Čtvrtek, 30 března, 2023
spot_img

Sladký Valentýn: Dáte si cupcake nebo radši srdce z perníku?

Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, trocha cukru v temném únoru rozhodně neškodí. Lenka Hnidáková, která stojí za konceptem Lelí’s Cupcakes, se s námi podělila o recepty na božské laskominy. Zamlsejte si!

Lenka u nás zpopularizovala oblíbený americký koncept malých dortíků a právě vydala kuchařku Cupcake 2. „Ve dvojce se více zaměřujeme na vzhled cupcaků. Protože cupcake je dort a dortem se vždy slavilo,“ prozrazuje autorka.

Cupcaky

Čokoládovo-pomerančový korpus

→ 2 pomeranče (450 g)
→ 60 g cukru
→ 80 g datlové pasty (Datlea)
→ 200 g hladké celozrnné mouky
→ 50 g kakaa
→ ½ sáčku kypřicího prášku
→ 2 vejce od šťastných slepic
→ 90 ml slunečnicového oleje
→ 140 ml mléka
→ štáva z jednoho pomeranče
→ 40 g nasekané hořké čokolády
→ kůra z jednoho pomeranče

Pomeranče oloupejte, stáhněte ze slupky a nakrájejte na malé kostky. Společně s cukrem zkaramelizujte. Přidejte ještě za tepla datlovou pastu, rozmíchejte a nechte vychladnout. Do mísy přesejte mouku, kakao, přidejte kypřicí prášek a promíchejte. V míse od robotu vyšlehejte vejce, přidejte olej, mléko a šťávu z pomeranče. Postupně vmíchávejte sypké suroviny. Nakonec přidejte nasekanou čokoládu, kůru, zkaramelizovaný pomeranč a lehce naběračkou spojte s těstem. Hotové těsto plňte do předem připravených košíčků asi centimetr pod okraj.

Pečte v předehřáté troubě zhruba 25 minut na 165 °C. Abyste si byli jistí, že jsou dortíky dopečené, proveďte test špejlí. Po vychladnutí je vyndejte z plechu a nazdobte je cukrářským sáčkem s trezírovací špičkou.

Čokoládový základ

→ 75 g cukr moučka
→ 2 lžíce holandského kakaa
→ 375 ml 33% smetany
→ 75 g másla
→ 300 g kvalitní peckové čokolády

V míse smíchejte cukr a kakao. Do většího hrnce nalijte smetanu a začněte zahřívat, smetana se nesmí začít vařit, jakmile bude teplá, přidejte máslo a nechte ho za stálého míchání rozpustit. Poté postupně přidávejte cukr s kakaem. Stáhněte z plotýnky a důkladně promíchejte. Ve vodní lázni rozpusťte čokoládu, a tu pak za stálého míchání přilejte do smetany. Uvařený čokoládový základ pořádně promíchejte a přelijte ho přes cedník do uzavíratelné mísy. V té ho nechte zchladnout, teprve poté uzavřete a nechte minimálně 24 hodin ztuhnout v lednici.

Čokoládový krém

→ 500 g čokoládového základu
→ 100 ml 35% smetany

Ztuhlý čokoládový základ i smetanu vyndejte chladné z lednice až těsně před přípravou krému. Do kotlíku kuchyňského robotu odvažte potřebné množství čokoládového základu a přilijte smetanu. Postupně zapněte robot až na nejvyšší otáčky a vyšlehejte do pevného krému. Šlehá se krátce, zhruba dvě minuty. Dejte pozor, aby se nepřešlehal, sražený krém nejde zachránit. Hotový krém ihned naplňte do zdobicího sáčku s trezírovací špičkou a zdobte jím vychlazené dortíky. Nazdobené dortíky dejte nejprve do ledničky, aby na nich krém ztuhl.

Cukrové dekorace

Cukrovou hmotu Smartflex Velvet obarvěte na červeno gelovou barvou Fractal (odstínem Vivid Red, případně Strawberry Red). Vyválejte tenký plát a vykrojte srdíčko, křídla tvarujte pomocí silikonové formičky.

Obojí nechte ztuhnout a na cupcakes zdobte až těsně před servírováním. Srdíčko můžete ještě podmazat čokoládovou pomazánkou, aby se na krému tak rychle nerozpustilo.

Perníkové srdce je klasika! Foto: Lelí´s Cupcakes

Perníkové srdce

Srdce z perníku je srdcovka. Patřilo ke každé pouti našeho dětství, tak proč ho neudělat i na Valentýna a zároveň mu dát nový modernější kabátek.

→ 800 g hladké mouky
→ 300 g cukru
→ 100 g másla
→ 100 g sádla
→ 4 vejce od šťastných slepic
→ 7 lžic medu
→ perníkové koření
→ 1 lžička skořice

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. Mouku a kypřicí prášek spolu důkladně promíchejte ve větší míse, poté je vysypte na vál a uprostřed udělejte menší důlek, aby hromádka mouky připomínala kráter sopky. Doprostřed dejte všechny zbývající suroviny, na ně na závěr vyklepněte vejce. Vše důkladně propracujte dohromady. Těsto zpracovávejte opravdu dlouho, musí se do něj dostat dostatek vzduchu, který mu spolu se sádlem dodává potřebnou křehkost. Patří do studena, ale sucha, takže ideálně ve špajzu, nikdy ne v lednici. Ve vlhku hrozí, že vám těsto zplesniví.

Odleželé těsto vyválejte do zhruba půl až centimetr tlustých plátů a vykrájejte z něj velká srdce. Pečte v předem předehřáté troubě zhruba 8 až 10 minut na 165 °C. Po vychladnutí perníčky dozdobte.

Z růžové cukrové hmoty vyválejte tenký plát, do něj nejprve vyražte text razicí abecedou, teprve poté vycentrujte kovové vykrajovátko a vykrojte srdce. Perníčky pomažte malinovým rozvarem nebo hladkým džemem bez zrníček a přiložte na ně připravenou dekoraci z cukrové hmoty a dozdobte posypkami Sweetapolita.

Vychází 29. března

Blíží se Noc hotelů: Užijte si své město jako turista

Nejen Praha, ale i další města v republice nabízí v pátek 27. ledna pokoje v řadě zajímavých hotelů za symbolickou cenu. Pár volných postelí ještě zbývá.
Pamatuješ, jak tenkrát… Že ne? Nejste v tom sami. Ale nebojte, dá se s tím něco dělat. Meik Wiking, prezident Institutu pro výzkum štěstí v Kodani, sepsal návod na to, jak si zapamatovat šťastné okamžiky života.

Chcete si pamatovat všechny šťastné okamžiky? Dánský vědec sepsal návod, jak...

Pamatuješ, jak tenkrát… Že ne? Nejste v tom sami. Ale nebojte, dá se s tím něco dělat. Meik Wiking, prezident Institutu pro výzkum štěstí...

Zpěvačka, kterou údajně týral herec Shia LaBeouf, v globální kampani proti domácímu a sexuálnímu násilí burcuje veřejnost

Loni se britská zpěvačka, skladatelka a producentka FKA twigs dostala do hledáčku médií především kauzou s bývalým partnerem Shiou...

Lilia Khousnoutdinova: Věřím, že způsob, jakým rodíme, ovlivňuje všechny oblasti našeho života

„Záleží mi na tom, aby ženy byly ve veřejném prostoru vidět a měly slovo,“ říká na úvod Lilia Khousnoutdinova,...

Propadněte kouzlu lázní a wellness. 5 míst, které bude milovat vaše tělo i duše

Kvalitní wellness a lázeňské zázemí je stále častějším kritériem pro výběr hotelu. Zapomeňte na stres, napětí i starosti a...
Zavří­t reklamu