Recept na kouzelné růže z jablek a domácího listového těsta provoní váš domov i teď, když už růže na zahradě dávno odkvetly. Návštěvy budou ohromené. Této lahůdce neodolá žádná žena (ani muž), o dětech nemluvě.
Rychlé listové těsto
250 g hladké mouky + trochu na posypání
250 g másla (hodně vychlazeného)
1/2 čajové lžičky soli
125 ml ledově studené vody (deset polévkových lžic)
čtverec potravinářské fólie na zabalení těsta
vál a váleček
Odváženou mouku promíchejte se solí. Odměřte vodu a sklenici dejte do mrazáku. Vychlazené máslo nakrájejte na malé kostky nebo nastrouhejte na hrubém struhadle. Na vál nebo do široké mísy nasypte mouku se solí a uprostřed udělejte důlek. Do středu dejte nakrájené máslo a špičkami prstů obou rukou mněte ingredience, až vznikne drobenka.
Z mrazáku vyndejte ledovou vodu. Levou rukou ji po troškách přilévejte a pravou rukou, s vytrčenými prsty, pohybujte v drobence. Vzniknou vám neuspořádané shluky těsta, které vytvarujte do koule. Přes ni pak přehoďte potravinářskou fólii, těsto zabalte a vložte ho do chladničky.
Teď přichází na řadu válení (samozřejmě mluvíme o těstě) a překládání ve dvacetiminutových intervalech – celkem čtyřikrát. Každé válení těsta vám nezabere víc než pět minut. Po dvaceti minutách vyndejte těsto z lednice na pomoučený vál. Při prvním rozvalování pod něj budete potřebovat více mouky. Pomoučete i váleček a vyválejte plát přibližně o velikosti 20 × 30 cm. Plát těsta z kratší strany třikrát přeložte jako když pracujete s látkou. Takto přeložené těsto otočte na válu o 90° (1/4 kruhu) a znovu rozválejte na velikost 20 × 30 cm. Plát těsta opět třikrát přeložte jako v prvním případě. První rozvalování tak máte zdárně za sebou.
Balíček těsta opět pokryjte potravinářskou fólií a vložte do chladničky. Tento proces opakujte celkem čtyřikrát ve dvacetiminutových intervalech.
12 růží
4 velká jablka
citron
kousek másla
třtinový cukr
skořice
moučkový cukr
Misku naplňte do dvou třetin vodou, přidejte šťávu z půlky citronu a přisypte plátky jablek. Pokud voda nebude stačit, můžete trochu přilít, jablka musí být ponořená. Misku s jablky dejte na pět minut na plný výkon do mikrovlnné trouby, aby změkla a plátky se hezky ohýbaly. Poté slijte vodu a osušte je na papírové utěrce. V míse smíchejte dvě lžíce meruňkové marmelády a lžíci vody. Opět dejte na minutu do mikrovlnky a rozmíchejte.
Plát hotového listového těsta lehce rozválejte na pomoučeném vále. Nožem ho rozkrojte na šest stejných pruhů, měly by mít šířku asi sedm centimetrů. Každý pruh potřete rozředěnou
marmeládou (nebo máslem) a poklaďte plátky jablek tak, jak to vidíte na obrázku.
Posypte skořicí a cukrem podle chuti. Těsto zarolujte tak, aby plátky jablek přečnívaly a vytvářely okvětní plátky růží.
„Růže“ můžete péct ve formě na muffiny, která udrží těsto pěkně pohromadě. Pečte při teplotě 190 °C asi 40 minut. Hotové růže pocukrujte a odzdobte lístky máty.