Čtvrtek, 28 září, 2023
spot_img

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se zdát, že jde o rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili, ale ve skutečnosti se jedlé květiny v kuchyni používají už stovky let. Zkuste si připravit například bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy.

Pochutnávat si dnes už běžně můžete na fuchsii, levanduli či sedmikrásce, a to pro ně ani nemusíte běžet na louku. „Před čtyřmi roky jsem se seznámil s bylinkářem Adamem Kozákem, který v té době pěstoval převážně mátu a pár druhů květů. Postupem času jsem se seznamoval s dalšími druhy bylinek, které začal Adam pěstovat. Jeho portfolio dnes tvoří desítky druhů různých klíčků a lístků. Já momentálně pracuji zhruba se třiceti druhy,” popisuje svůj vztah ke květinám v kuchyni Tomáš Mrvík, Chef de Cuisine restaurace SOHO. Ve volných chvílích si klidně zajeďte květy a bylinky posbírat na louku. Nevíte jaké? „U nás nejčastěji používáme violky, lichořeřišnici, brutnák lékařský, zvonečky, fuchsie, růže, begonie, slézu, zaleží na nabídce a také na sezoně,” popisuje Tomáš Mrvík.

Bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy

Žitný košíček

  • 250 g žitné mouky 
  • 120 g másla 
  • 120 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Všechny suroviny smíchejte, naplňte do formy vymazané máslem a pečte na 180 stupňů cca 5 minut.

Bezinková náplň

  • 400 g smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • bezinkové květy 

Suroviny smíchejte a nalijte je do košíčků, které vyndejte z trouby. Dopékejte, než náplň ztuhne. 

Krém z růží

  • 200 g mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g cukr
  • 2 žloutky 
  • 20 g kukuřičného škrobu 
  • jedlá esence z růží

K varu přiveďte mléko, smetanu, cukr a nakonec přidejte žloutky smíchané s kukuřičným škrobem. Vařte přibližně 3 minuty, poté přidejte jedlou esenci. 

Champagne granita

  • 200 ml šampaňského
  • 100 ml vody
  • 60 g cukru

Suroviny smíchejte a vložte je do mrazáku. Každých 30 minut je promíchejte, až vznikne zrnitá konzistence.

Hotový tart lze zdobit bílou čokoládou, květinami nebo oplatkou.

Vychází 2. října

DNA pro zábavu aneb Víte, odkud opravdu přišli vaši předkové?

Ze Švédska, nebo spíš z Balkánu? Vaše vlastní DNA je příruční knihovna, ze které zjistíte ledacos. Co všechno se z ní můžete dočíst díky...

Dopřejte si letní refresh s domácími detoxikačními nápoji

Už za tři dny byste měli cítit neskutečnou úlevu a příval energie, která vám poslední dobou možná trochu chyběla. Pokud máte možnost, nakupujte suroviny...

Pozitivní myšlení vám pomůže přelstít vlastní mozek. Poradíme, jak na to

Určitě si o mně myslí, že ji nemám ráda. Ten pohovor se mi nepovede, cítím to v kostech. Nikdy...

Sladký Valentýn: Dáte si cupcake nebo radši srdce z perníku?

Ať už Valentýna slavíte, nebo ne, trocha cukru v temném únoru rozhodně neškodí. Lenka Hnidáková, která stojí za konceptem Lelí’s Cupcakes, se s námi podělila o recepty na božské laskominy. Zamlsejte si!

Doba brožová

Brož je přesně ten druh šperku, který dokáže i ten nejkonzervativnější oděv katapultovat k módním výšinám. Na rozdíl od...
Zavří­t reklamu