Tapas není jen malé občerstvení, je to zejména společenská záležitost, která k nám přišla ze Španělska. Postará se o to, abyste se při nejrůznějších sešlostech cítili příjemně zasyceni a nechtělo se vám usnout jako po kachně se šesti. Představujeme vám lahodné malé pokrmy, které nadchnou takřka každého.
Pečená dýně
- → 1 menší dýně hokkaido
- → pár snítek čerstvého rozmarýnu
- → 500 ml bílého jogurtuřeckého typu
- → olivový olej
- → 2 lžičky sušeného česneku
- → 1/2 lžičky sušenýchprovensálských bylinek
- → čerstvý koriandr
- → oříšky na zdobení
- → sůl, pepř
Dýni omyjte, vydlabejte a nakrájejte na silnější asi 2 cm široké proužky (každý dobře osolte, opepřete a potřete olejem). Dejte je péct do trouby společně s rozmarýnem na 180 °C zhruba na 40 minut. Jogurt smíchejte s provensálskými bylinkami, sušeným česnekem, solí a pepřem. Na talíř pak naservírujte pečenou dýni a dozdobte ji výrazným jogurtem, čerstvým koriandrem a oříšky. Jednoduché a lahodné tapas je na světě!
Velmi jemný domácí hummus
- → 500 g vařené cizrny
- → 2 lžíce sezamové pasty tahini
- → 120 ml olivového oleje
- → 70 ml vody
- → lžička jedlé sody
- → lžička římského kmínu
- → lžička himálajské soli nebo podle chuti
- → 1–2 stroužky česneku
- → 60 ml citronové šťávy
- → hrst piniových oříšků
- → čerstvě namletý pepř
Ten nejlepší hummus připravíte jen s dostatkem tekutin a z kvalitní cizrny. Tu přes noc namočte do studené vody s jednou lžičkou jedlé sody. Druhý den ji vařte alespoň hodinu v osolené vodě. Poté ji dejte do mixéru, přidejte veškeré tekutiny (ale pouze 100 ml olivového oleje), tahini pastu, kmín a česnek. Dohladka rozmixujte – vodu přidávejte podle potřeby. Pomazán ku servírujte do misky, dochuťte ji pepřem, pokapejte olivovým olejem a přidejte hrst piniových oříšků nebo kuličky vařené cizrny.
Lilkový baba ganuš
- → 2 větší lilky
- → citron
- → česnek (malá palička)
- → 2 polévkové lžíce řeckého jogurtu
- → 1 polévková lžíce olivového oleje (plus olej na česnek)
- → nasekaná petržel
- → sůl a pepř
Nejdřív ze všeho předehřejte troubu na 200 °C. Lilky omyjte a na pár místech je propíchejte vidličkou. Poté je dejte péct zhruba na 50 minut. Vodorovně rozřízněte palici česneku, zabalte ji do alobalu a zakápněte olivovým olejem. Na poslední půlhodinu ji dejte péct k lilku. Upečené lilky zabalte do potravinářské fólie a nechce je chvíli chladnout. Pak je podélně rozřízněte, vydlabejte z nich dužinu a tu vymáčkněte i z pečeného česneku. Dužiny spojte a smíchejte s citronovou šťávou, jogurtem a petrželkou, osolte a opepřete. Pro efekt lahůdku zakápněte olivovým olejem. Podávejte s pita chlebem nebo s focacciou.