Pondělí, 6 února, 2023
spot_img

Beránek s mrkví nebo kedlubnové ravioly. Vyzkoušejte zdravější varianty velikonočních pokrmů

Jako beránek tedy krotká jako tento mírumilovný tvor, bude vaše rodina, překvapená z vašeho super menu. Připravte si s pomocí našich receptů zdravější varianty klasických velikonočních pokrmů.

Kedlubnové ravioly plněné tvarohem s medvědím česnekem, bílkový kaviár a sušený žloutek

Budete potřebovat:

1 kedlubna

1 měkký tvaroh

hrst medvědího česneku

2 vejce

olivový olej

sůl a pepř

bylinky

Postup:

Do misky si připravte sůl, do které udělejte dva důlky, do nich vložte žloutky, zasypte je solí a nechte v lednici 24 hodin. Poté je vyjměte, opláchněte a vložte je na 24 hodin do sušičky na 55 stupňů. Kedlubnu nakrájejte na tenké plátky a vykrojte je kulatým vykrajovátkem. Tvaroh smíchejte s nasekaným medvědím česnekem, dochuťte solí a pepřem. Směs nandejte doprostřed kedlubny a vytvořte raviolu. Vajíčka rozdělte na bílky a žloutky, bílek poté rozmíchejte, abyste narušili jeho strukturu, a naplňte jím plastovou dávkovací lahev. Bílek pak nakapejte do teplého olivového oleje (nesmí být vařící, aby se bílek neusmažil, ale pouze uvařil). Po vyjmutí ho nechte zchladnout. Naplněné ravioly poklaďte na talíř, přidejte bílkový kaviár, na ozdobu nastrouhejte sušený žloutek a přidejte čerstvé bylinky

Krém z medvědího česneku se zastřeným vejcem

Budete potřebovat:

200 g medvědího česneku

400 ml smetany

400 ml mléka

sůl, pepř a ocet

1 vejce

Postup:

Smetanu a mléko přiveďte k varu, osolte a opepřete, vložte medvědí česnek, krátce povařte a nakonec rozmixujte do hladka. Zastřené vejce připravte vložením vejce do vařící vody se solí a octem. Nechte zatáhnout bílek a vyjměte. Servírovat můžete s nasekaným čerstvým medvědím česnekem.

Jehněčí kotletky se špenátem s medvědím česnekem a rozmarýnovou omáčkou

Budete potřebovat:

jehněčí kotletky

petržel

2 plátky toustového chleba

2 ks povařených brambor

150 g mouky

1 vejce

30 g parmezánu

špenát

medvědí česnek

demi-glace

rozmarýn

máslo

červené mini cibulky

1 šalotka

sůl, pepř, olej

Postup:

Jehněčí kotletky očistěte, osolte, opepřete a opečte ze všech stran. Poté je dejte na 4 minuty do předehřáté trouby na 180 stupňů. Do nastrouhaných vařených brambor přidejte mouku, vejce, parmezán a sůl. Z těsta vyválejte válečky, ze kterých vykrájejte noky. Vařte je v osolené vroucí vodě. Poté si na jemno nakrájejte šalotku, zpěňte ji na másle, přidejte špenát, medvědí česnek, sůl a pepř. V demi-glace, s trochou másla na zjemnění chuti, nechte vyvařit rozmarýn. Mini cibulky pomalu opečte na másle. Toustový chléb nechte vyschnout v troubě, vložte ho do mixéru, přidejte petržel a rozmixujte na drobenku. Na talíř dejte medvědí česnek se špenátem, přidejte opečené bramborové noky na másle a doplňte pečenými kotletkami obalenými v petrželové drobence. Na závěr přidejte na talíř mini cibulky a polejte rozmarýnovou omáčkou.

Vymazlený Mazanec

Budete potřebovat:

Varianta 1

500 g polohrubé mouky

120 g palmového cukru

3 žloutky

150 g kokosového oleje

300 ml mléka

50 g sušených brusinek

50 g pražených kokosových plátků

sůl

citronová kůra

1 vejce na potření

1 kostka droždí

Varianta 2

250 g pohankové a 250 g celozrnné mouky

120 g stévie

3 žloutky

150 g kokosového oleje

300 ml mléka

50 g sušených brusinek

80 g ovesných a pohankových vloček

sůl

citronová kůra

1 vejce na potření

1 kostka droždí

Postup:

Z uvedených surovin vypracujte těsto, které nechte hodinu kynout. Vytvořte si bochánek, který nechte kynout ještě dalších 30 minut. Potřete ho rozšlehaným vejcem a posypte mandlovými plátky. Mazanec vložte do předehřáté trouby a na 210 stupňů ho pečte 10 minut, poté teplotu snižte na 160 stupňů a dopečte. Jakmile bude špejle, kterou jste píchli do středu, čistá, máte napečeno!

Velikonoční beránek se zázvorem a mrkví
Budete potřebovat:

120 g másla

4 vejce

200 g kokosového cukru

1 vanilkový cukr

350 g polohrubé mouky

1 nastrouhaná mrkev

20 g nastrouhaného zázvoru

1 prášek do pečiva

200 ml kokosového mléka

trocha šťávy z citronu

Postup:

Tuk, žloutky a cukry utřete do pěny. Postupně přidávejte vlažné kokosové mléko a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zakapejte šťávou z citronu, přidejte zázvor a mrkev. Nakonec pomalu vmíchejte sníh z bílků. Vymažte formu, vysypte hrubou moukou a pečte v předehřáté troubě půl až třičtvrtě hodiny.

Vychází 31. ledna

Blíží se Noc hotelů: Užijte si své město jako turista

Nejen Praha, ale i další města v republice nabízí v pátek 27. ledna pokoje v řadě zajímavých hotelů za symbolickou cenu. Pár volných postelí ještě zbývá.

Jak se nebát udělat krok kupředu a proč je pro nás...

Doprava, nebo doleva? Černá, nebo červená? Zůstat, nebo odejít? Pomůžeme vám usnadnit si proces rozhodování, ať už jsou to malá, všední rozhodování, nebo ta zásadní, která mohou úplně změnit život.

Kým se inspiruje cukrářka Mirka van Gils známá z televizní soutěže Peče celá země?

Za dva týdny startuje druhá řada oblíbené cukrářské soutěže Peče celá země, v níž před dvěma lety coby porotkyně...

Když jí bylo zdravotně nejhůř, rozhodla se přejít Pacifickou hřebenovku. Věřila, že jí to pomůže.

Pomáhala v ulicích Bejrútu po explozi i na Moravě po tornádu. Přešla Pacifickou hřebenovku, vystoupala na Kilimandžáro. To je dost pro zdravého člověka. Monika Benešová má však vážné onemocnění střev.

Pigcasso vytvořila kolekci hodinek pro Swatch

Legendární značka švýcarských hodinek Swatch se pustila do zajímavé kolaborace. Na limitované kolekci uměleckých kousků se totiž podílela i...
Zavří­t reklamu