Středa, 7 června, 2023
spot_img

Neodolatelná snídaně – lívance 3 x jinak

Nasladko nebo radši naslano? Asi nenajdete člověka, který by lívance nemiloval. Zkuste některý z našich receptů a připravte si dokonalou víkendovou snídani.

Ricotta & borůvky

ingredience (cca 2 porce)
→ 250 g ricotty
→ 2 vejce
→ 70 g jemně mleté mouky
→ 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
→ větší pevné borůvky (asi 2 hrsti)
→ citronová kůra
→ 2 lžíce sypkého sladidla
→ přepuštěné máslo na opékání

na ozdobu
→ borůvky
→ med nebo bio sirup

Bílky oddělte od žloutků, přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Ricottu smíchejte se žloutky, lehce oslaďte, přidejte půl lžičky kypřicího prášku, citronovou kůru a mouku. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Těsto bude nadýchané, ale hezky hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se příliš tuhé, dořeďte ho ještě lžící smetany.

Před pečením opatrně vmíchejte větší borůvky. Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanášejte lžící těsto, které opékejte z obou stran dozlatova.

Lívance z banánového těsta, foto: Pexels

Banánové potěšení

ingredience (cca 2 porce)
→ 1 banán
→ 2 vejce
→ 100 ml mléka
→ 100 g ovesných vloček
→ skořice
→ sůl

na ozdobu
→ banán
→ javorový sirup

Všechny uvedené suroviny rozmixujte na hladké těsto, které opékejte na sucho na pánvi nebo na malém množství přepuštěného másla (kdo chce zdravější variantu, může použít kokosový olej) z obou stran. Je to snadná a rychlá příprava, kterou zvládnete i tehdy, když se ohlásí nečekaná návštěva. Zdobení je na každém podle chuti. Doporučujeme javorový sirup nebo med, ale lívance jsou díky banánu sladké samy o sobě.

Naslano se špenátem, foto: Pexels

Špenátový brunch

ingredience (cca 4 porce)
→ 250 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu
→ 50 g pohankové mouky
→ 60 g pšeničné hladké mouky
→ 1/2 lžičky jedlé sody
→ 1 lžička prášku do pečiva
→ 200 g kefíru nebo acidofilního mléka
→ 1 vejce
→ 1/2 lžičky mořské soli
→ 80 g jarní cibulky
→ velká hrst petržele
→ kůra z bio citronu
→ 3 lžíce másla
→ olivový olej na smažení
→ máslo na smažení

Špenát spařte vroucí vodou, nechte okapat, lehce vyždímejte a nakrájejte na menší kousky. Na pánvi si rozpusťte máslo, na něm orestujte jarní cibulku do měkka a odstavte. Připravte si těsto smícháním kefíru, vejce, pohankové mouky, pšeničné mouky, soli, jedlé sody a prášku do pečiva. Přidejte jarní cibulku, 2/3 jemně nasekané petrželky, kůru z citronu, špenát. Lívanečky smažte do zlata z obou stran na střední výkon na pánvi s trochou másla a olivového oleje vhodného na smažení.

 

Vychází 29. května

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem...

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty,...

Last minute valentýnské dárky pro ženy, pro muže nebo klidně pro...

Nechte se inspirovat, ať už preferujete tradiční dárky, nebo radši něco originálního. Nevadí, že svátek zamilovaných neslavíte, nebo že byste slavit chtěli, ale není...

Cesty Lukáše Loskota: Organický život u protinožců

Lukáš Loskot  vybudoval velmi oblíbený concept store s niche parfémy a luxusní přírodní kosmetikou Ingredients. Je ale také vášnivý...

Zeleň ve veřejném prostoru: Jak se do města postupně vrátila přirozenost a divokost

Zeleň ve veřejném prostoru. Téma, o kterém se hodně mluví, sledujeme ho každý den, nakonec ho ale stejně hlavně...

Telefon místo psychologa. Mobilní aplikace mohou pomoci k duševní pohodě

Tlak na stoprocentní výkony, vysoké nároky a přehnaná očekávání. Přesně tyto faktory často způsobují, že se řada z nás...
Zavří­t reklamu