Pondělí, 12 dubna, 2021

Jak vyzrát na obezitu a přejídání? Naučte se rozlišovat mezi emočním a fyzickým hladem

„Já včera přišla domů z práce tak vyčerpaná a zoufalá, že jsem vyjedla celý hrnec brokolice…“ No dobře, namísto brokolice dosaďte kýbl zmrzliny, pizzu s dvojitou porcí sýra nebo pytlík brambůrek. Už se poznáváte? Základem toho, jak na bezduché přejídání vyzrát, je naučit se rozlišovat mezi emočním a fyzickým hladem.

Emocionální stravování je komplikované. Jíte, abyste se zbavili stresu, zaháníte špatnou náladu, bojujete s chutěmi, přejídáte se a můžete si vypěstovat doslova závislost na ne zrovna zdravých potravinách. Ve výsledku si můžete přivodit vážná onemocnění typu cukrovka. Ne vždycky jíme, protože máme fyzický hlad. Někdy nás do lednice ženou naše pohodlí, úleva od stresu nebo prostá odměna za splněný úkol. Problém je, že v případě emočního jezení máme tendenci sahat po nezdravých polotovarech a sladkostech, které nám kromě krátkodobého uspokojení ve výsledku nic dobrého nepřinesou. Emočním jídlem naplňujeme naše pocity a psychické potřeby, nikoli náš prázdný žaludek. Vlastně i v tomto ohledu narážíme na tvrdou stěnu, protože jídlo nám naše problémy nevyřeší. Naopak se často po vyluxování ledničky cítíme ještě daleko hůř, provinile.

Emocionální stravovací cyklus

Abychom to uvedli na pravou míru, nemusíme si vyčítat chvíle, kdy se jídlem odměníme nebo oslavíme nějaký úspěch. Příležitostně. Mluvíme tu o pravidelných stavech, v nichž nám jídlo slouží jako primární nástroj zvládání stresu a emocí. Kdykoli jsme stresovaní, naštvaní, znudění, osamělí, vyčerpaní, tak jako první otevíráme ledničku a naivně v ní hledáme napravení svých pocitů. Základem je naučit se rozlišovat mezi emočním a fyzickým hladem. Zdá se vám to jako banalita? Pro někoho, kdo uvízl v nezdravém stravovacím cyklu, to tak jednoduché být nemusí. Emoční hlad může navíc udeřit natolik silně, že nás zkrátka zmate. Jsou tu ovšem odlišnosti, které se mohou stát určitým vodítkem. Emoční hlad se na rozdíl od toho fyzického objevuje náhle a velmi naléhavě, takže vyžaduje okamžité uspokojení (pokud jste tedy dlouho nehladověli a žaludek si žádá nápravu). Obvykle prahne po „komfortních“ potravinách – polotovarech, sladkostech, fast foodu, které slupnete na posezení a ani si vlastně nevšimnete, že jste právě něco snědli. Klasické množství vám rozhodně nestačí a vy chcete stále víc, dokud nejste nepříjemně přecpaní. Oproti tomu fyzický hlad nespěchá a dovolí vám si v klidu uvařit třeba i zeleninu, hotový pokrm si více užíváte a nepřejídáte se, protože si plně uvědomujete, co právě děláte. Nevede pak k pocitu viny, studu ani lítosti.

Identifikujte své emocionální spouštěče

Jak tento záludný kolotoč zastavit? Definujte osobní spouštěče a hledejte alternativy k emocionálnímu stravování. Jaké konkrétní pocity, situace nebo místa vás poutají k jídlu? Je to stres, který ovlivňuje vysokou hladinu kortizolu a následkem toho i naši touhu po slaném, sladkém nebo smaženém? Nebo jiné nepříjemné emoce jako hněv, strach, smutek, osamělost či úzkost, popřípadě vás pohání pouhá nuda? Za emocionální stravou mohou rovněž stát dětské návyky (rodiče vás odměňovali nebo uklidňovali nezdravými pochoutkami) nebo jiné společenské vlivy. Teď když máte potenciální hrozby, musíte místo nich najít uspokojivější cesty k naplnění vašich pocitů. Namísto jídla zavolejte někomu blízkému a vyrazte ven, jděte na procházku se psem, zatancujte si na svou oblíbenou písničku, uvařte si čaj, zachumlejte se do deky, zapalte svíčku a konečně se pusťte do čtení knížky, zhluboka dýchejte, pusťte si na Netflixu seriál nebo se vrhněte na nějaký nový koníček. Záleží na vás, co vám přináší radost a na co zrovna budete mít energii. Bude to možná zpočátku tvrdý boj, ale vyplatí se nevzdávat se předem.

Foto: unsplash.com

Všímavé stravování

Dalším krokem v „léčbě“ je naučit se pomalu a vědomě jíst. Vypnout stravovacího autopilota, který nás vede k bezduchému přežírání. Udělejte si z jídla malý rituál, vychutnávejte si každé sousto, vnímejte jednotlivé chutě a vůně a mějte z jídla radost. Když jíte, tak jezte a nesledujte při tom televizi, neodepisujte na e-maily nebo neprojíždějte Instagram. Vaše pozornost by měla směřovat jen na talíř před vámi. Pokud vám bude vaše mysl poletovat jinde než v kuchyni, možná si ani nevšimnete, že už máte dost.

Jídlo a jeho potenciál k závislosti

Jídlo nás udržuje na živu a je nezbytné pro správné fungování organismu. O to těžší je ho ukočírovat a nastavit si zdravý balanc. Strava navíc neovlivňuje pouze naše tělo, ale má

Foto: unsplash.com

fyziologické účinky také na mozek. Když něco konzumujeme, uvolňuje se dopamin, látka, která způsobuje, že se cítíme dobře. Právě potěšení z jídla může vést k přejídání. Nebo rovnou k závislosti? Někteří lidé mají centra odměn v mozku aktivnější než jiní, mohou tak prožívat i mnohem větší potěšení z jídla. Paralelně s tím se však mohou rozjíždět zmíněné pocity viny, které se obvykle pojí s neschopností nadměrné stravovací návyky upravit. O závislosti na jídle se hojně diskutuje. Existuje, nebo ne? Může se z hlediska zdraví připodobnit alkoholismu nebo drogové závislosti? Ať už se lékaři aktuálně přiklánějí na jakoukoli stranu, je pravda, že některé potraviny mají tendenci stát se pro nás návykovějšími. A není asi překvapením, že nejvíce zápasíme s těmi produkty, které obsahují velké množství cukru, soli, sodíku nebo tuků. Systém odměn v mozku je velmi silný a my lidé jsme zkrátka lovci potěšení, protože nás povzbuzuje. Ve chvíli, kdy si něco odepřeme nebo zakážeme, láká nás to ještě víc. Návykové tak nemusí být skutečné jídlo jako spíše omezující režim. Diety, redukce „zakázaného“, přerušované trápení a jiné limity mohou vést k záchvatům a ke stavu podobnému závislosti. Co to s sebou přináší? Ztrátu kontroly nad sebou samým, neúspěšné pokusy o omezení jídla, následný „jo-jo“ efekt v podobě enormního množství, sociální izolace, pocity hanby, nízké sebevědomí i zdravotní komplikace – morbidní obezita, cukrovka 2. typu…

Léčba špatných návyků

Jak z toho ven? Prvním důležitým krokem je uvědomit si, že máte problém – že jídlo ve vašem životě hraje negativní roli a že vás přerůstá. Následná cesta bude závislá na vašem odhodlání a vůli se uzdravit. Dbejte na vyváženou stravu bohatou na tělu prospěšné živiny, plánujte a vše snězené si zapisujte. A nebuďte na to sami – buď vyhledejte nějakou podpůrnou skupinu, nebo se svěřte do rukou kvalifikovaných odborníků.

spot_img

Lékařka Lucie Kalinová: Během života je velmi důležité chopit se všech...

Dream gap by se dal doslovně přeložit jako „propast mezi sny a realitou“. Představujeme vám tři výjimečné ženy, které nikdy nepřestaly věřit tomu, že...

Dnes oslavujeme mezinárodní den spodního prádla. Co o něm nejspíš nevíte?

Tanga, brazilky, bardotky, braletky, slipy i trenýrky. Dnes se oslavuje spodní prádlo ve všech svých podobách, střizích, velikostech a barvách. Právě tato část oděvu...

Společnosti Avon se podařilo vysbírat sedm milionů korun na boj za zdravá prsa

Navzdory velkolepým plánům a přípravám jubilejního 20. ročníku Avon pochodu se největší charitativní akce zaměřená na boj proti rakovině...

Vznikla obdoba Netflixu věnovaná budoucnosti naší planety. Na její podporu vystoupili i princ Harry nebo Arya ze seriálu Hra o trůny

Nová interaktivní streamovací platforma, která sdružuje dokumenty o životním prostředí a filmy o důležitých tématech dnešní doby, se jmenuje...

Ester Geislerová: Humor je nejsofistikovanější projev smutku

Jak Ester správně představit? Herečka, moderátorka, vizuální umělkyně, návrhářka, renesanční žena? To poslední bude nejlepší. Taky máma dvojčat, sestra...
Zavří­t reklamu