Pondělí, 1 března, 2021

Masopustní radovánky na talíři: Vyzkoušejte tradiční koblížky nebo škvarkovou pomazánku s jablky

Fašank neboli masopust znamená maďarsky koblih. Souvislost je zřejmá. Masopustní veselí se odedávna pojí s podáváním sladkých mastných koblihů a dalších lahůdek. Do čeho se pustíte letos? Máme pro vás několik tipů, jak

Škvarková pomazánka s jablky
145 Kč 3264 kJ 4 porce
Suroviny

→ 300 g husích škvarků

→ 150 g oloupaného jablka

→ 130 g oloupané cibule

→ 4 stroužky česneku

→ 3 lžíce sádla

→ 1 lžička sušené majoránky

→ 1 lžíce dijonské hořčice

→ 1 lžička soli, špetka pepře

Postup

Cibuli nakrájejte najemno, česnek oloupejte a prolisujte. Jablko nakrájejte na malé kostky. Škvarky najemno umelte v mlýnku na maso a dejte do mísy. V pánvi na středním ohni rozehřejte lžíci sádla, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pánev stáhněte z ohně, přidejte jablko, česnek a majoránku a vše promíchejte. Směs přidejte do mísy k umletým škvarkům. Použít můžete také zbývající sádlo, sůl, hořčici a špetku čerstvě mletého pepře. Pomazánku nechte odpočinout v lednici nebo na chladném místě alespoň 2 hodiny.

Kaldoun
148 Kč 4035 kJ 4 porce
Suroviny

→ 1 kg masových odřezků (vepřové, hovězí, drůbeží, telecí) společně s drůbežími krky, husími játry, telecími kolínky a žaludky z drůbeže

→ 1 celer

→ 2 petržele

→ 1 mrkev

→ 1 cibule

→ 1 kapusta

→ 1 květák

→ sůl, muškátový květ

→ 0,5 kg másla

→ mouka

→ vývar

Postup

Veškeré maso se dusí ve velké nádobě až do úplného vysmahnutí. Poté se nádoba odkryje, přidá se máslo a směs se zasype hrstí mouky. Pomalu za stálého míchání přilijete vývar, nakrájenou zeleninu a necháte ½ hodiny vařit. Poté polévku přecedíte přes cedník. Pokud je příliš hustá, dolijte vývar a ochuťte muškátovým květem. Maso pak nakrájejte a spolu s uvařenou zeleninou přidejte do polévky.

Masopustní vepřová pečeně na jablkách
225 Kč 3324 kJ
Suroviny

→ 4 vepřové kotlety, asi 1,5 cm široké

→ 2 větší jablka

→ 50 g másla

→ 100 ml suchého bílého vína (suchého cideru)

→ 2 lžíce dijonské hořčice

→ 1 lžíce jablečného octa

→ 150 ml kuřecího vývaru

→ 150 ml smetany

→ hrst hladké mouky

→ hrst lístků petržele

→ 40 cl Calvadosu (nemusí být)

→ Sůl, pepř

Směs koření

→ 3 hřebíčky

→ 4 kuličky nového koření

→ 6 kuliček černého pepře

→ 10 lístků šalvěje

Postup

Směs koření podrťte v hmoždíři. Potřete jí kotlety ze všech stran, osolte je a nechte alespoň půl hodinky při pokojové teplotě vstřebat všechny chutě. Trošku kořenící směsi si nechte bokem na dochucení omáčky.

Oloupejte jablka, zbavte je jádřinců a nakrájejte na tenké měsíčky (z jednoho velkého jablka nakrájíte asi 12 měsíčků). Na pánvi rozehřejte polovinu másla a vyskládejte na ni jednotlivé kousky jablek. Opékejte z každé strany asi 2 minuty, až budou pěkně měkká, ale nebudou se rozpadat. Poté jablka sundejte z pánve a dejte na plech.

Do pánve přidejte zbytek másla. Kotlety zaprašte ze všech stran moukou a opékejte na pánvi z obou stran, až pěkně zezlátnou. Z každé strany budou chtít tak 3 minuty. Poté je přendejte k jablkům na pekáč a dejte dodělat do trouby rozehřáté na 160 °C na asi 10 minut. Délka dopékání závisí na šířce kotlet. Nepřežeňte to ale, ať je nemáte moc suché.

Zatím se pusťte do omáčky. Do pánve nalijte víno nebo cider. Díky němu se z pánve uvolní všechny připečené kousky a chuť se dostane do omáčky. Přidejte hořčici, jablečný ocet a kuřecí vývar a přiveďte k varu. Na závěr přidejte smetanu, panáka Calvadosu a zbytek kořenící směsi. Podle chuti doslaďte troškou cukru. Pořádně promíchejte.

Z trouby vytáhněte hotové kotletky s jablíčky. Přelijte skvostnou omáčkou a máte hotovo

Staročeské slaninové knedle se zelím
71 Kč 1750 kJ 4 porce
Suroviny

→ 120 g hrubé mouky

→ 2 žemle

→ 1 vejce

→ 250 g uzeného bůčku

→ 1 cibule

→ 50 g slaniny

→ sůl, pepř a muškátový květ

→ 300 ml mléka

→ petrželová nať

Postup

Uzený bůček nakrájejte na malé kostky a na cibulce je nechte opéct. Nakrájejte také slaninu a žemle (také můžete opéct). Do mísy prosejte mouku se solí, přidejte muškátový květ, petrželovou nať, pepř, vejce a mléko. Vypracujte těsto, do kterého vmíchejte opečenou žemli a maso. Z tužšího těsta tvarujte knedlíky, které vařte v osolené vodě asi 15 minut. Po vyjmutí je propíchněte vidličkou, aby se nesrazily.

Selečí kolínko na černém pivu
505 Kč 4669 kJ 4 porce
Suroviny

→ 4 ks selečích kolen

→ 1 l černého piva

→ 4 cibule

→ 1 bobkový list

→ nové koření

→ 10 stroužků česneku

→ sůl

Postup

Kolena osolte. Důkladně je potřete prolisovaným česnekem (bude stačit polovina množství) a vložte do hlubšího pekáče. Přidejte oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli, zbytek česneku nakrájeného na plátky, nové koření, bobkový list a zalijte polovinou černého piva. Pekáč zakryjte, vložte do vyhřáté trouby a velmi pomalu při teplotě kolem 150 °C pečte asi 2 hodiny. Během pečení podle potřeby podlévejte pivem. Po dvou hodinách pekáč odklopte a za stálého podlévání dopékejte ještě asi hodinu.

Boží milosti
85 Kč 3677 kJ 4 porce
Suroviny

→ 300 g hladké mouky

→ 1⁄2 sáčku kypřicího prášku do pečiva

→ 50 g cukru krupice

→ 50 g másla

→ 50 g mletých mandlí

→ 1 lžička skořice

→ 2 cl rumu

→ 3 žloutky

→ 125 ml smetany ke šlehání

→ sádlo na smažení

→ vanilkový cukr na posypání

Postup

V míse smíchejte mouku s kypřicím práškem. Postupně přidávejte cukr, změklý tuk, mleté mandle, koření, žloutky, rum a smetanu a vše důkladně propracujte. Výsledné těsto by mělo být hladké a vláčné a měly by se v něm tvořit vzduchové bubliny. Poté ho nechte aspoň hodinu odpočinout (lépe však přes noc) v chladu. Pak ho rozválejte na tenkou placku, do které vykrájejte různé tvary. Ve vyšší pánvi rozehřejte sádlo a jednotlivé tvary v něm zvolna osmažte dozlatova. Ve finále pocukrujte vanilkovým cukrem.

Masopustní koblížky
85 Kč 3677 kJ
Suroviny

→ 250 ml vlažného mléka

→40 g čerstvého droždí

→ 2 lžíce krupicového cukru

→ 500 g hladké mouky

→4 žloutky

→ 50 g rozpuštěného másla

→ špetka soli,

→ kůra z citronu

→ džem, povidla nebo mák na náplň

→ olej na smažení

→ moučkový cukr na poprášení

Postup

Nejprve si připravte kvásek. Odlijte do hrnečku trochu mléka, smíchejte ho s lžící krupicového cukru a do směsi nadrobte kostku droždí. Promíchejte a nechte odpočinout.

Zatím si nachystejte těsto. Do mísy nasypte mouku a zbytek cukru. Přidejte žloutky, citronovou kůru, špetku soli a zbylé mléko. Všechno pořádně promíchejte. Nakonec přidejte připravený kvásek a rozpuštěné mléko a těsto vypracujte. Až se nebude lepit k vařečce, máte hotovo.

Pak stačí mísu přikrýt utěrkou a nechat těsto asi hodinu kynout. Nelekejte se, když bude na závěr vykukovat z mísy ven – svůj objem by mělo asi zdvojnásobit.

Vykynuté těsto si rozdělte na dvě části a obě rozválejte na pomoučeném válu. Na jednu část rozmístěte hromádky náplně. Marmeláda, povidla, mák – záleží jen na vaší chuti. Nakonec ji přiklopte druhou půlkou rozváleného těsta a vykrajujte kolem hrbolků tvořítkem koblihy nebo použijte velkou skleničku. Připravené koblížky nechte ještě na válu 20 minut kynout.

Koblihy smažte z obou stran. Uprostřed by měl po obvodu vzniknout typický světlý proužek.

Pokud se vám nechce těsto válet, můžete z něj jednoduše vytvarovat jednotlivé bochánky a osmažit je bez náplně. Marmeládou nebo povidly je ozdobíte až nakonec.

V hrnci nebo hlubší pánvi si rozpalte silnou vrstvu oleje – alespoň na 5 centimetrů. Koblížky smažte z obou stran, stačí minutu nebo dvě a můžete obracet. Nezapomeňte vždy kastrol přiklopit pokličkou.

Dozlatova osmažené koblihy vytáhněte a nechte z nich na papírovou utěrku okapat přebytečný tuk. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem – pro zvýraznění chuti do něj můžete přidat balíček vanilkového cukru.

Odlehčená varianta z jogurtu

Pokud se vám nechce dělat kvásek a raději byste zvolili jednodušší variantu, připravte si odlehčené koblížky z jogurtového těsta. Hotovo budete mít za půl hodiny a stačí vám na ně jen pět surovin.

Suroviny

→ 200 g jogurtu

→ 150 g polohrubé mouky

→ 1 balíček vanilkového cukru

→ 1 vejce

→ půl balíčku prášku do pečiva

Postup

Všechny ingredience smíchejte a vypracujte v hladké a řidší těsto.

Pomocí lžíce vytvarujte malé kuličky a osmažte je ve vyšší vrstvě oleje z obou stran.

Atlantská treska, beurre blanc omáčka a chřestové rizoto

Co k večeři? Atlantskou treskou, beurre blanc omáčkou a chřestovým rizotem...

Sezona chřestu je v plném proudu. Pokud jste i vy milovníky této zeleniny a marně přemýšlíte, jakým způsobem ji ještě zpracovat, nechte se inspirovat....

Nemůžete za hranice? Vyzkoušejte Postcrossing a procestujte svět z pohodlí domova

Jeden den pohlednice od 70leté babičky z Japonska, druhý den od mladého studenta z Brazílie. Postcrossing není pouhý koníček, jde o specifický zážitek propojující...

Zázrak proti stresu i přebytečným kilům: Zkuste recepty ze zelené cukety

Cuketa je ideální zeleninou, a to zejména v ketonové dietě. Je zdraví prospěšná nejen díky řadě vitamínů, ale zásadně...

Klobásy z falešného vepřového masa jako nový celosvětový hit?

Přepadla vás chuť na vepřovou klobásu, ale už před nějako dobou jste se rozhodli, že vyřadíte ze svého jídelníčku...

Zara hlásí zelenou

Jedním z nejoblíbenějších fast fashion řetězců je bezesporu španělská značka Zara, která je zároveň největším světovým maloobchodním prodejcem módy....
Zavří­t reklamu