Sobota, 19 září, 2020

Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef. No a jelikož se blíží svátek zamilovaných a vy opět marně pátráte po tom, čím svému protějšku udělat radost, nechte se inspirovat. Svou nehynoucí lásku sice můžete dokázat blyštivými diamanty, luxusními hodinkami, kyticí růží, domácí masáží i vášnivým polibkem. Ne nadarmo se ale říká, že láska prochází žaludkem.

Předkrm
ŘEPOVÝ SALÁT S QUINOA
 

zdroj: Archiv Kristíny Nemčkové

 
Ingredience:
 
  • 2 řepy
  • 100ml červené víno
  • Sůl
  • Pepř
  • 200 g qunioa
  • 100 ml červené víno
  • 50 ml balzamico ocet
  • 1 lžíce medu
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 75 ml smetana na šlehání
  • Nasekané pistácie a vlašské oříšky
Co vařit na Valentýna

Postup:
Uvaříme si řepy v červeném víně a osolené vodě do změknutí. Do menší pánve vlijeme dalších 100 ml vína, ocet, med a necháme zredukovat na minimum. Když jsou řepy hotové, vyndáme je z vody, kterou později použijeme. Oloupeme je a očistíme. Jednu řepu si nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v rozvaru, co jsme si připravili.
Druhou řepu si rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, medem a pepřem. Ve vodě (kde jsme vařili řepy) si teď uvaříme quinou podle návodu na obalu. Uvařenou promícháme s částí pyré, abychom dosáhli krémové konzistence. Teď už stačí jen vyšlehat smetanu s kozím sýrem, dosolit podle chuti, hezky vše naservírovat a posypat nasekanými oříšky. Salát můžeme podávat teplý i studený.

Hlavní chod
KACHNÍ PRSA S BATÁTY A VIŠŇOVOU OMÁČKOU
Hlavní chod na valentýna
Ingredience:
 
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 1 batáta
  • 50 g másla
  • Celá skořice
  • 2 kuličky nového koření
  • Plátek pomeranče
  • 100 g višní
  • 1 dcl sladkého červeného vína
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl, pepř, pomerančová kůra
Postup:
Nejprve si oloupeme batáty, které si nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s vodou, máslem, solí, skořicí a kořením. Pak spolu vše vaříme do změknutí batát. Mezitím si vezmeme kachní prso (které očistíme) a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme si pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prso z obou stran osolíme a opepříme, položíme ho kůží dolů na studenou pánev, poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu tymián a ze všech stran důkladně opečeme. Poté přidáme máslo a prso jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty i s trochou vody (ve kterém se nám vařily) rozmixujeme na jemné pyré. Na opečené prso nastrouháme pomerančovou kůru a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Mezitím si připravíme omáčku. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. Kachní prso po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.

Dezert
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ KOLÁČ S GRAND MARNIER
 
Ingredience:
 
  • 150 g lupínků mandlí
  • 200 g tmavé čokolády
  • 175 g másla
  • 70 g krupicový cukr
  • 4 vejce
  • 20 ml silného espresa
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • Kůra z jednoho pomeranče
Dezerty na valentýna
 
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si formu s rozměrem 20 cm vyloženou pečícím papírem. Rozpusťte si nad vodní lázní tmavou čokoládu, máslo a likér spolu s espresem (dejte pozor, ať se voda nedotýká misky). Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr do pěny – šlehejte cca 5 minut. Přilijte čokoládu ke žloutkové pěně. Pak přisypte mandle a pomerančovou kůru. V čisté míse si vyšlehejte do tuha 4 bílky a jemně přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte přibližně 25-30 minut. Nechte vychladit a pusťte se do jídla!
Předchozí článekSimona Krainová
Další článekDovolená jinak
Pokrmy domorodců nebo čistá strava. Správný jídelníček nemusí být věda

Pokrmy domorodců nebo čistá strava. Správný jídelníček nemusí být věda

Zatracovat mouku, myslet si, že cukr je bílý zabiják, jíst jako pračlověk nebo jako prababička, věřit, že kokos je superpotravina, ale borůvka ze Střední...

Vyvíjet automobily pomocí smíšené reality? Novou aplikaci představují Volvo Cars a...

Budoucnost vývoje automobilů je tady. Automobilka Volvo Cars a finská společnost Varjo, která se zaměřuje na výrobu náhlavních souprav pro rozšířenou realitu,...

Instagram smazal fotku obnažené plnoštíhlé černošky. Známá influencerka pak platformu donutila k nečekanému kroku

Aktivity hnutí Black Lives Matter a nejrůznější diskuse o rasové nerovnosti se v posledních měsících promítly snad do všech...

Nadpozemské nástroje nebo prostředky k rituálům. Objevte opravdovou sílu zázračných krystalů

Mnozí stále spojují slovo „krystal“ když už ne se světem Harryho Pottera, tak alespoň s něčím „nadpozemským“. Druhým extrémem...

Simona Krainová

Sedím na domluveném místě v kavárně a čekám na osobnost z únorové obálky WHAT. Když přichází, nelze si ji...

Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef. No a jelikož se blíží svátek zamilovaných a vy opět marně pátráte po tom, čím svému protějšku udělat radost, nechte se inspirovat. Svou nehynoucí lásku sice můžete dokázat blyštivými diamanty, luxusními hodinkami, kyticí růží, domácí masáží i vášnivým polibkem. Ne nadarmo se ale říká, že láska prochází žaludkem.

Předkrm
ŘEPOVÝ SALÁT S QUINOA
 

zdroj: Archiv Kristíny Nemčkové

 
Ingredience:
 
  • 2 řepy
  • 100ml červené víno
  • Sůl
  • Pepř
  • 200 g qunioa
  • 100 ml červené víno
  • 50 ml balzamico ocet
  • 1 lžíce medu
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 75 ml smetana na šlehání
  • Nasekané pistácie a vlašské oříšky
Co vařit na Valentýna

Postup:
Uvaříme si řepy v červeném víně a osolené vodě do změknutí. Do menší pánve vlijeme dalších 100 ml vína, ocet, med a necháme zredukovat na minimum. Když jsou řepy hotové, vyndáme je z vody, kterou později použijeme. Oloupeme je a očistíme. Jednu řepu si nakrájíme na tenké plátky a promícháme je v rozvaru, co jsme si připravili.
Druhou řepu si rozmixujeme na hladké pyré a dochutíme solí, medem a pepřem. Ve vodě (kde jsme vařili řepy) si teď uvaříme quinou podle návodu na obalu. Uvařenou promícháme s částí pyré, abychom dosáhli krémové konzistence. Teď už stačí jen vyšlehat smetanu s kozím sýrem, dosolit podle chuti, hezky vše naservírovat a posypat nasekanými oříšky. Salát můžeme podávat teplý i studený.

Hlavní chod
KACHNÍ PRSA S BATÁTY A VIŠŇOVOU OMÁČKOU
Hlavní chod na valentýna
Ingredience:
 
  • 2 kachní prsa s kůží
  • 1 batáta
  • 50 g másla
  • Celá skořice
  • 2 kuličky nového koření
  • Plátek pomeranče
  • 100 g višní
  • 1 dcl sladkého červeného vína
  • 1 dcl drůbežího vývaru
  • 2 snítky tymiánu
  • sůl, pepř, pomerančová kůra
Postup:
Nejprve si oloupeme batáty, které si nakrájíme na kostky. Přidáme je do hrnce s vodou, máslem, solí, skořicí a kořením. Pak spolu vše vaříme do změknutí batát. Mezitím si vezmeme kachní prso (které očistíme) a ostrým nožem do kůže nařežeme mřížku. Dáváme si pozor, abychom zbytečně neřízli do masa. Prso z obou stran osolíme a opepříme, položíme ho kůží dolů na studenou pánev, poté ji zahřejeme a necháme vypéct tuk. Přidáme k němu tymián a ze všech stran důkladně opečeme. Poté přidáme máslo a prso jím několikrát přelijeme. Uvařené batáty i s trochou vody (ve kterém se nám vařily) rozmixujeme na jemné pyré. Na opečené prso nastrouháme pomerančovou kůru a dáme péct na 10 minut do trouby vyhřáté na 175°C.

Mezitím si připravíme omáčku. V menší pánvi rozpustíme máslo, přidáme višně, podlijeme vínem, kuřecím vývarem a redukujeme. Kachní prso po 10 minutách vyndáme z trouby a necháme odpočinout. Nakrájíme ho na plátky a společně s batátovým pyré a omáčkou servírujeme.

Dezert
ČOKOLÁDOVO-KÁVOVÝ KOLÁČ S GRAND MARNIER
 
Ingredience:
 
  • 150 g lupínků mandlí
  • 200 g tmavé čokolády
  • 175 g másla
  • 70 g krupicový cukr
  • 4 vejce
  • 20 ml silného espresa
  • 2 lžíce Grand Marnier
  • Kůra z jednoho pomeranče
Dezerty na valentýna
 
Postup:
Předehřejte troubu na 170°C a připravte si formu s rozměrem 20 cm vyloženou pečícím papírem. Rozpusťte si nad vodní lázní tmavou čokoládu, máslo a likér spolu s espresem (dejte pozor, ať se voda nedotýká misky). Mezitím vyšlehejte žloutky a cukr do pěny – šlehejte cca 5 minut. Přilijte čokoládu ke žloutkové pěně. Pak přisypte mandle a pomerančovou kůru. V čisté míse si vyšlehejte do tuha 4 bílky a jemně přimíchejte do těsta. Nalijte do formy a pečte přibližně 25-30 minut. Nechte vychladit a pusťte se do jídla!
Předchozí článekSimona Krainová
Další článekDovolená jinak
Archiv Anety Chovanové

Nikol Moravcová, Kovy, A.N.D.U.L.A a další hvězdy internetu pod zámkem. Ptali...

Na sociálních sítích sdílí své životy, postřehy, recepty na jídlo nebo třeba na vztahy. S veřejností se dělí o zajímavé příhody, malá trápení, velké...
Lázeňská centra táhnou

Kam ze sjezdovky? Lázeňská centra táhnou

Doporučujeme dvě švýcarská lázeňská centra, která jsou architektonickými skvosty, za nimiž se stojí za to vydat v letní i zimní sezoně. Poté, co sjedeme z...

5 faktů o náhradní rodinné péči aneb Rodičem na dobu (ne)určitou

Zvažovali jste někdy, že byste otevřeli svou náruč „cizímu” dítěti a stali se pěstouny nebo osvojiteli? Ať...

Zahradní architekt Petr Hodonický: Největší vliv na mě měla babička

Úspěšný zahradní architekt Petr Hodonický rád smýšlí o zahradách jako o venkovním pokoji, který prodlouží váš  obytný...

Nové ekologické vozy i letadla na baterky. Připravte se na veletrh čisté mobility

Pokud vás zajímají novinky ze světa technologií, a navíc ještě smýšlíte udržitelně, neměli byste chybět na druhém ročníku veletrhu...
Zavří­t reklamu