Pondělí, 30 ledna, 2023
spot_img

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se zdát, že jde o rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili, ale ve skutečnosti se jedlé květiny v kuchyni používají už stovky let. Zkuste si připravit například bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy.

Pochutnávat si dnes už běžně můžete na fuchsii, levanduli či sedmikrásce, a to pro ně ani nemusíte běžet na louku. „Před čtyřmi roky jsem se seznámil s bylinkářem Adamem Kozákem, který v té době pěstoval převážně mátu a pár druhů květů. Postupem času jsem se seznamoval s dalšími druhy bylinek, které začal Adam pěstovat. Jeho portfolio dnes tvoří desítky druhů různých klíčků a lístků. Já momentálně pracuji zhruba se třiceti druhy,” popisuje svůj vztah ke květinám v kuchyni Tomáš Mrvík, Chef de Cuisine restaurace SOHO. Ve volných chvílích si klidně zajeďte květy a bylinky posbírat na louku. Nevíte jaké? „U nás nejčastěji používáme violky, lichořeřišnici, brutnák lékařský, zvonečky, fuchsie, růže, begonie, slézu, zaleží na nabídce a také na sezoně,” popisuje Tomáš Mrvík.

Bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy

Žitný košíček

  • 250 g žitné mouky 
  • 120 g másla 
  • 120 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Všechny suroviny smíchejte, naplňte do formy vymazané máslem a pečte na 180 stupňů cca 5 minut.

Bezinková náplň

  • 400 g smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • bezinkové květy 

Suroviny smíchejte a nalijte je do košíčků, které vyndejte z trouby. Dopékejte, než náplň ztuhne. 

Krém z růží

  • 200 g mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g cukr
  • 2 žloutky 
  • 20 g kukuřičného škrobu 
  • jedlá esence z růží

K varu přiveďte mléko, smetanu, cukr a nakonec přidejte žloutky smíchané s kukuřičným škrobem. Vařte přibližně 3 minuty, poté přidejte jedlou esenci. 

Champagne granita

  • 200 ml šampaňského
  • 100 ml vody
  • 60 g cukru

Suroviny smíchejte a vložte je do mrazáku. Každých 30 minut je promíchejte, až vznikne zrnitá konzistence.

Hotový tart lze zdobit bílou čokoládou, květinami nebo oplatkou.

Vychází 31. ledna

DNA pro zábavu aneb Víte, odkud opravdu přišli vaši předkové?

Ze Švédska, nebo spíš z Balkánu? Vaše vlastní DNA je příruční knihovna, ze které zjistíte ledacos. Co všechno se z ní můžete dočíst díky...

Čajový mistr Jiří Boháč by nepohrdl ani pytlíkovým čajem

Ač trochu ve stínu kávových trendů a baristických výstředností, čaj zažívá v posledních letech neméně významnou katarzi. Co hýbe světem tohoto kulturního nápoje? To nám prozradil člověk nejpovolanější – čajmistr a teatender Jiří Boháč, který se čaji věnuje přes 25 let.

Michal Prokop: Pořád věřím, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí

O hudbě vypráví s vděčností a zapálením jako o něčem, co ho drží při životě. A i když hned...

7krát3 – zpěvák, který léčí. Rozhovor o fyzioterapii, józe a barefoot botech

Nepřehlédnutelný, stylově oblečený zpěvák s originálním zvukem a vizuálně vymazelnými klipy. Stejný člověk má ale u Českých Budějovic otevřenou fyzioterapeutickou praxi a říká mi, že je introvert.

Namaste Care pomáhá seniorům a lidem s demencí vrátit se zpět do života. Jak metodu založenou na doteku a laskavosti využít v praxi?

V lecčems můžeme být rozdílní, důstojné stáří a smířený odchod z tohoto světa si však přeje každý z nás....
Zavří­t reklamu