Neděle, 12 července, 2020

Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef. No a jelikož se blíží svátek zamilovaných a vy opět marně pátráte po tom, čím svému protějšku udělat radost, nechte se inspirovat. Svou nehynoucí lásku sice můžete dokázat blyštivými diamanty, luxusními hodinkami, kyticí růží, domácí masáží i vášnivým polibkem. Ne nadarmo se ale říká, že láska prochází žaludkem.

Předkrm
ŘEPOVÝ SALÁT S QUINOA
 

zdroj: Archiv Kristíny Nemčkové

 
Ingredience:
 
  • 2 řepy
  • 100ml červené víno
  • Sůl
  • Pepř
  • 200 g qunioa
  • 100 ml červené víno
  • 50 ml balzamico ocet
  • 1 lžíce medu
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 75 ml smetana na šlehání
  • Nasekané pistácie a vlašské oříšky
Co vařit na Valentýna

Postup:
Uvaříme si řepy v červeném víně a osolené vodě do změknutí. Do menší pánve vlijeme dalších 100 ml vína, ocet, med a necháme zredukovat na minimum. Když jsou řepy hotové, vyndáme je z vody, kterou později použijeme. Oloupeme je a očistíme. Jednu řepu si nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v rozvaru, co jsme si připravili.
Druhou řepu si rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, medem a pepřem. Ve vodě (kde jsme vařili řepy) si teď uvaříme quinou podle návodu na obalu. Uvařenou promícháme s částí pyré, abychom dosáhli krémové konzistence. Teď už stačí jen vyšlehat smetanu s kozím sýrem, dosolit podle chuti, hezky vše naservírovat a posypat nasekanými oříšky. Salát můžeme podávat teplý i studený.

Hlavní chod
KACHNÍ PRSA S BATÁTY A VIŠŇOVOU OMÁČKOU
Hlavní chod na valentýna
Ingredience:
 
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 1 batáta
  • 50 g másla
  • Celá skořice
  • 2 kuličky nového koření
  • Plátek pomeranče
  • 100 g višní
  • 1 dcl sladkého červeného vína
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl, pepř, pomerančová kůra
Postup:
Nejprve si oloupeme batáty, které si nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s vodou, máslem, solí, skořicí a kořením. Pak spolu vše vaříme do změknutí batát. Mezitím si vezmeme kachní prso (které očistíme) a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme si pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prso z obou stran osolíme a opepříme, položíme ho kůží dolů na studenou pánev, poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu tymián a ze všech stran důkladně opečeme. Poté přidáme máslo a prso jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty i s trochou vody (ve kterém se nám vařily) rozmixujeme na jemné pyré. Na opečené prso nastrouháme pomerančovou kůru a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Mezitím si připravíme omáčku. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. Kachní prso po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.

Dezert
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ KOLÁČ S GRAND MARNIER
 
Ingredience:
 
  • 150 g lupínků mandlí
  • 200 g tmavé čokolády
  • 175 g másla
  • 70 g krupicový cukr
  • 4 vejce
  • 20 ml silného espresa
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • Kůra z jednoho pomeranče
Dezerty na valentýna
 
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si formu s rozměrem 20 cm vyloženou pečícím papírem. Rozpusťte si nad vodní lázní tmavou čokoládu, máslo a likér spolu s espresem (dejte pozor, ať se voda nedotýká misky). Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr do pěny – šlehejte cca 5 minut. Přilijte čokoládu ke žloutkové pěně. Pak přisypte mandle a pomerančovou kůru. V čisté míse si vyšlehejte do tuha 4 bílky a jemně přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte přibližně 25-30 minut. Nechte vychladit a pusťte se do jídla!
Předchozí článekSimona Krainová
Další článekDovolená jinak
Jazykové aplikace

4 skvělé aplikace, které vás naučí cizí jazyk

Na světě existuje spousta míst, kde vám ani angličtina nepomůže k tomu, abyste se domluvili. Pokud se tedy v následujících měsících chystáte...
Maxim Habanec v Dubaji

Maxim Habanec a jeho vzpomínky na cestu kolem světa

Maxim Habanec patří už léta mezi tuzemskou skateboardingovou špičku. Je několikanásobným mistrem České republiky i světového poháru Mystic SK8 Cup, vydal knihu...

Dopřejte si bylinkové zázraky, které uleví od bolesti

Výroba bylinných produktů je odedávna opředena různými pověrami, kouzly a tajemstvími. Lidé totiž díky svým zkušenostem věřili,...

Needo vyrábí designové pomůcky pro hendikepované. Jaký je příběh originální značky?

Eva Nemčková už nechtěla dál oblékat svou dceru trpící dětskou mozkovou obrnou do infantilních a nedůstojných doplňků,...

Zázvorové kuře s červenou rýží podle kuchařky Jím-Nejím

Potravinové alergie a intolerance trápí nejednoho z nás. I proto se Jana Pechmanová pustila do výběru 80...

Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef. No a jelikož se blíží svátek zamilovaných a vy opět marně pátráte po tom, čím svému protějšku udělat radost, nechte se inspirovat. Svou nehynoucí lásku sice můžete dokázat blyštivými diamanty, luxusními hodinkami, kyticí růží, domácí masáží i vášnivým polibkem. Ne nadarmo se ale říká, že láska prochází žaludkem.

Předkrm
ŘEPOVÝ SALÁT S QUINOA
 

zdroj: Archiv Kristíny Nemčkové

 
Ingredience:
 
  • 2 řepy
  • 100ml červené víno
  • Sůl
  • Pepř
  • 200 g qunioa
  • 100 ml červené víno
  • 50 ml balzamico ocet
  • 1 lžíce medu
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 75 ml smetana na šlehání
  • Nasekané pistácie a vlašské oříšky
Co vařit na Valentýna

Postup:
Uvaříme si řepy v červeném víně a osolené vodě do změknutí. Do menší pánve vlijeme dalších 100 ml vína, ocet, med a necháme zredukovat na minimum. Když jsou řepy hotové, vyndáme je z vody, kterou později použijeme. Oloupeme je a očistíme. Jednu řepu si nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v rozvaru, co jsme si připravili.
Druhou řepu si rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, medem a pepřem. Ve vodě (kde jsme vařili řepy) si teď uvaříme quinou podle návodu na obalu. Uvařenou promícháme s částí pyré, abychom dosáhli krémové konzistence. Teď už stačí jen vyšlehat smetanu s kozím sýrem, dosolit podle chuti, hezky vše naservírovat a posypat nasekanými oříšky. Salát můžeme podávat teplý i studený.

Hlavní chod
KACHNÍ PRSA S BATÁTY A VIŠŇOVOU OMÁČKOU
Hlavní chod na valentýna
Ingredience:
 
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 1 batáta
  • 50 g másla
  • Celá skořice
  • 2 kuličky nového koření
  • Plátek pomeranče
  • 100 g višní
  • 1 dcl sladkého červeného vína
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl, pepř, pomerančová kůra
Postup:
Nejprve si oloupeme batáty, které si nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s vodou, máslem, solí, skořicí a kořením. Pak spolu vše vaříme do změknutí batát. Mezitím si vezmeme kachní prso (které očistíme) a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme si pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prso z obou stran osolíme a opepříme, položíme ho kůží dolů na studenou pánev, poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu tymián a ze všech stran důkladně opečeme. Poté přidáme máslo a prso jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty i s trochou vody (ve kterém se nám vařily) rozmixujeme na jemné pyré. Na opečené prso nastrouháme pomerančovou kůru a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Mezitím si připravíme omáčku. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. Kachní prso po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.

Dezert
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ KOLÁČ S GRAND MARNIER
 
Ingredience:
 
  • 150 g lupínků mandlí
  • 200 g tmavé čokolády
  • 175 g másla
  • 70 g krupicový cukr
  • 4 vejce
  • 20 ml silného espresa
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • Kůra z jednoho pomeranče
Dezerty na valentýna
 
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si formu s rozměrem 20 cm vyloženou pečícím papírem. Rozpusťte si nad vodní lázní tmavou čokoládu, máslo a likér spolu s espresem (dejte pozor, ať se voda nedotýká misky). Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr do pěny – šlehejte cca 5 minut. Přilijte čokoládu ke žloutkové pěně. Pak přisypte mandle a pomerančovou kůru. V čisté míse si vyšlehejte do tuha 4 bílky a jemně přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte přibližně 25-30 minut. Nechte vychladit a pusťte se do jídla!
Předchozí článekSimona Krainová
Další článekDovolená jinak

Politoložka Lilia Khousnoutdinová má recept na štěstí. Inspirujte se jejími radami

Když sluníčko svítí, ptáci cvrlikají, stromy kvetou a život se nám zdá mimořádně hezký, často to popisujeme slovy “okamžiky absolutního štěstí”. Je jednoduché štěstí...

Trpěl nezvladatelnou únavou a v práci spal na záchodě. Dnes trenér...

Přitahují lidi z uměleckých oborů, reklamních agentur, novináře i vědce. Silové a kondiční tréninky, během nichž trénujete hlavu stejně jako tělo a ze všeho...

Zpěvačka Lenny vás v novém dokumentu vtáhne do muzikantského života v centru Londýna

Kudrnaté vlasy, silný hlas a charisma, které na tuzemské hudební scéně nemá obdoby. To je Lenny. Zpěvačka, která už...

11 tipů na uspořádání udržitelného eventu

Pokud vás čeká pořádání důležité akce, nezaměřujte se jen na to, jak sehnat co nejkrásnější prostory, nejchutnější...

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani...
Zavří­t reklamu