Domů ENJOY Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující. Může se zdát, že jde o rozmar šéfkuchařů z lepších podniků, kteří už nevědí, čím by své hosty překvapili, ale ve skutečnosti se jedlé květiny v kuchyni používají už stovky let. Zkuste si připravit například bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy.

Pochutnávat si dnes už běžně můžete na fuchsii, levanduli či sedmikrásce, a to pro ně ani nemusíte běžet na louku. „Před čtyřmi roky jsem se seznámil s bylinkářem Adamem Kozákem, který v té době pěstoval převážně mátu a pár druhů květů. Postupem času jsem se seznamoval s dalšími druhy bylinek, které začal Adam pěstovat. Jeho portfolio dnes tvoří desítky druhů různých klíčků a lístků. Já momentálně pracuji zhruba se třiceti druhy,” popisuje svůj vztah ke květinám v kuchyni Tomáš Mrvík, Chef de Cuisine restaurace SOHO. Ve volných chvílích si klidně zajeďte květy a bylinky posbírat na louku. Nevíte jaké? „U nás nejčastěji používáme violky, lichořeřišnici, brutnák lékařský, zvonečky, fuchsie, růže, begonie, slézu, zaleží na nabídce a také na sezoně,” popisuje Tomáš Mrvík.

Bezinkový tart s champagne granitou, krémem z růží, bílou čokoládou a květy

Žitný košíček

  • 250 g žitné mouky 
  • 120 g másla 
  • 120 g cukru moučka
  • 1 žloutek

Všechny suroviny smíchejte, naplňte do formy vymazané máslem a pečte na 180 stupňů cca 5 minut.

Bezinková náplň

  • 400 g smetany
  • 2 vejce
  • 2 žloutky
  • 100 g cukru
  • bezinkové květy 

Suroviny smíchejte a nalijte je do košíčků, které vyndejte z trouby. Dopékejte, než náplň ztuhne. 

Krém z růží

  • 200 g mléka
  • 100 g smetany
  • 100 g cukr
  • 2 žloutky 
  • 20 g kukuřičného škrobu 
  • jedlá esence z růží

K varu přiveďte mléko, smetanu, cukr a nakonec přidejte žloutky smíchané s kukuřičným škrobem. Vařte přibližně 3 minuty, poté přidejte jedlou esenci. 

Champagne granita

  • 200 ml šampaňského
  • 100 ml vody
  • 60 g cukru

Suroviny smíchejte a vložte je do mrazáku. Každých 30 minut je promíchejte, až vznikne zrnitá konzistence.

Hotový tart lze zdobit bílou čokoládou, květinami nebo oplatkou.

Nejzajímavější restaurace světa

Oběd pod mořem a večeře v oblacích? Nejzajímavější restaurace světa

Milujete jídlo a nevšední zážitky? Pak své vášně spojte a navštivte nejunikátnější restaurace na světě. U nás vítězí tato nezapomenutelná čtveřice. Anantara Kihavah Villas,...
Atlantská treska, beurre blanc omáčka a chřestové rizoto

Co k večeři? Atlantskou treskou, beurre blanc omáčkou a chřestovým rizotem...

Sezona chřestu je v plném proudu. Pokud jste i vy milovníky této zeleniny a marně přemýšlíte, jakým způsobem ji ještě zpracovat, nechte...

Zea: Nikdy jsem nevolila jednodušší cestu

Patří mezi ten typ žen, na které se kouká s obdivem a možná i s určitou dávkou...

Umělá inteligence od Google pomáhá s ochranou zvířat

Rozpoznat prakticky okamžitě stovky druhů živočichů ukrytých hluboko v pralesích, sdílet statisíce fotografií a pomáhat tím se vzděláváním veřejnosti ...

Michelinský šéfkuchař Christopher Naylor míří opět do Prahy

Pokud máte vybíravý a mlsný jazýček, máme pro vás příjemnou zprávu. Do restaurace Il Giardino Toscano totiž...
Zavří­t reklamu