Středa, 27 září, 2023
spot_img

Recepty na lehké ovocné dezerty, které vás příjemně zchladí

Klima se mění, rtuť na teploměru za chvíli nebude mít kam putovat, a proto jsme pro vás připravili několik osvěžujících dezertů. Postarají se, aby vám v tom vedru bylo líp.

1. Ragú z lesního ovoce s jogurtem

→ 100 g jogurtu
→ 50 g chia semínek
→ 100 g lesního ovoce
→ 1 vanilkový cukr
→ jahody
→ červený rybíz
→ ostružiny
→ maliny
→ agávový sirup

Chia semínka nechte nabotnat. Jogurt smíchejte s vanilkovým cukrem a přidejte chia semínka. Poté povařte lesní ovoce a doslaďte ho agávovým sirupem. Do sklenice nejprve nandejte lesní ovoce, na něj jogurt s chia semínky a navrch nakrájené ovoce.

2. Plod pitahaya plněný ovocem

→ 1 pitahaya
→ ostružiny
→ jahody
→ borůvky
→ mango
→ kiwi

Pitahayu rozřízněte na půlku, vydlabejte vnitřek a nakrájejte ho na kousky. Veškeré ovoce pak očistěte, nakrájejte ho na menší kousky a plňte do „mističek“. Skvěle chutná v kombinaci s ovocným sorbetem nebo i kapkou alkoholu.

3. Kokosová panna cotta a maracujové želé

Kokosová panna cotta
→ 200 ml kokosového mléka
→ 200 ml smetany
→ 7,5 g želatiny
→ 60 g moučkového cukru
→ 150 g žloutků

Kokosové mléko, smetanu a cukr svařte dohromady. Přidejte žloutky a na závěr namočenou želatinu. Směs nalijte do sklenice a nechte ztuhnout v chladu.

Maracujové želé
→ 100 g maracujového pyré
→ 50 g cukru moučka
→ 5 g želatiny
→ 50 g vody

Maracujové pyré svařte s vodou a cukrem. Poté přidejte namočenou želatinu. Želé nalijte do skleniček na kokosový základ. Ozdobte praženým kokosem a ovocem.

Foto: Vadim Kramer

4. Cheesecake krém v pomeranči

→ 250 g mascarpone
→ 250 g sýru Philadelphia
→ 80 g moučkového cukru
→ pomerančová šťáva a kůra
→ máslové sušenky
→ ovoce na ozdobu
→ čokoláda

Mascarpone, Philadelphii, cukr, pomerančovou šťávu a kůru vyšlehejte na krém a plňte jím vydlabané kůry pomeranče. Ozdobte ovocem, nadrobenými sušenkami a navrch zlehka nastrouhejte čokoládu.

5. Citronový sen se smetanou

→ 300 ml smetany
→ 150 g moučkového cukru
→ 20 g kukuřičného škrobu
→ 100 g másla
→ 3 bio citrony

Smetanu svařte s cukrem a s kukuřičným škrobem, nechte zchladnout a do směsi zašlehejte máslo s citronovou šťávou. Krémem pak plňte vydlabané citrony. Navrch nastrouhejte citronovou kůru.

6. Ledové osvěžení

Zmrzlina
→ 200 ml mléka
→ 200 ml smetany
→ 50 g žloutků
→ 100 moučkového cukru
→ 200 g mascarpone

Svařte mléko, smetanu, cukr a mascarpo#ne, přidejte žloutky a vzniklý krém nech#te napůl zmrznout. Pak vložte do mixéru a vymixujte. Poté nechte zmrazit úplně.

Sorbet
→ 200 g ovocného pyré
→ 50 ml vody
→ 50 g glukózového sirupu
→ 50 g moučkového cukru

Všechny ingredience svařte, nechte napůl zamrazit, rozmixujte v mixéru a nechte zmrazit úplně.

Vychází 2. října
Nespresso

Osvěžující exotika do skleničky: Namíchejte si tropické ledové frappé

Letní dny se pomalu blíží a spolu se stupni na teploměru stoupá i chuť na provoněnou dávku příjemného osvěžení. Ledová káva je v posledních...

Vztahy očima číšníků: Jaké trapasy v restauraci dělá muž a čím...

Obsluha v nejlepších restauracích bývá diskrétní a naše tajemství střeží stejně jako doktoři nebo právníci. V hlavě si ale skládají profily lidí a do šuplíku střádají nejrůznější historky.

Myslím, že Vlasta Burian je moje poslední mužská role, říká Veronika Korytářová

„V divadle už si ze mě dělají srandu, že bych si měla jít přesednout na pánskou stranu, protože mi to tam jde líp,“ směje se Veronika, matka čtyř dětí a herečka, která za strhující výkon v grotesce Burian ze života krále komiků získala Thálii.

Pod značkou Ententyky, dva špalíky se rodí vánoční ozdoby či svíce inspirované přírodou

Značka Ententyky, dva špalíky vznikla z čiré nerozhodnosti. Její spoluzakladatelka Marie Vaněk chtěla dělat zkrátka všechno, co dostala do vínku od babičky a maminky.

Plovoucí města mají zabránit katastrofám. Co na ně říkáte vy?

Podle odborníků by v důsledku klimatických změn mělo být do roku 2050 zasaženo až devadesát procent světových pobřežních měst...
Zavří­t reklamu