Čtvrtek, 26 května, 2022
spot_img

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se zdát, že jde o rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili, ale ve skutečnosti se jedlé květiny v kuchyni používají už stovky let. Zkuste si připravit například bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy.

Pochutnávat si dnes už běžně můžete na fuchsii, levanduli či sedmikrásce, a to pro ně ani nemusíte běžet na louku. „Před čtyřmi roky jsem se seznámil s bylinkářem Adamem Kozákem, který v té době pěstoval převážně mátu a pár druhů květů. Postupem času jsem se seznamoval s dalšími druhy bylinek, které začal Adam pěstovat. Jeho portfolio dnes tvoří desítky druhů různých klíčků a lístků. Já momentálně pracuji zhruba se třiceti druhy,” popisuje svůj vztah ke květinám v kuchyni Tomáš Mrvík, Chef de Cuisine restaurace SOHO. Ve volných chvílích si klidně zajeďte květy a bylinky posbírat na louku. Nevíte jaké? „U nás nejčastěji používáme violky, lichořeřišnici, brutnák lékařský, zvonečky, fuchsie, růže, begonie, slézu, zaleží na nabídce a také na sezoně,” popisuje Tomáš Mrvík.

Bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy

Žitný košíček

  • 250 g žitné mouky 
  • 120 g másla 
  • 120 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Všechny suroviny smíchejte, naplňte do formy vymazané máslem a pečte na 180 stupňů cca 5 minut.

Bezinková náplň

  • 400 g smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • bezinkové květy 

Suroviny smíchejte a nalijte je do košíčků, které vyndejte z trouby. Dopékejte, než náplň ztuhne. 

Krém z růží

  • 200 g mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g cukr
  • 2 žloutky 
  • 20 g kukuřičného škrobu 
  • jedlá esence z růží

K varu přiveďte mléko, smetanu, cukr a nakonec přidejte žloutky smíchané s kukuřičným škrobem. Vařte přibližně 3 minuty, poté přidejte jedlou esenci. 

Champagne granita

  • 200 ml šampaňského
  • 100 ml vody
  • 60 g cukru

Suroviny smíchejte a vložte je do mrazáku. Každých 30 minut je promíchejte, až vznikne zrnitá konzistence.

Hotový tart lze zdobit bílou čokoládou, květinami nebo oplatkou.

Roční předplatné + dárek

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

Proč milujeme dobová dramata? Dle psychologů zlepšují mentální zdraví i sociální...

Do kin přichází druhý film z Panství Downton, ČT úspěšně reprízuje První republiku, Netflix si mne ruce nad sledovaností Bridgertonu a chystá další řady... Historické seriály jsou sázkou na jistotu.

Opravdu řídíte svůj život? Mindlessness aneb Jak nám škodí žití na...

Schválně se ohlédněte za svým posledním víkendem. Kolikrát jste se vědomě zastavili a nacítili se na své tělo a na to, co opravdu potřebuje?...

Vývar z řepy jako rtěnka a místo stínů kakaový prášek. I tak může vypadat životní styl bez odpadu

Nic nekupuj, všechno máš. Ten billboard jste určitě někde viděli. Je jeden z mála, který to s námi a...

Fotograf uspořádal výstavu pod mořskou hladinou. Chce upozornit na znečištění

Chodit na výstavy do galerií už se může jevit jako nuda. Rozhodně tedy ve srovnání s projektem Plastic ocean,...

Herečka Michelle Williams otevřela na Zlatých glóbech téma potratů

Proběhl dlouho očekávaný večer předávání Zlatých glóbů. Prestižní filmovou a televizní cenu si odnesla také herečka Michelle Williams, která...
Zavří­t reklamu