Úterý, 6 června, 2023
spot_img

Dýně na talíři – zázrak proti nachlazení

Zkuste některý náš oblíbený recept z dýní. Jsou zásobárnou vitaminu A, který hraje významnou roli v boji proti infekcím. Tělo tak dostává dostatek obranných látek proti virům i bakteriím, a to je přesně to, co na podzim potřebujeme.

Léčivá dýňová polévka s kari a kokosovou smetanou

→ 1/2 dýně typu hokaido
→ 1/2 červené cibule
→ 1 malé jablko
→ zeleninový vývar (nebo bio bujon), asi 700 ml
→ kokosová smetana
→ kari nebo garam masala
→ semínka a čerstvé bylinky na ozdobu

Na kokosovém oleji osmahněte cibulku, přidejte na kostky nakrájenou dýni a jablko. Osolte a ochuťte kořením a vše nechte chvíli podusit. Poté přilijte vývar a nechte přibližně 15 minut vařit. Uvařenou směs rozmixujte dohladka a zjemněte ji kokosovou smetanou. Pokud je polévka moc hustá, přidejte vývar. Zdobte opraženými semínky a koriandrem nebo petrželkou.

Dýňový hummus s pečeným česnekem

→ 1 menší dýně
→ 400 g cizrny
→ 3 lžíce olivového oleje
→ 2 stroužky česneku (se slupkou)
→ 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
→ 2 lžíce pasty tahini
→ 1 lžička chilli
→ čerstvý koriandr
→ sezamová semínka, salát a rajčata na ozdobu

Dýňový hummus s pečeným česnekem, foto: Monika Grabkowska, Unsplash

Cizrnu namočte do vody na 12 hodin, poté ji vařte do změknutí. Troubu předehřejte na 220 °C, na plech si připravte papír na pečení. Dýni nakrájejte na menší kousky a smíchejte je s olivovým olejem. Na plech je dejte společně s česnekem ve slupce. Pečte asi 30 minut – dokud není dýně měkká. Poté ji dejte do mixéru, přidejte oloupaný pečený česnek a vařenou cizrnu, tahini, chilli a šťávu z citronu. Mixujte dohladka. Pokud se vám hummus bude zdát příliš tuhý, přidejte 1–2 lžíce vody. Servírujte pokapané olivovým olejem, posypané sezamovými semínky.

Bramborovo-dýňová kaše s máslem a tymiánem

→ 250 g brambor
→ 250 g dýně hokaido
→ 1–2 palice česneku
→ 2 snítky čerstvého tymiánu
→ mléko
→ máslo
→ sůl
→ oříšky a bylinky na ozdobu

Bramborovo-dýňová kaše s máslem a tymiánem, foto: Karolina Grabowska, Unsplash

Nejdřív dejte péct mírně seříznuté palice česneku s kouskem másla navrchu, zabalené do alobalu (asi 50 minut při teplotě trouby 220–250 °C). Poté oloupejte brambory a nakrájejte je na kostky. Dýni hokaido loupat nemusíte, nakrájejte ji i se slupkou. Brambory, dýni a tymián vařte dohromady v osolené vodě do změknutí. Poté slijte, vyjměte větvičky tymiánu, přidejte máslo podle chuti, upečený česnek a vše rozšťouchejte. Podle toho, jak chcete mít kaši hustou, přilévejte teplé mléko a vše vyšlehejte ručním mixérem. Skvěle chutná samotná, ale také jako příloha k masům a zelenině.

Vychází 29. května

Budíte se uprostřed noci? Po přečtení článku pochopíte proč

Dřív bývalo naprosto běžné, že jsme si noční spánek dělili na dvě směny. Jakmile jsme se to odnaučili, objevil se nový problém: nespavost.

Tip na netradiční DIY věnce: Sami si vyzkoušejte, jak se vije...

Martina Malá se ke květinám přimkla v době, kdy cítila vyhoření. Hrátky s květinami a větvičkami jí pomáhaly se zklidnit. Tak vznikla květinová značka Uvila radost.

Vyzkoušejte limitku od Lancôme a mějte šmrnc jako Chiara Ferragni

Kráska Chiara Ferragni je podle Forbesu nejvýznamnější módní influencerkou. Má vlastní panenku Barbie, úspěšný obchod a objevila se i...

Lepší práva pro zvířata: Španělé přiznali emoce kočkám a psům, Britové už i chobotnicím

Ve Španělsku se zásadně mění právní status zvířat. Už nebudou považována za věci, ale za bytosti schopné citů. Při...

Pětina Čechů trpí syndromem vyhoření z přepracování. Vyzkoušejte meditační aplikace, které vás naučí odpočívat

Co v životě dělají ti nejúspěšnější lidé? Odpočívají. Přepracování je jednou z nejčastějších vizitek moderního života, podle odborníků dokonce...
Zavří­t reklamu