Středa, 15 července, 2020

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se zdát, že jde o rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili, ale ve skutečnosti se jedlé květiny v kuchyni používají už stovky let. Zkuste si připravit například bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy.

Pochutnávat si dnes už běžně můžete na fuchsii, levanduli či sedmikrásce, a to pro ně ani nemusíte běžet na louku. „Před čtyřmi roky jsem se seznámil s bylinkářem Adamem Kozákem, který v té době pěstoval převážně mátu a pár druhů květů. Postupem času jsem se seznamoval s dalšími druhy bylinek, které začal Adam pěstovat. Jeho portfolio dnes tvoří desítky druhů různých klíčků a lístků. Já momentálně pracuji zhruba se třiceti druhy,” popisuje svůj vztah ke květinám v kuchyni Tomáš Mrvík, Chef de Cuisine restaurace SOHO. Ve volných chvílích si klidně zajeďte květy a bylinky posbírat na louku. Nevíte jaké? „U nás nejčastěji používáme violky, lichořeřišnici, brutnák lékařský, zvonečky, fuchsie, růže, begonie, slézu, zaleží na nabídce a také na sezoně,” popisuje Tomáš Mrvík.

Bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy

Žitný košíček

  • 250 g žitné mouky 
  • 120 g másla 
  • 120 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Všechny suroviny smíchejte, naplňte do formy vymazané máslem a pečte na 180 stupňů cca 5 minut.

Bezinková náplň

  • 400 g smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • bezinkové květy 

Suroviny smíchejte a nalijte je do košíčků, které vyndejte z trouby. Dopékejte, než náplň ztuhne. 

Krém z růží

  • 200 g mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g cukr
  • 2 žloutky 
  • 20 g kukuřičného škrobu 
  • jedlá esence z růží

K varu přiveďte mléko, smetanu, cukr a nakonec přidejte žloutky smíchané s kukuřičným škrobem. Vařte přibližně 3 minuty, poté přidejte jedlou esenci. 

Champagne granita

  • 200 ml šampaňského
  • 100 ml vody
  • 60 g cukru

Suroviny smíchejte a vložte je do mrazáku. Každých 30 minut je promíchejte, až vznikne zrnitá konzistence.

Hotový tart lze zdobit bílou čokoládou, květinami nebo oplatkou.

Pokrmy domorodců nebo čistá strava. Správný jídelníček nemusí být věda

Pokrmy domorodců nebo čistá strava. Správný jídelníček nemusí být věda

Zatracovat mouku, myslet si, že cukr je bílý zabiják, jíst jako pračlověk nebo jako prababička, věřit, že kokos je superpotravina, ale borůvka ze Střední...

Politoložka Lilia Khousnoutdinová má recept na štěstí. Inspirujte se jejími radami

Když sluníčko svítí, ptáci cvrlikají, stromy kvetou a život se nám zdá mimořádně hezký, často to popisujeme slovy “okamžiky absolutního štěstí”. Je jednoduché štěstí...

Když se vám nedaří otěhotnět a diagnóza zní neplodnost: I to se dá zvrátit

Pocity beznaděje, selhání, viny i strachu z toho, jak to nakonec dopadne. V České republice se podle statistik potýká s neplodností dvacet...

Malý ochránce od Janji Prokić

Peří a oko jako symboly ochrany jsou hlavními motivy kolekce Homa české designérky Janji Prokić. „Při sbírání inspirace mě oslovila...

Dovolená jinak

Když jsem se na přelomu roku rozhodla s přáteli navštívit zemi, která ve mně vyvolávala nádherné vzpomínky z doby...

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se zdát, že jde o rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili, ale ve skutečnosti se jedlé květiny v kuchyni používají už stovky let. Zkuste si připravit například bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy.

Pochutnávat si dnes už běžně můžete na fuchsii, levanduli či sedmikrásce, a to pro ně ani nemusíte běžet na louku. „Před čtyřmi roky jsem se seznámil s bylinkářem Adamem Kozákem, který v té době pěstoval převážně mátu a pár druhů květů. Postupem času jsem se seznamoval s dalšími druhy bylinek, které začal Adam pěstovat. Jeho portfolio dnes tvoří desítky druhů různých klíčků a lístků. Já momentálně pracuji zhruba se třiceti druhy,” popisuje svůj vztah ke květinám v kuchyni Tomáš Mrvík, Chef de Cuisine restaurace SOHO. Ve volných chvílích si klidně zajeďte květy a bylinky posbírat na louku. Nevíte jaké? „U nás nejčastěji používáme violky, lichořeřišnici, brutnák lékařský, zvonečky, fuchsie, růže, begonie, slézu, zaleží na nabídce a také na sezoně,” popisuje Tomáš Mrvík.

Bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy

Žitný košíček

  • 250 g žitné mouky 
  • 120 g másla 
  • 120 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Všechny suroviny smíchejte, naplňte do formy vymazané máslem a pečte na 180 stupňů cca 5 minut.

Bezinková náplň

  • 400 g smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • bezinkové květy 

Suroviny smíchejte a nalijte je do košíčků, které vyndejte z trouby. Dopékejte, než náplň ztuhne. 

Krém z růží

  • 200 g mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g cukr
  • 2 žloutky 
  • 20 g kukuřičného škrobu 
  • jedlá esence z růží

K varu přiveďte mléko, smetanu, cukr a nakonec přidejte žloutky smíchané s kukuřičným škrobem. Vařte přibližně 3 minuty, poté přidejte jedlou esenci. 

Champagne granita

  • 200 ml šampaňského
  • 100 ml vody
  • 60 g cukru

Suroviny smíchejte a vložte je do mrazáku. Každých 30 minut je promíchejte, až vznikne zrnitá konzistence.

Hotový tart lze zdobit bílou čokoládou, květinami nebo oplatkou.

3 způsoby, jak si letos užít svátek zamilovaných

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo, a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého...

Beránek s mrkví nebo kedlubnové ravioly. Vyzkoušejte zdravější varianty velikonočních pokrmů

Jako beránek … tedy krotká jako tento mírumilovný tvor, bude vaše rodina, překvapená z vašeho super menu. Připravte si s pomocí našich receptů zdravější...

Nová kolekce Longchamp je v rytmu rock’n’rollu

Objevování vlastní cesty a nezávislosti je tématem nové kolekce Longchamp's Fall / Winter 2019. V New Yorku,...

Sexy herečka i extravagantní šéfredaktor. Transgender osobnosti vládnou Instagramu

Konverzace o lidské sexualitě nebo nespokojenosti s pohlavím, s nímž jsme se narodili, už dávno není tabu. Nikoho tak...

Designérka Lucia Jamrichová: Nahota mi nevadí, pokud je krásná

Talentovaná designérka Lucia Jamrichová si před lety v Německu vzala do hlavy, že bude vyrábět kabelky. Nejprve úspěšně vrátila...
Zavří­t reklamu