Úterý, 1 prosince, 2020

Husy do pusy: Vyzkoušejte svatomartinskou pochoutku na několik způsobů

Jedenáctý měsíc v roce odjakživa patří husím pečínkám, ale z jedné husy můžete mít užitku mnohem víc. Objednejte si ji čerstvou i s drůbky a oslavte svatomartinské hodování s pomocí našich receptů.

 Svatomartinský zákusek

pekanový koláč

2300 kJ, 32 Kč, 1 porce

Budete potřebovat

→ 200 g hladké mouky + na poprášení

→ 85 g moučkového cukru

→ špetka soli

→ 120 g másla

→ 1 vejce

Na náplň

→ 4 vejce

→ 150 g třtinového cukru

→ 375 ml javorového sirupu

→ 60 ml másla (rozpuštěného)

→ 50 g hladké mouky

→ 30 ml bourbonu

→ 1 lžička mleté skořice

→ špetka strouhaného muškátového oříšku

→ strouhaná kůra z 1 bio pomeranče

→ 1 vanilkový lusk (vyškrábnutá semínka)

→ 150 g pekanových ořechů nasekaných nahrubo

V kuchyňském robotu promíchejte mouku, moučkový cukr a sůl. Přidejte máslo, vejce a mícháním vytvořte těsto. Vyklopte ho na potravinářskou fólii a vytvarujte do koule. Zabalené těsto nechte nejméně hodinu vychladit. Po vychladnutí ho rozválejte na 3 mm silný plát a vyložte jím koláčovou formu o průměru 22 cm. Troubu předehřejte na 160 °C. Prošlehejte vejce, žloutky a cukr a zašlehejte javorový sirup, máslo a mouku, přilijte bourbon a přidejte koření, pomerančovou kůru, vanilku a špetku soli. Vmíchejte nasekané pekanové ořechy, hmotu rozprostřete do koláče a pečte 45 minut.

Tipy na ozdobu

→ zkaramelizovaná jablka na pánvi s cukrem a máslem

→ ořechový posyp

→ čokoládový krém

 Husí kaldoun

903 kJ, 25 Kč, 1 porce

Budete potřebovat

→1 husí skelet

→ 200 g husích drobů

→ 7 mrkví

→ 5 petrželí

→ 1/2 celeru

→ 2 cibule

→ 2 bobkové listy

→ 5 kuliček nového koření

→ 8 kuliček černého pepře

→ 50 g másla

→ 4 vrchovaté polévkové lžíce mouky na jíšku

→ 1/2 lžičky muškátového oříšku

→ sůl

→ čerstvě mletý pepř

→ 150 ml smetany

→ petržel

Do velkého hrnce dejte skelet z husy a droby, přidejte nakrájenou cibuli, mrkve, petržel, celer, bobkový list, nové koření, muškátový oříšek, pepř a vše zalijte vodou tak, aby byl celý obsah hrnce pod vodou. Přiveďte k varu a vařte pomalu přibližně 3 hodiny. Mezitím si připravte jíšku z másla a celozrnné mouky, zalijte horkým vývarem a míchejte. Vznikne vám hustá polévka. Přidejte smetanu, dobře rozmíchejte a provařte 20 minut. Na závěr přidejte do polévky žemlové petrželové knedlíčky a doměkka uvařené droby s kořenovou zeleninou. A můžete servírovat!

Žemlové knedlíčky

→40 g žemle

→ 40 g strouhanky

→ 8 g másla

→ 1 ks vejce

→ 3–4 lžíce mléka

→ špetka soli

→ petržel

Žemli namočte v mléce. Utřete máslo spolu se solí a vejcem, přidejte namočenou rozmačkanou žemli, sekanou petrželku a podle potřeby zahustěte trochou jemné strouhanky. Umíchejte těsto, ze kterého pak vytvořte malé knedlíčky. Vařte je asi 5 minut. Poté je vytáhněte z vody a nechte okapat.

Husí stehno

červené zelí s jablky, lokše, špekové knedlíky

5699 kJ, 164 Kč, 1 porce

Husí stehna

→ 4 ks husích stehen

→ snítka tymiánu

→ ½ hlavy česneku

→ kmín, sůl

→ sádlo

Husí stehna osolte a okmínujte, vložte do pekáče s česnekem a tymiánem, zalijte rozpuštěným sádlem a pečte v troubě na 120 °C do měkka. Z výpeku udělejte šťávu a stehna před podáváním dopečte v troubě kvůli barvě.

Dušené červené zelí s jablky

→ 1/2 kg červeného zelí

→ 2 jablka

→ 2 cibule

→ 0,2 l červeného vína

→ 3 lžíce sádla

→ 2 lžíce cukru

→ 1 lžíce octa

→ 1 lžíce rybízové zavařeniny

→ 2 hřebíčky

→ pepř černý (mletý), sůl

Zelí překrojte na čtvrtky, vykrojte z nich košťál a nakrájejte na nudličky. Jablka oloupejte, zbavte je jádřinců a nakrájejte na kostičky. Oloupanou a najemno nakrájenou cibuli osmahněte na sádle dorůžova. Přidejte zelí, jablka, víno, zavařeninu, hřebíčky, cukr a ocet, osolte, opepřete, promíchejte a na mírném ohni duste pod pokličkou 45–50 minut doměkka. Hotové zelí dochuťte podle potřeby.

Lokše

brambory (uvařené ve slupce) 400 g

hladká mouka 130 g, mouka na podsypání

sůl

sádlo na omaštění

Brambory oloupejte a nastrouhejte najemno, přisypte k nim mouku a trochu soli. Z uvedených surovin ručně vypracujte těsto (podle potřeby přidejte víc mouky, aby se těsto nelepilo, ale zase nesmí být tuhé). Těsto vyválejte na plát a z něho vykrojte kulatým tvořítkem placky a na suché pánvi nebo plotýnce opečte z obou stran, dokud se placky nezačnou nadouvat a neobjeví se na nich zlaté plochy. Hotové placky ještě horké pomažte rozpuštěným sádlem a poskládejte je na sebe.

Špekové knedlíky

→2 lžíce oleje

→750 g vepřového uzeného bůčku na kostičky

→20 rohlíků nebo housek na kostičky

→4 velká vejce

→750 ml mléka

→300–400 g polohrubé nebo hrubé mouky

→sůl

→špetka muškátového květu

→hrst nasekané petrželky

V hlubší pánvi na oleji dozlatova osmahněte bůček. Přisypte kostičky pečiva a důkladně opečte do zlatohněda. Vysypte do mísy a přelijte mlékem s prošlehanými vejci. Osolte, přidejte muškátový květ a petrželku. Poté posypte třetinou mouky a promíchejte – směs by se měla spojit. Pokud zůstává tekutá, přisypte mouku, ale rozhodně ji nemusíte spotřebovat všechnu. Promíchejte a mokrýma rukama tvarujte koule o velikosti pomeranče. Knedlíky odkládejte na pracovní plochu. Ve velkém hrnci přiveďte k varu osolenou vodu, knedlíky zlehka obalte v mouce a vhazujte je do vody. Vařte dvacet až pětadvacet minut – jakmile vyplavou, vytáhněte jeden, překrojte ho a otestujte, zda je uvařený. Poté vylovte ostatní.

Štrasburská plněná husa

12 403 kJ, 2 964 kcal, 545 Kč

Budete potřebovat

→ 1 husa

→ 200 g husích jater

→ 100 g slaniny

→ 1 cibule

→ 1 lžíce sádla

→ rozmarýn

→ tymián

→ 200 g mletého vepřového masa

→ 2 vejce

→ 100 g sušených meruněk a švestek

→ 100 ml smetany

→ 0,04 l koňaku

Očištěnou husu vykostěte, rozložte na plát a zlehka naklepejte. Na sádle opečete nakrájenou cibuli a slaninu, přidejte nakrájená játra a opečete, potom nechte směs vychladnout.
Vepřové maso osolte, přidejte smetanu, směs s játry, vejce, nasekaný tymián a rozmarýn, nakrájené sušené ovoce, koňak a dobře promíchejte. Připravenou náplň rozložte na plát masa, stočte, upevněte provázkem, na povrchu osolte, dejte do pekáčku, podlijte trochou vody a za občasného obracení, přelévání vypečenou šťávou a podle potřeby podlévání horkou vodou
pečte při 140 °C dozlatova (asi 2hodiny). Měkké maso vyndejte, šťávu vyduste na tuk, zaprašte moukou, po zasmahnutí zalijte vodou, povařte a dochuťte.
Z masa poté odstraňte provázek a nakrájejte ho na plátky.

Pyré z červeného kořene

→ 1 kg černého kořene

→ 0,15 l smetany

→ 100 g másla

→ sůl, pepř

→ 0,2 l zeleninového vývaru

Černý kořen oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Ty poté orestujte na másle, podlijte smetanou a zeleninovým vývarem a duste do měkka. Potom je rozmixujte do hladka a dochuťte solí a pepřem. Husu podávejte s černým kořenem a opečenými bramborovými noky. Na ozdobu můžete použít kompotované jeřabiny a svatojánské ořechy.

S výukou finanční gramotnosti je třeba začít od útlého věku, tvrdí...

Ačkoli si české děti podle průzkumů finanční gramotnosti nestojí špatně, není rozhodně výjimkou, že žáci základních škol netuší, jakou hodnotu mají předměty, které vlastní,...

Hvězdná Olivia Palermo a značka Karl Lagerfeld představily společnou kolekci

Influencerka, návrhářka, stylistka a pravidelná okupantka předních příček žebříčků nejlépe oblékaných žen světa Olivia Palermo už před časem ohlásila spolupráci se značkou...

Heidi, Gwyneth i Madonna: Vyzkoušejte zázrak jménem astaxanthin

Látka, která díky svým zázračným účinkům dobyla Ameriku a jejíž velkou propagátorkou je například i hollywoodská herečka...

6 záblesků z letošního Designbloku. Co nás na udržitelném ročníku nejvíc okouzlilo?

Ahoj Future! Letošní Designblok se nesl v duchu  zkoumání  role designéra při navrhování produktů v dnešním věcmi přeplněném světě...

Pozorování hvězd z luxusního kontejneru i chůze po kakaových slupkách: Zjistěte, co dalšího nabízí trend moderního chataření 

Že jsme národ chalupářů, je zřejmé nejen z neutuchající obliby stejnojmenného seriálu, ale i z toho, že nějaký ten...
Zavří­t reklamu