Češi velmi rádi každoročně vyrážejí na jahodové plantáže, kde si mohou sklidit voňavé čerstvé jahody. Většinou jsou levnější než v obchodě a také mají výraznější chuť, protože nemusely putovat v kamionu odkudsi zdaleka. Jestli patříte mezi milovníky rudého ,pihatého’ ovoce, doporučujeme tento snadný recept…
Nadýchaný jahodový sen, který chcete, aby se vám zdál
Tvarohový korpus
200 g polohrubé mouky
200 g másla
70 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
1 vanička měkkého tučného tvarohu
3 vejce
bio citron
1/2 kypřícího prášku do pečiva
100 ml medu
Nejprve v míse vyšlehejte vejce s vanilkovým cukrem do pěny, přidejte tvaroh a rozpuštěné máslo. Směs znovu prošlehejte a dodejte med, nastrouhanou kůru z citronu, mouku a prášek do pečiva. Těsto příjemně zhoustne, ale bude se dát vylít do vymazané a vysypané dortové formy (nebo můžete na dno otevírací formy zavřít pečící papír). Korpus pečte v troubě vyhřáté na 180°C. Z tohoto množství upečete dva menší korpusy nebo jeden plnější (podle toho pečte buď 20 nebo 40 minut). Po upečení ho nechte vychladnout a dozdobte jemným krémem.
Krém jako obláček
250 g mascarpone
200 g smetana ke šlehání
cukr moučka
jahody a jedlé květy na zdobu
Důležité je, aby mascarpone a smetana měly stejnou teplotu. Když je vyndáte z lednice, hned s nimi pracujte. Všechny suroviny vložte do mísy a vyšlehejte do hladkého krému (množství cukru volte podle chuti). Vyšlehaný krém naneste na vychladlý korpus a bohatě dozdobte jahodami a jedlými květy.