Čtvrtek, 21 září, 2023
spot_img

8 receptů na drobné vánoční snacky, které zpestří sváteční stolování

Někdo se celý rok nemůže dočkat hald nadýchaného sněhu nejen venku, ale i v cukroví, a stolů, které se pod množstvím kapřích řízků jen prohýbají, jiný raději sází na půst a drobné snacky, které tolik neodkrví mozek. My jsme za druhou variantu.

 Kukuřičná polévka s kokosovým mlékem
68 Kč4 porce

→ 500 ml zeleninového vývaru (recept)

→ 200 g mražené kukuřice

→ 200 g kokosového mléka

→ 25 g žluté kari pasty

→ 1 lžíce kokosového oleje

→ 1 cibule

→ sůl

→ 1 lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru

V hrnci rozehřejte kokosový olej, přidejte cibuli nakrájenou na kostičky a krátce osmažte. Dále doplňte najemno nastrouhaným zázvorem, kari pastou, mraženou kukuřicí (není nutné rozmrazovat). Krátce orestujte. Přidejte vývar a kokosové mléko. Polévku vařte 10 minut a nakonec rozmixujte do krémové konzistence. Ozdobte koriandrem a popcornem.

Pomazánka z kozího sýra a batátové chipsy
127 Kč4 porce

→ 200 g čerstvého kozího sýra

→ 50 ml smetany

→ 2 stroužky česneku

→ najemno nasekaná petrželka

→ pepř, sůl

Kozí sýr a smetanu vyšlehejte do hladkého krému. Česnek utřete a vmíchejte ho do krému. Osolte, opepřete a přidejte petrželku.

Batátové chipsy

→ 2 ks batátů

→ slunečnicový olej

→ sůl

Batáty omyjte a na mandolíně nakrájejte podélně na plátky o tloušťce 1,5–2 mm, překrojte je podélně na půl. Rozehřejte olej na 160 °C a smažte dozlatova, nakonec osolte.

Skořicové tyčinky s hruškovými povidly
125 Kč

→ 1 listové těsto

→ skořicový cukr

→ 1 vejce

Pláty listového těsta rozválejte, potřete rozšlehaným vejcem a posypte skořicovým cukrem. Poté rádýlkem nebo ostrým nožem nakrájejte na tyčinky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Dejte do trouby a pečte při 190 °C asi 10 minut podle velikosti tyčinek.

Hrušková povidla

→ 2 kg oloupaných a pokrájených hrušek bez jadřinců

→ 500 g cukru krupice

→ 2 lžíce octa

→ ½ lžíce mleté skořice

→ 4 lžíce rumu

→ 3 ks tlučeného hřebíčku

→ 2 ks tlučeného badyánu

Pokrájené hrušky dejte do hlubšího pekáče, polijte octem, vše promíchejte a nechte 20–25 minut péct v troubě při teplotě 200–250 °C. Poté na hrušky rovnoměrně nasypte 250 g cukru a znovu je vložte do trouby, tentokrát na 15 minut. Pak opět přisypte 250 g cukru a na dalších 15 minut je opět dejte péct do trouby. Po upečení přidejte rum, skořici a roztlučený hřebíček s badyánem. Zamíchejte a ponorným mixérem rozmixujte do konzistence, která vám vyhovuje.

Šunka s medem a čedarem v listovém těstě
198 Kč

→ 1 listové těsto

→ 400 g šunky v celku

→ 200 g čedaru na plátky

→ med

→ 1 vejce

Nakrájejte šunku na kratší hranolky a na stejné kousky rozkrájejte také plátkový čedar. Poté rozválejte listové těsto a nakrájejte ho na trojúhelníky. Na širší stranu pak položte čedar, na něj šunku potřenou medem, vše zarolujte jako rohlíček a nakonec potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180 °C asi 10–15 minut.

Salát Waldorf s řeřichou
68 Kč4 porce

→ hrst vlašských ořechů nakrájených nahrubo

→ 2 jablka oloupaná a nakrájená na menší kostky

→ 1 řapík celeru pokrájený nadrobno

→ 2 lžíce bílého jogurtu

→ 1 lžíce majonézy

→ šťáva a kůra z 1⁄2 citronu

→ 2 lžíce hnědého cukru

→ špetka soli, pepř

Vlašské ořechy lehce opražte nasucho. Jablka a celer dejte do mísy a přidejte zchladlé ořechy. Poté zalijte zálivkou, kterou připravte smícháním jogurtu, majonézy, kůry a šťávy z citronu, cukru, soli a pepře. Lehce promíchejte a nechte vychladit. Před podáváním posypte řeřichou.

Vaječný likér s muškátovým oříškem
119 Kč4 porce

→700 ml plnotučného mléka

→ 240 ml smetany ke šlehání (33procentní)

→ 200 ml rumu

→ 50 g cukru

→ 50 g vanilkového cukru

→ 5 žloutků

→ celá skořice

→ lžička čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku

Do malého hrnce nalijte mléko, smetanu, přidejte skořici a muškátový oříšek a na mírném ohni přiveďte k varu. Odstavte a poté v misce vyšlehejte do pěny žloutky s cukrem. Za stálého míchání je pomalu přilévejte do teplého mléka. Na závěr přidejte rum a dobře zamíchejte. Nechte minimálně 12 hodin v lednici.

Sušenky z rýžové mouky a dýňové chutney s chilli a zázvorem
175 Kč4 porce

→ 120 g másla (pokojové teploty)

→ 1 lžička vanilkového extraktu

→ ½ lžičky mleté skořice

→ špetka soli

→ 60 ml javorového sirupu

→ 130 g rýžové mouky

Připravte si 1–2 velké plechy a vyložte je pečicím papírem. Ve větší míse vyšlehejte máslo s vanilkou, skořicí a špetkou soli. Přidejte javorový sirup a nakonec rýžovou mouku. Získáte velmi jemné, nepříliš tuhé těsto. Na připravený plech cukrářským sáčkem vytvarujte sušenky. Troubu vyhřejte na 180 °C a pečte je asi 12–15 minut nebo dokud nezačnou na okrajích lehce zlátnout. Upečené je ponechte na plechu, dokud nevychladnou. Pak je můžete z plechu opatrně sejmout, jsou velmi křehké.

Dýňové chutney

→ 1 máslová dýně

→ 100 g zázvoru

→ 1 chilli paprička

→ 150 ml agáve sirupu

→ 20 ml sherry octu

Oloupanou dýni nakrájejte na menší kousky, vložte ji do hrnce, přidejte nakrájený očištěný zázvor, nasekanou chilli papričku, agáve sirup, ocet a podlijte trochou vody. Vařte do doby, kdy dýně úplně změkne a celá směs bude mít konzistenci džemu.

Variace oříšků – zauzená sůl / bylinkové / chilli

Do dlaně si nalijte maličko kvalitního oleje, pak obě dlaně přitiskněte k sobě a po částech si nabírejte odslupkované mandle, které mnutím omastěte a vložte do rozpálené suché pánve. Za častého promíchávání je nejlépe v jedné vrstvě smažte dozlatova. Po osmažení je dochuťte zauzenou solí, v jedné vrstvě nasypte na ubrousek nebo papírovou utěrku a nechte je zchladnout.

Pokud si chcete udělat mandle bylinkové nebo s chilli, opražte je stejně jako ty solené. Bylinky nebo chilli na mandle nasypte až po stažení z plotny, kdy je pánev ještě horká, ale už ji nezahřívejte, protože by bylinky mohly zhořknout. Po rychlém obalení bylinkami je opět nasypte v jedné vrstvě na ubrousek a nechte zchladnout.

Foto: Michael Dvořák

Vychází 2. října

Potřebujete relax? Odpočiňte si v nejlepších wellness centrech v Evropě. Nebo...

Sauna, masáže nebo termály a k tomu krásná příroda. Rájů nebo chcete-li „dobíječů“ pro covidem unavenou mysl a oslabené tělo je tolik, že se...

Menstruační plavky = léto v pohodě. Moment, cože? Ano, menstruační plavky!

Zní vám to divně? Herečka Alena Doláková, plus size modelka Natálie Debnárová a další ženy, které se sešly při focení menstruačních plavek, také byly...

Filip Krampla lepí nábytek lepidlem z rýže. A sklízí úspěchy

Student Filip Krampla si zatím jako jediný Čech osvojil tradiční japonskou techniku, která spočívá v používání ekologického lepidla vyrobeného...

Běh s odpadky v ruce je stále oblíbenějším koníčkem

Běžíte, sehnete se, běžíte, sehnete se, a takhle pořád dokola, a u těch dřepů sbíráte odpadky. To není výjev...

Matka jako madona i pavouk. Jak ztvárnili své mámy Warhol nebo Dalí?

V neděli se slaví Svátek matek. Hold mateřské roli vzdávali a vzdávají umělci a umělkyně po celém světě. Pojďme se společně podívat na ta nejniternější zachycení vztahu, který ke svým matkám chovali.
Zavří­t reklamu