sledují už od mých osmi let, kdy jsem měla ještě stránku na Facebooku. Když podobné zprávy čtu, připadá mi to až neskutečné.
Chtěla bych se naučit…
…krájet cibuli. A těch věcí je vlastně pořád ještě strašně moc. Určitě mám v plánu jít někam do restaurace na stáž a myslím, že právě v praxi se naučím nejvíc.
Moje největší zbraň je …
…pokora. I když jsem to sama u sebe zase tolik nevnímala, lidé mi to čím dál tím víc říkají a píší. Myslím, že pokora a respekt jsou moc důležité věci a jsem vděčná rodičům, že mě k nim vedli.
Za deset let se vidím…
…v nějaké restauraci. Jen ještě netuším, jestli to bude v Čechách, nebo v zahraničí. Také doufám, že za deset let už najdu sama sebe a budu přesně vědět, co chci dělat. Zatím mám totiž jasný jen směr.
Sen, který mě neopustil…
…je otevřít si svůj podnik. Už jako malá jsem nahlas říkávala, že jednou chci mít svoji restauraci. No, a babička, která ji vlastnila, mě od toho vždycky zrazovala s tím, že vlastní podnik je nejhorší práce, kde člověk musí být 12 hodin na nohou. Ale já si za tím pořád stojím.
Ještě jsem nepřišla na chuť…
…zabíjačce. Tlačenka ani jitrnice mě prostě neberou.
Největší mýtus o vaření je,…
…že když nemáte bílý jogurt, dáte tam borůvkový. Vaření ala Babica prostě nefunguje.
Můj věk mě…
…myslím nevystihuje. Když totiž někdo uslyší o holce, které je sedmnáct, většinou si představí úplnou puberťačku.
Já jsem asi dospěla o něco rychleji.
Nejvíce se bojím,…
… že nenaplním své sny.
Smažený sýr a hranolky…
…po mě vždy chtějí uvařit babička s dědou ze Slovenska, kteří k nám jezdí tak třikrát za rok. Už jsem se jim sice snažila udělat i nějakou z mých specialit, ale odvrátili hlavu s tím, že chtějí raději smažený sýr.
Vždycky pláču u…
…toho, když mě někdo, kdo pro mě hodně znamená a vážím si ho, až moc chválí.
Jsem…
… Slovenka, která se narodila a žije v Praze. A hlavně normální holka, co má nějaký talent a asi umí i trošku vařit.
- Reklama -
Veronika Arichteva: I v padesáti budu infantilní

Veronika Arichteva: I v padesáti budu infantilní

Herečka a členka trojice 3v1 Veronika Arichteva prožívá šťastné období, daří se jí v soukromí i v práci. Prý je ale trochu...

Kolíbalova výstava na bienále v Benátkách může opět okouzlovat

Stanislav Kolíbal je jedním z nejvýznamnějších představitelů českého konceptuálního umění. I proto Českou a Slovenskou republiku reprezentuje...

Deset profi rad, jak přelstít vlastní mozek

Určitě si o mně myslí, že ji nemám ráda. Ten pohovor se mi nepovede, cítím to v kostech. Nikdy...

Maybelline a Puma v povedené kolekci kosmetiky

Kolaborace oblíbené značky dekorativní kosmetiky Maybelline New York a značky sportovního oblečení a obuvi Puma přináší limitovanou...