Pátek, 3 února, 2023
spot_img

Užijte si jahodové hody s netradičními recepty

Jahodová polévka s tvarohem, jahody se sýrem stracciatella nebo ledové jahodové sorbety. Vychutnejte si vaši jahodovou úrodu s novými netradičními recepty, slibujeme, že vás po obědě neuspí jako klasické kynuté jahodové knedlíky.

Jahodový salát se sýrem stracciatella
1586 kcal292 Kč4 porce
Salát

→ 300 g sýru stracciatella

→ mix salátových listů

→ jahody

→ sůl, pepř, extra panenský olivový na dochucení

→ hrst pražených plátků mandlí

Na talíř položte stracciatellu, lístky salátu klaďte do roviny za sebou a proložte je nakrájenými jahodami. Posypte plátky pražených mandlí a zalijte dresinkem.

Dresink

→ 50 ml olivového oleje

→ 20 g dijonské hořčice

→ 20 g medu

→ 30 ml cherry octu

→ sůl, pepř

Všechny suroviny smíchejte v míse až na olivový olej, ten zašlehávejte až do hustého dresinku, dochuťte solí a pepřem.

Makronky s jahodovým krémem
3773 kcal131 Kč4 porce

→ 120 g jemně mletých mandlí

→ 150 g moučkového cukru

→ 90 g bílku

→ 50 g krupicového cukru

→ červené potravinářské barvivo

Namleté mandle smíchejte s moučkovým cukrem, rozmixujte v mixéru a pak přesejte přes cedník. Výsledek by měl připomínat hladkou mouku, což přispěje k tomu, že budou makronky hladké. Bílky vyšlehejte s krupicovým cukrem do měkké pěny, přidejte barvu a vyšlehejte pevný sníh. Směs mandlí a cukru přisypte do sněhu a stěrkou míchejte, dokud těsto není hladké, řídké, ale stále pevné. Roztékat se musí jen pomalu, pokud ho přemícháte a bude příliš tekuté, na plechu se rozteče a makronky budou placaté. Těsto dejte do cukrářského sáčku a nastříkejte ho na plechy s pečicím papírem – dělejte kolečka o průměru 4,5 cm. Makronky nechte důkladně zaschnout – při doteku se nesmějí lepit. Zasychání muže trvat různě̌ dlouho (30–60 minut), podle vlhkosti prostředí. Předehřejte troubu na 150 °C. Pečte 10–12 minut.

Krém

→ 250 g másla

→ 100 g moučkového cukru

→ 200 ml šumivého vína

Máslo s cukrem vyšlehejte do světlého krému a pak postupně̌ zašlehávejte sekt pokojové teploty. Na kvalitě vína určitě nešetřete, sektu v krému není málo a dodává mu nejen lehkost, ale i chuť. Makronky rozložte na pracovní plochu, na spodní stranu poloviny z nich nastříkejte do středu krém a přiklopte zbylými makronkami. Opatrně stlačte tak, aby se krém dostal až ke krajům. Dejte pozor, abyste křehkou makronku nerozmáčkli!

Košíčky s citronovým krémem a jahodami
4695 kcal133 Kč4 porce
Těsto

→ 150 g másla

→ 90 g cukru

→ 2 žloutky

→ 255 g hladké mouky

→ špetka soli

Náplň

→ 5 vajec

→ ¾ hrnku cukru

→ 300 ml smetany 31%

→ 2 lžičky citronové kůry

→ 1/2 hrnku citronové šťávy

Všechny ingredience na těsto by měly mít pokojovou teplotu. Máslo s cukrem utřete do bílé pěny a poté zašlehávejte žloutek po žloutku. Vždy počkejte, až se žloutek rozšlehá s máslem. Pak ručně přimíchejte mouku a sůl a vypracujte hladké těsto, které dejte na 20 minut odpočinout. Mezitím si vypracujte náplň. Z omytých citronů oškrábejte kůru – pouze žlutou část, protože bílá už je velmi hořká a dezert by zkazila. Z oškrábaných citronů vymačkejte šťávu. Poté dejte všechny připravené ingredience na náplň do misky a dobře smíchejte. Odleželé těsto vyválejte a v mističkách dejte na deset minut předpéct do trouby. Nezapomeňte těsto propíchat vidličkou a zatížit hráškem/fazolemi. Když je těsto předpečené, vyjměte zátěž a vlijte citronovou náplň. Poté pečte dalších 35 minut na 180 stupňů. Koláč je hotový ve chvíli, kdy se nebude hýbat prostředek. Po vychladnutí ozdobte jahodami.

Jahodový sorbet
722 kcal159 Kč4 porce

→ 1 kg jahod

→ 120 g glukózového sirupu

→ cukr podle chuti

→ 1 dl sektu

→ šťáva z jednoho citronu

Jahody povařte s trochou vody s cukrem, poté směs rozmixujte a vmíchejte glukózový sirup, sekt a šťávu z citronu. Směs zamražte, po vyndání ji nechte trochu povolit a vymixujte ji (měla by být napůl zmrzlá), pak naplňte formy na nanuky, vložte dřívka a opět nechte zmrazit.

Chia puding s mascarpone a jahodami
1888 kcal198 Kč4 porce
Rozvar

→ 100 g chia semínek

→ 2 snítky máty

→ 50 g kokosového cukru

→ 150 ml vody

→ 1 limetka (kůra a šťáva)

Mascarpone krém

→ 250 g mascarpone

→ 50 ml smetany

→ 40 g moučkového cukru

→ 300 g jahod na ozdobu

Chia semínka zalijte rozvarem z vody, limetkové šťávy, máty a kokosového cukru. Nechte je vstřebat vodu a dejte dospod skleničky. Mascarpone vyšlehejte se smetanou, cukrem a limetkovou kůrou. Poté krém pomocí cukrářského pytlíku nastříkejte na chia puding a ozdobte nakrájenými jahodami.

Jahodová polévka s tvarohem
413 kcal89 Kč4 porce

 

→ 1/4 kg jahod

→ 3 lžíce vody

→ 3 lžíce javorového sirupu

→ 2 lžíce bílého vína

→ 1 lžička citronové šťávy

→ 3 kapky vanilkového extraktu

→ 1 lžíce bílého tvarohu

→ celé jahody na ozdobu

→ lístky máty

Jahody nakrájejte a na 3 minuty dejte vařit s vodou, javorovým sirupem a vanilkovým extraktem. Poté přidejte víno a nechte ještě chvilku přejít varem. Studenou směs rozmixujte tyčovým mixérem, přidejte citronovou šťávu a servírujte na talíř. Pochoutku ozdobte celými jahodami, tvarohem a mátou.

Vychází 31. ledna

Čajový mistr Jiří Boháč by nepohrdl ani pytlíkovým čajem

Ač trochu ve stínu kávových trendů a baristických výstředností, čaj zažívá v posledních letech neméně významnou katarzi. Co hýbe světem tohoto kulturního nápoje? To nám prozradil člověk nejpovolanější – čajmistr a teatender Jiří Boháč, který se čaji věnuje přes 25 let.

Bitcoin dál roste a drží se nad bájnou hranicí 60 tisíc...

Bitcoin na cestě do mainstreamu. Poprvé překonal bájnou hranici 60 tisíc dolarů. Budí emoce a zažívá nejlepší časy. Elon Musk na kryptovlně. To je...

Kým se inspiruje cukrářka Mirka van Gils známá z televizní soutěže Peče celá země?

Za dva týdny startuje druhá řada oblíbené cukrářské soutěže Peče celá země, v níž před dvěma lety coby porotkyně...

Jak odhalit partnerskou krizi: Rozpoznejte varovné signály, že váš vztah potřebuje odbornou pomoc

Páry, které procházejí krizí, většinou váhají, zda vyhledat profesionální pomoc, a problém často popírají. Mít však objektivní třetí stranu,...

Herečka Aňa Geislerová: Bytostně nesnáším být kohokoli obětí

Ať už se objeví ve velkofilmu zahraniční produkce, nebo v režijním debutu s nízkým rozpočtem, hraje vždycky naplno. Aňa...
Zavří­t reklamu