Tříchodová večeře od italského šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou, majestátní klid starobylé pražské zahrady a jako vizuální doprovod namlouvací rituály pávů, kteří ladným krokem procházejí kolem a okouzlují sebe navzájem i zdejší hosty. To je ve zkratce elegantní pražská hotelová restaurace Le Grill.
Hvězdná záležitost
Když budete mít štěstí, možná zahlédnete nadšené výrazy herců jako Gerard Deparadieu či Jean Reno, i taková jména patřila mezi hosty pětihvězdičkového hotelu The Grand Mark Prague, pod který restaurace Le Grill spadá.
Letní novinkou je tříchodové menu italského šéfkuchaře oceněného michelinskou hvězdou, Angela Sabatelliho. Ten začal s vařením už v šesti letech, od třinácti navštěvoval kulinářskou školu, po jejímž absolutoriu zvítězil v prestižní kulinářské soutěži v italském Monopoli – stal se historicky nejmladším vítězem. Zkušenosti sbíral Angelo po celém světě, působil v Římě, Indonésii, Šanghaji a na Mauriciu. Po návratu do Itálie si společně s manželkou otevřel Ristorante Sabatelli v městečku Putignano a v roce 2013 získali první michelinskou hvězdu.
Právě Sabatelliho tříchodové menu se redakce WHAT rozhodla vyzkoušet. Jak to dopadlo? Že jste své peníze (tříchodové menu stojí 1490 Kč) investovali správně, vám bude jasné už u prvního chodu, pěny z mozzarely. Nadýchaný sýr kombinovaný se sušenými cherry rajčaty je schován v tenounké sféře z rýžového papíru, což je vizuálně skutečně působivé, ovšem ještě působivější je chuťový soulad, který následuje po rozkrojení. Druhým chodem byl filet z pražmy královské s olivovou krustou. Jemnost ryby krásně doplnily zelené fazolky s mátou a česnekem a tomatovo-olivová omáčka. Nejvíc nás ale dostal dezert. Panna cotta z citronové trávy je suverénně nejlepší panna cotta, kterou jsme kdy jedli, a to máme pro tento dezert slabost. Nevtíravě osvěžující chuť obzvlášť oceníte v letních vedrech – víme, o čem mluvíme, návštěvu Le Grill jsme absolvovali koncem června v třicetistupňovém pařáku.
Stálice na lístku i v servisu
Kromě Sabatelliho menu můžete samozřejmě ochutnat i oblíbené stálice zdejšího menu jako telecí tartar s lanýžovým žloutkovým gelem, majonézou shiso a marinovanými houbami. Efektní plating ve tvaru věnce přímo volá po sdílení na sociálních sítích a chuťově nelze tartaru také nic vytknout. Hovězí pupek s chřestem z Hostína, gratinovanými novými bramborami a béarnskou omáčkou potěší všechny milovníky kvalitního hovězího, vyhlášené jsou i zdejší dezerty – my se nechali zlákat ke kokosovému cheesecaku s marakujovým sorbetem.
Kromě sofistikované sezónní kuchyně oceníte i bezchybný servis, zvlášť pokud si na dobré způsoby potrpíte a mrzí vás obrovský propad úrovně tuzemské obsluhy v postcovidové éře. Přestože zahrádka restaurace Le Grill byla i uprostřed pracovního týdně zcela zaplněna, na nic jsme dlouho nečekali a všechny naše dotazy byly zodpovězeny s erudicí a nadšením. Přístup byl velmi nevtíravý, dostalo se nám pozornosti tak akorát, aby to nijak nenarušilo kouzlo intimní večeře ve dvou.

Praktické informace
Restaurace Le Grill je ověřeným místem na lehkou snídani, pracovní oběd nebo romantickou večeři. Více informací a aktuálním menu najdete na www.legrill.cz
Le Grill Restaurant
(hotel The Grand Mark Prague)
Hybernská 12, 110 00 Praha 1, Česká Republika