Středa, 1 února, 2023
spot_img

Neodolatelná snídaně – lívance 3 x jinak

Nasladko nebo radši naslano? Asi nenajdete člověka, který by lívance nemiloval. Zkuste některý z našich receptů a připravte si dokonalou víkendovou snídani.

Ricotta & borůvky

ingredience (cca 2 porce)
→ 250 g ricotty
→ 2 vejce
→ 70 g jemně mleté mouky
→ 1/2 lžičky kypřícího prášku do pečiva
→ větší pevné borůvky (asi 2 hrsti)
→ citronová kůra
→ 2 lžíce sypkého sladidla
→ přepuštěné máslo na opékání

na ozdobu
→ borůvky
→ med nebo bio sirup

Bílky oddělte od žloutků, přidejte špetku soli a vyšlehejte z nich pevný sníh. Ricottu smíchejte se žloutky, lehce oslaďte, přidejte půl lžičky kypřicího prášku, citronovou kůru a mouku. Na závěr vmíchejte sníh z bílků. Těsto bude nadýchané, ale hezky hutné. Kdyby na lžíci drželo až moc a zdálo se příliš tuhé, dořeďte ho ještě lžící smetany.

Před pečením opatrně vmíchejte větší borůvky. Na středně rozpálenou nepřilnavou a tukem vytřenou pánev nanášejte lžící těsto, které opékejte z obou stran dozlatova.

Lívance z banánového těsta, foto: Pexels

Banánové potěšení

ingredience (cca 2 porce)
→ 1 banán
→ 2 vejce
→ 100 ml mléka
→ 100 g ovesných vloček
→ skořice
→ sůl

na ozdobu
→ banán
→ javorový sirup

Všechny uvedené suroviny rozmixujte na hladké těsto, které opékejte na sucho na pánvi nebo na malém množství přepuštěného másla (kdo chce zdravější variantu, může použít kokosový olej) z obou stran. Je to snadná a rychlá příprava, kterou zvládnete i tehdy, když se ohlásí nečekaná návštěva. Zdobení je na každém podle chuti. Doporučujeme javorový sirup nebo med, ale lívance jsou díky banánu sladké samy o sobě.

Naslano se špenátem, foto: Pexels

Špenátový brunch

ingredience (cca 4 porce)
→ 250 g čerstvého (nebo mraženého) špenátu
→ 50 g pohankové mouky
→ 60 g pšeničné hladké mouky
→ 1/2 lžičky jedlé sody
→ 1 lžička prášku do pečiva
→ 200 g kefíru nebo acidofilního mléka
→ 1 vejce
→ 1/2 lžičky mořské soli
→ 80 g jarní cibulky
→ velká hrst petržele
→ kůra z bio citronu
→ 3 lžíce másla
→ olivový olej na smažení
→ máslo na smažení

Špenát spařte vroucí vodou, nechte okapat, lehce vyždímejte a nakrájejte na menší kousky. Na pánvi si rozpusťte máslo, na něm orestujte jarní cibulku do měkka a odstavte. Připravte si těsto smícháním kefíru, vejce, pohankové mouky, pšeničné mouky, soli, jedlé sody a prášku do pečiva. Přidejte jarní cibulku, 2/3 jemně nasekané petrželky, kůru z citronu, špenát. Lívanečky smažte do zlata z obou stran na střední výkon na pánvi s trochou másla a olivového oleje vhodného na smažení.

 

Vychází 31. ledna

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se...
Česko jako první evropská země oficiálně nabízí ketaminem asistovanou psychoterapii

Česko jako první evropská země oficiálně nabízí ketaminem asistovanou psychoterapii

O psychedelických látkách se stále hlasitěji mluví v souvislosti s péčí o duševní zdraví. Výzkumy, které běží po celém světě, dokazují, že umí léčit...

Pečete? Zkuste tyhle perníčky nebo ořechy se slaným karamelem

Recepty na výtečné vánoční cukroví máme od Dašky Tylčerové, vyhlášené cukrářky známé jako SugarMama. Objednávky na cukroví má dávno...

Simona Krainová: Moje nemoc pro mě byla varováním

Jsou lidé, kteří dokážou pořádně překvapit. Jako modelka, herečka a podnikatelka Simona Krainová. Čekáte královnu sociálních sítí a večírků...

Sto milionů zabitých žraloků za rok. Leonardo DiCaprio a slavný režisér hororů natočili snímek, který má lidem otevřít oči

Často jsou vnímáni jako monstra. Jako krvelačné příšery, které v hlubinách číhají na první možnost na nás zaútočit. Ve...
Zavří­t reklamu