Neděle, 17 ledna, 2021

8 receptů na drobné vánoční snacky, které zpestří sváteční stolování

Někdo se celý rok nemůže dočkat hald nadýchaného sněhu nejen venku, ale i v cukroví, a stolů, které se pod množstvím kapřích řízků jen prohýbají, jiný raději sází na půst a drobné snacky, které tolik neodkrví mozek. My jsme za druhou variantu.

 Kukuřičná polévka s kokosovým mlékem
68 Kč 4 porce

→ 500 ml zeleninového vývaru (recept)

→ 200 g mražené kukuřice

→ 200 g kokosového mléka

→ 25 g žluté kari pasty

→ 1 lžíce kokosového oleje

→ 1 cibule

→ sůl

→ 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a krátce osmažte. Dále doplňte najemno nastrouhaným zázvorem, kari pastou, mraženou kukuřicí (není nutné rozmrazovat). Krátce orestujte. Přidejte vývar a kokosové mléko. Polévku vařte 10 minut a nakonec rozmixujte do krémové konzistence. Ozdobte koriandrem a popcornem.

Pomazánka z kozího sýra a batátové chipsy
127 Kč 4 porce

→ 200 g čerstvého kozího sýra

→ 50 ml smetany

→ 2 stroužky česneku

→ najemno nasekaná petrželka

→ pepř, sůl

Kozí sýr a smetanu vyšlehejte do hladkého krému. Česnek utřete a vmíchejte ho do krému. Osolte, opepřete a přidejte petrželku.

Batátové chipsy

→ 2 ks batátů

→ slunečnicový olej

→ sůl

Batáty omyjte a na mandolíně nakrájejte podélně na plátky o tloušťce 1,5–2 mm, překrojte je podélně na půl. Rozehřejte olej na 160 °C a smažte dozlatova, nakonec osolte.

Skořicové tyčinky s hruškovými povidly
125 Kč

→ 1 listové těsto

→ skořicový cukr

→ 1 vejce

Pláty listového těsta rozválejte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte skořicovým cukrem. Poté rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte na tyčinky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte při 190 °C asi 10 minut podle velikosti tyčinek.

Hrušková povidla

→ 2 kg oloupaných a pokrájených hrušek bez jadřinců

→ 500 g cukru krupice

→ 2 lžíce octa

→ ½ lžíce mleté skořice

→ 4 lžíce rumu

→ 3 ks tlučeného hřebíčku

→ 2 ks tlučeného badyánu

Pokrájené hrušky dejte do hlubšího pekáče, polijte octem, vše promíchejte a nechte 20–25 minut péct v troubě při teplotě 200–250 °C. Poté na hrušky rovnoměrně nasypte 250 g cukru a znovu je vložte do trouby, tentokrát na 15 minut. Pak opět přisypte 250 g cukru a na dalších 15 minut je opět dejte péct do trouby. Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do konzistence, která vám vyhovuje.

Šunka s medem a čedarem v listovém těstě
198 Kč

→ 1 listové těsto

→ 400 g šunky v celku

→ 200 g čedaru na plátky

→ med

→ 1 vejce

Nakrájejte šunku na kratší hranolky a na stejné kousky rozkrájejte také plátkový čedar. Poté rozválejte listové těsto a nakrájejte ho na trojúhelníky. Na širší stranu pak položte čedar, na něj šunku potřenou medem, vše zarolujte jako rohlíček a nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C asi 10–15 minut.

Salát Waldorf s řeřichou
68 Kč 4 porce

→ hrst vlašských ořechů nakrájených nahrubo

→ 2 jablka oloupaná a nakrájená na menší kostky

→ 1 řapík celeru pokrájený nadrobno

→ 2 lžíce bílého jogurtu

→ 1 lžíce majonézy

→ šťáva a kůra z 1⁄2 citronu

→ 2 lžíce hnědého cukru

→ špetka soli, pepř

Vlašské ořechy lehce opražte nasucho. Jablka a celer dejte do mísy a přidejte zchladlé ořechy. Poté zalijte zálivkou, kterou připravte smícháním jogurtu, majonézy, kůry a šťávy z citronu, cukru, soli a pepře. Lehce promíchejte a nechte vychladit. Před podáváním posypte řeřichou.

Vaječný likér s muškátovým oříškem
119 Kč 4 porce

→700 ml plnotučného mléka

→ 240 ml smetany ke šlehání (33procentní)

→ 200 ml rumu

→ 50 g cukru

→ 50 g vanilkového cukru

→ 5 žloutků

→ celá skořice

→ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Do malého hrnce nalijte mléko, smetanu, přidejte skořici a muškátový oříšek a na mírném ohni přiveďte k varu. Odstavte a poté v misce vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem. Za stálého míchání je pomalu přilévejte do teplého mléka. Na závěr přidejte rum a dobře zamíchejte. Nechte minimálně 12 hodin v lednici.

Sušenky z rýžové mouky a dýňové chutney s chilli a zázvorem
175 Kč 4 porce

→ 120 g másla (pokojové teploty)

→ 1 lžička vanilkového extraktu

→ ½ lžičky mleté skořice

→ špetka soli

→ 60 ml javorového sirupu

→ 130 g rýžové mouky

Připravte si 1–2 velké plechy a vyložte je pečicím papírem. Ve větší míse vyšlehejte máslo s vanilkou, skořicí a špetkou soli. Přidejte javorový sirup a nakonec rýžovou mouku. Získáte velmi jemné, nepříliš tuhé těsto. Na připravený plech cukrářským sáčkem vytvarujte sušenky. Troubu vyhřejte na 180 °C a pečte je asi 12–15 minut nebo dokud nezačnou na okrajích lehce zlátnout. Upečené je ponechte na plechu, dokud nevychladnou. Pak je můžete z plechu opatrně sejmout, jsou velmi křehké.

Dýňové chutney

→ 1 máslová dýně

→ 100 g zázvoru

→ 1 chilli paprička

→ 150 ml agáve sirupu

→ 20 ml sherry octu

Oloupanou dýni nakrájejte na menší kousky, vložte ji do hrnce, přidejte nakrájený očištěný zázvor, nasekanou chilli papričku, agáve sirup, ocet a podlijte trochou vody. Vařte do doby, kdy dýně úplně změkne a celá směs bude mít konzistenci džemu.

Variace oříšků – zauzená sůl / bylinkové / chilli

Do dlaně si nalijte maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskněte k sobě a po částech si nabírejte odslupkované mandle, které mnutím omastěte a vložte do rozpálené suché pánve. Za častého promíchávání je nejlépe v jedné vrstvě smažte dozlatova. Po osmažení je dochuťte zauzenou solí, v jedné vrstvě nasypte na ubrousek nebo papírovou utěrku a nechte je zchladnout.

Pokud si chcete udělat mandle bylinkové nebo s chilli, opražte je stejně jako ty solené. Bylinky nebo chilli na mandle nasypte až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahřívejte, protože by bylinky mohly zhořknout. Po rychlém obalení bylinkami je opět nasypte v jedné vrstvě na ubrousek a nechte zchladnout.

Foto: Michael Dvořák

Chytré oblečení už není sci-fi. V módě je triko, které sleduje...

Od biometrických trik až po ponožky ladící váš běžecký styl – to, co se dříve zdálo jako sci-fi, se dnes stává realitou. A odhaluje...

Beránek s mrkví nebo kedlubnové ravioly. Vyzkoušejte zdravější varianty velikonočních pokrmů

Jako beránek … tedy krotká jako tento mírumilovný tvor, bude vaše rodina, překvapená z vašeho super menu. Připravte si s pomocí našich receptů zdravější...

Toužíte po obrazovce přes celou stěnu místnosti? Vaše fantazie se může stát skutečností

Pokud jste fanoušky kinematografie, kteří si rádi vychutnají filmové hity v nejlepší kvalitě a sní o obrazovce, jenž bude...

Jak si udržet psychickou i fyzickou kondici v karanténě: Respektujte změny, kterými procházíte

Během zdlouhavých dní karantény, kdy musíte většinu času trčet zavření doma, se mnohdy zdá až nemožné, aby si člověk...

IKEA staví udržitelný architektonický skvost

Žádná parkovací místa a desítky stromů přímo na budově. V rakouské metropoli brzy vyroste nová prodejna společnosti IKEA a...

8 receptů na drobné vánoční snacky, které zpestří sváteční stolování

Někdo se celý rok nemůže dočkat hald nadýchaného sněhu nejen venku, ale i v cukroví, a stolů, které se pod množstvím kapřích řízků jen prohýbají, jiný raději sází na půst a drobné snacky, které tolik neodkrví mozek. My jsme za druhou variantu.

 Kukuřičná polévka s kokosovým mlékem
68 Kč 4 porce

→ 500 ml zeleninového vývaru (recept)

→ 200 g mražené kukuřice

→ 200 g kokosového mléka

→ 25 g žluté kari pasty

→ 1 lžíce kokosového oleje

→ 1 cibule

→ sůl

→ 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a krátce osmažte. Dále doplňte najemno nastrouhaným zázvorem, kari pastou, mraženou kukuřicí (není nutné rozmrazovat). Krátce orestujte. Přidejte vývar a kokosové mléko. Polévku vařte 10 minut a nakonec rozmixujte do krémové konzistence. Ozdobte koriandrem a popcornem.

Pomazánka z kozího sýra a batátové chipsy
127 Kč 4 porce

→ 200 g čerstvého kozího sýra

→ 50 ml smetany

→ 2 stroužky česneku

→ najemno nasekaná petrželka

→ pepř, sůl

Kozí sýr a smetanu vyšlehejte do hladkého krému. Česnek utřete a vmíchejte ho do krému. Osolte, opepřete a přidejte petrželku.

Batátové chipsy

→ 2 ks batátů

→ slunečnicový olej

→ sůl

Batáty omyjte a na mandolíně nakrájejte podélně na plátky o tloušťce 1,5–2 mm, překrojte je podélně na půl. Rozehřejte olej na 160 °C a smažte dozlatova, nakonec osolte.

Skořicové tyčinky s hruškovými povidly
125 Kč

→ 1 listové těsto

→ skořicový cukr

→ 1 vejce

Pláty listového těsta rozválejte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte skořicovým cukrem. Poté rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte na tyčinky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte při 190 °C asi 10 minut podle velikosti tyčinek.

Hrušková povidla

→ 2 kg oloupaných a pokrájených hrušek bez jadřinců

→ 500 g cukru krupice

→ 2 lžíce octa

→ ½ lžíce mleté skořice

→ 4 lžíce rumu

→ 3 ks tlučeného hřebíčku

→ 2 ks tlučeného badyánu

Pokrájené hrušky dejte do hlubšího pekáče, polijte octem, vše promíchejte a nechte 20–25 minut péct v troubě při teplotě 200–250 °C. Poté na hrušky rovnoměrně nasypte 250 g cukru a znovu je vložte do trouby, tentokrát na 15 minut. Pak opět přisypte 250 g cukru a na dalších 15 minut je opět dejte péct do trouby. Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do konzistence, která vám vyhovuje.

Šunka s medem a čedarem v listovém těstě
198 Kč

→ 1 listové těsto

→ 400 g šunky v celku

→ 200 g čedaru na plátky

→ med

→ 1 vejce

Nakrájejte šunku na kratší hranolky a na stejné kousky rozkrájejte také plátkový čedar. Poté rozválejte listové těsto a nakrájejte ho na trojúhelníky. Na širší stranu pak položte čedar, na něj šunku potřenou medem, vše zarolujte jako rohlíček a nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C asi 10–15 minut.

Salát Waldorf s řeřichou
68 Kč 4 porce

→ hrst vlašských ořechů nakrájených nahrubo

→ 2 jablka oloupaná a nakrájená na menší kostky

→ 1 řapík celeru pokrájený nadrobno

→ 2 lžíce bílého jogurtu

→ 1 lžíce majonézy

→ šťáva a kůra z 1⁄2 citronu

→ 2 lžíce hnědého cukru

→ špetka soli, pepř

Vlašské ořechy lehce opražte nasucho. Jablka a celer dejte do mísy a přidejte zchladlé ořechy. Poté zalijte zálivkou, kterou připravte smícháním jogurtu, majonézy, kůry a šťávy z citronu, cukru, soli a pepře. Lehce promíchejte a nechte vychladit. Před podáváním posypte řeřichou.

Vaječný likér s muškátovým oříškem
119 Kč 4 porce

→700 ml plnotučného mléka

→ 240 ml smetany ke šlehání (33procentní)

→ 200 ml rumu

→ 50 g cukru

→ 50 g vanilkového cukru

→ 5 žloutků

→ celá skořice

→ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Do malého hrnce nalijte mléko, smetanu, přidejte skořici a muškátový oříšek a na mírném ohni přiveďte k varu. Odstavte a poté v misce vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem. Za stálého míchání je pomalu přilévejte do teplého mléka. Na závěr přidejte rum a dobře zamíchejte. Nechte minimálně 12 hodin v lednici.

Sušenky z rýžové mouky a dýňové chutney s chilli a zázvorem
175 Kč 4 porce

→ 120 g másla (pokojové teploty)

→ 1 lžička vanilkového extraktu

→ ½ lžičky mleté skořice

→ špetka soli

→ 60 ml javorového sirupu

→ 130 g rýžové mouky

Připravte si 1–2 velké plechy a vyložte je pečicím papírem. Ve větší míse vyšlehejte máslo s vanilkou, skořicí a špetkou soli. Přidejte javorový sirup a nakonec rýžovou mouku. Získáte velmi jemné, nepříliš tuhé těsto. Na připravený plech cukrářským sáčkem vytvarujte sušenky. Troubu vyhřejte na 180 °C a pečte je asi 12–15 minut nebo dokud nezačnou na okrajích lehce zlátnout. Upečené je ponechte na plechu, dokud nevychladnou. Pak je můžete z plechu opatrně sejmout, jsou velmi křehké.

Dýňové chutney

→ 1 máslová dýně

→ 100 g zázvoru

→ 1 chilli paprička

→ 150 ml agáve sirupu

→ 20 ml sherry octu

Oloupanou dýni nakrájejte na menší kousky, vložte ji do hrnce, přidejte nakrájený očištěný zázvor, nasekanou chilli papričku, agáve sirup, ocet a podlijte trochou vody. Vařte do doby, kdy dýně úplně změkne a celá směs bude mít konzistenci džemu.

Variace oříšků – zauzená sůl / bylinkové / chilli

Do dlaně si nalijte maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskněte k sobě a po částech si nabírejte odslupkované mandle, které mnutím omastěte a vložte do rozpálené suché pánve. Za častého promíchávání je nejlépe v jedné vrstvě smažte dozlatova. Po osmažení je dochuťte zauzenou solí, v jedné vrstvě nasypte na ubrousek nebo papírovou utěrku a nechte je zchladnout.

Pokud si chcete udělat mandle bylinkové nebo s chilli, opražte je stejně jako ty solené. Bylinky nebo chilli na mandle nasypte až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahřívejte, protože by bylinky mohly zhořknout. Po rychlém obalení bylinkami je opět nasypte v jedné vrstvě na ubrousek a nechte zchladnout.

Foto: Michael Dvořák

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani ve chvílích, kdy držíte dietu...

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc se z...

Australští vědci přišli s přelomovým zjištěním. Ropné skvrny jdou čistit pomocí zajímavé kombinace ochlupení 

Jak efektivně a ekologicky čistit skvrny způsobené ropou? Na to už se dlouhou dobu snaží přijít desítky společností. Nový...

Královna módy a neoholených klínů Vivienne Westwood se zavřela do klece. Protestovala za propuštění zakladatele WikiLeaks

Jedna z nejvýraznějších návrhářek, královna punku a neúnavná aktivistka v otázkách ochrany lidských práv i globálního oteplování. To je...
Zavří­t reklamu