Domů ENJOY Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef. No a jelikož se blíží svátek zamilovaných a vy opět marně pátráte po tom, čím svému protějšku udělat radost, nechte se inspirovat. Svou nehynoucí lásku sice můžete dokázat blyštivými diamanty, luxusními hodinkami, kyticí růží, domácí masáží i vášnivým polibkem. Ne nadarmo se ale říká, že láska prochází žaludkem.

Předkrm
ŘEPOVÝ SALÁT S QUINOA
 

zdroj: Archiv Kristíny Nemčkové

 
Ingredience:
 
  • 2 řepy
  • 100ml červené víno
  • Sůl
  • Pepř
  • 200 g qunioa
  • 100 ml červené víno
  • 50 ml balzamico ocet
  • 1 lžíce medu
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 75 ml smetana na šlehání
  • Nasekané pistácie a vlašské oříšky
Co vařit na Valentýna

Postup:
Uvaříme si řepy v červeném víně a osolené vodě do změknutí. Do menší pánve vlijeme dalších 100 ml vína, ocet, med a necháme zredukovat na minimum. Když jsou řepy hotové, vyndáme je z vody, kterou později použijeme. Oloupeme je a očistíme. Jednu řepu si nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v rozvaru, co jsme si připravili.
Druhou řepu si rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, medem a pepřem. Ve vodě (kde jsme vařili řepy) si teď uvaříme quinou podle návodu na obalu. Uvařenou promícháme s částí pyré, abychom dosáhli krémové konzistence. Teď už stačí jen vyšlehat smetanu s kozím sýrem, dosolit podle chuti, hezky vše naservírovat a posypat nasekanými oříšky. Salát můžeme podávat teplý i studený.

Hlavní chod
KACHNÍ PRSA S BATÁTY A VIŠŇOVOU OMÁČKOU
Hlavní chod na valentýna
Ingredience:
 
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 1 batáta
  • 50 g másla
  • Celá skořice
  • 2 kuličky nového koření
  • Plátek pomeranče
  • 100 g višní
  • 1 dcl sladkého červeného vína
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl, pepř, pomerančová kůra
Postup:
Nejprve si oloupeme batáty, které si nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s vodou, máslem, solí, skořicí a kořením. Pak spolu vše vaříme do změknutí batát. Mezitím si vezmeme kachní prso (které očistíme) a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme si pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prso z obou stran osolíme a opepříme, položíme ho kůží dolů na studenou pánev, poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu tymián a ze všech stran důkladně opečeme. Poté přidáme máslo a prso jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty i s trochou vody (ve kterém se nám vařily) rozmixujeme na jemné pyré. Na opečené prso nastrouháme pomerančovou kůru a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Mezitím si připravíme omáčku. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. Kachní prso po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.

Dezert
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ KOLÁČ S GRAND MARNIER
 
Ingredience:
 
  • 150 g lupínků mandlí
  • 200 g tmavé čokolády
  • 175 g másla
  • 70 g krupicový cukr
  • 4 vejce
  • 20 ml silného espresa
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • Kůra z jednoho pomeranče
Dezerty na valentýna
 
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si formu s rozměrem 20 cm vyloženou pečícím papírem. Rozpusťte si nad vodní lázní tmavou čokoládu, máslo a likér spolu s espresem (dejte pozor, ať se voda nedotýká misky). Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr do pěny – šlehejte cca 5 minut. Přilijte čokoládu ke žloutkové pěně. Pak přisypte mandle a pomerančovou kůru. V čisté míse si vyšlehejte do tuha 4 bílky a jemně přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte přibližně 25-30 minut. Nechte vychladit a pusťte se do jídla!
Předchozí článekSimona Krainová
Další článekDovolená jinak

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani ve chvílích, kdy držíte dietu...

Jak zvládnout karanténu s dětmi: Nebojte se je vystavit frustraci a...

Na jedné straně rodiče snažící se zvládat práci z domova a na té druhé potomci vyžadující neustálou pozornost. To je častý obrázek domácností v...

Fyzioterapeut Tomáš Rychnovský: V dnešní době se slabost nenosí

Proč stavíme štěstí na absurditách, jak špatná výchova dětí ovlivňuje jejich tělesné funkce v dospělosti a z jakého důvodu...

Lady Gaga přichází s odvážnou řadou kosmetiky

Naposledy svět okouzlila v hollywoodském trháku Zrodila se hvězda, kdy za svou roli dokonce získala Oscara. Nyní...

Simona Krainová

Sedím na domluveném místě v kavárně a čekám na osobnost z únorové obálky WHAT. Když přichází, nelze si ji...
Zavří­t reklamu