Masově vyráběné čokolády, které se na nás usmívají z regálů řetězců, ve většině případů obsahují méně kvalitní odrůdy kakaových bobů z afrických destinací jako Ghana nebo Pobřeží slonoviny. V těchto zemích se pěstuje a zpracovává skoro sedmdesát procent světové produkce, přitom je tato plodina původem z Jižní Ameriky. Doporučujeme se při nákupu nezaměřovat pouze na procenta uvedená na obalu, ale brát v úvahu také to, odkud k nám pochoutka dorazila a zda je fairtrade, tedy splňuje sociální, ekonomické i ekologické normy a nevyráběly ji dětské ruce.
VLÁČNÉ BROWNIES
→ 360 g čokolády
→ 250 g másla
→ 240 g cukru krystal
→ 90 g hladké mouky
→ 3 vejce
→ 2 lžičky kypřicího prášku
→ tuk na vymazání
Nejprve předehřejte troubu na 200 °C. Do hrnce s horkou vodou umístěte menší kastrůlek. Do něj nalámejte čokoládu a přidejte máslo, které nechte rozpustit. Rozklepněte vejce do misky a šlehejte je, dokud nezesvětlají. Poté přidejte cukr krystal a šlehejte ho s vejci do husté lesklé pěny. Tu pak opatrně vmíchejte k čokoládové směsi. Přidejte prosátou mouku a kypřicí prášek a vše smíchejte. Do zapékací misky dejte pečicí papír. Směs nalijte do misky a vložte ji do předehřáté trouby. Po 15 minutách teplotu snižte na 180 °C a dopečte. Když povrch začne být lesklý a mírně popraská, tak dezert vyndejte z trouby. Na povrchu by mělo být brownie pevné a suché, zatímco uvnitř zůstane příjemně vlhké. Podávejte se šlehačkou a ovocem.
JEMNÉ SUŠENKY S KOUSKY ČOKOLÁDY
→ 470 g hladké mouky
→ 220 g másla
→ 2 vejce
→ 1 lžička prášku do pečiva
→ 1 fairtrade čokoláda
→ 170 g třtinového nebo kokosového cukru
→ 1 lžička vanilkového extraktu
→ 230 g vlašských nebo lískových oříšků
→ sůl
Troubu předehřejte na 190 °C. Do velké mísy odvažte mouku, přidejte prášek do pečiva, špetku soli a promíchejte. V menší misce si pečlivě rozmixujte máslo, cukr, vanilkový extrakt a vajíčka. Poté spojte obsahy obou misek a přidejte nasekané oříšky a čokoládu. Směs nabírejte lžící na zmrzlinu a „hromádky“ pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Vložte do předehřáté trouby a pečte zhruba deset minut. Před sundaváním sušenek z plechu vždy raději chvíli počkejte, ať je zbytečně nepolámete. Tyhle strakaté pochoutky si skvěle rozumí s ledovým mlékem, ale i čajem o páté.
NEJLEPŠÍ ČOKOPERNÍK
→ 1 hrnek polohrubé mouky
→ 1 hrnek hladké mouky
→ 1 balíček prášku do perníku
→ 1 hrnek mléka
→ 2 vejce
→ 3 lžíce kakaa
→ 1/2 hrnku oleje
→ 1/2 sklenice marmelády
→ 1 hrnek cukru
→ mandle na ozdobu
Ve větší míse prosijte hladkou a polohrubou mouku a přidejte cukr, kakao, vejce, olej, mléko, marmeládu a prášek do perníku. Vše pečlivě promíchejte a směs nalijte na vymazaný a moukou vysypaný plech. Pečte na 200 °C asi 30 minut. Po upečení perník potřete kvalitní marmeládou a v případě chuti ho dozdobte moučkovým cukrem nebo najemno nasekanými mandlemi.