Řešíte před Vánoci, jaké připravíte štědrovečerní menu? Tradiční kapr s bramborovým salátem k adventním svátkům zkrátka patří a vy si říkáte, že takovou kalorickou bombu si můžete jednou za rok dopřát. Ale během Vánoc to nekončí jen u štědrovečerní večeře. Na řadu přichází cukroví, vánočka, chlebíčky, jednohubky a spousta dalších lahůdek. Však to všichni známe. Co si takhle odlehčit tradiční štědrovečerní menu a letos zakončit rok jinak, líp? Vyzkoušejte rybí polévku, obalovaného kapra a vánoční „bramborový“ salát podle nízkosacharidové diety KetoMix.
Jen málokdo dá na tradiční štědrovečerní menu dopustit. Díky naši tipům si ho může i v období diety vychutnat každý a bez zbytečných výčitek nebo strachu o svou postavu. Oblíbené recepty jako je tradiční kapr, rybí polévka a bramborový salát pozvednou chutě Vánoc i těm, kteří drží proteinovou dietu.

Rybí polévka
Co budete potřebovat: 50 g kapra nebo jiné ryby, ¼ mrkve, ¼ celeru, ¼ petržele, olivový olej, sůl, pepř, KetoMix proteinové houstičky
Postup: Nakrájenou zeleninu krátce osmahněte na oleji a zalijte vodou. Přidejte kapra, osolte, opepřete a uvařte doměkka. Část zeleniny vyjměte, rozmixujte a vraťte zpět do polévky (pokud máte raději vývar, mixování není nutné). Uvařenou rybu nakrájejte a KetoMix houstičku si připravte podle návodu na obale. Nasucho osmažte na teflonové pánvi a servírujte přímo do hotové polévky.

Vánoční „bramborový“ salát
Na základ salátu budete potřebovat: ¼ středně velkého celeru, ¼ ředkve vodnice, ¼ mrkve, ½ balení zakysané smetany, 2 vejce natvrdo, lžičku hořčice bez cukru, sůl, pepř
Na majonézu budete potřebovat: 1 žloutek, ½ lžičky šťávy z citronu, 1 lžička vinného octa, ¼ lžičky hořčice bez cukru, ½ lžičky soli, ¾ hrnku olivového nebo avokádového oleje
Postup: Kořenovou zeleninu oloupejte a uvařte doměkka. Mezitím si připravíte domácí majonézu. Do vyšší nádoby vlijte žloutek, citronovou šťávu, ocet a přidejte hořčici a sůl. Ručním šlehačem vyšlehejte směs, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota. Do ní přidávejte po lžičkách ¼ oleje a potom dobře prošlehejte. Zbylý olej za neustálého šlehání opatrně přilévejte do směsi, dokud se nevytvoří tuhá majonéza. Nechte ji vychladit v lednici. Mezitím uvařenou zeleninu a vejce natvrdo nakrájejte na menší kostičky a vložte do větší mísy. Přidejte zakysanou smetanu, vychladlou domácí majonézu, hořčici, sůl a pepř. Vše důkladně promíchejte. Salát nechte přes noc uležet.
Štědrovečerní obalovaný kapr
Na jednu porci budete potřebovat: 100 g kapra nebo jiné ryby, sůl, pepř, proteinovou omeletu KetoMix se zeleninovou příchutí, olivový olej
Postup: Filet z ryby omyjte a očistěte. Osolte a opepřete, následně ho obalte ve směsi KetoMix omeleta se zeleninovou příchutí. Smažte na pánvičce s trochou oleje z obou stran dozlatova. Podávejte spolu s „bramborovým“ salátem ozdobeným pažitkou a plátkem citrónu.