Pondělí, 30 ledna, 2023
spot_img

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc se z ní dá připravit téměř cokoli. V méně obvyklé podobě, jako jednu ze základních surovin pro výrobu džemu, vám ji představí uznávaný lektor školy vaření Luboš Rychvalský, který své kulinářské tipy předvádí například i v pořadech televize Prima. 

Během let se dýně stala takřka symbolem podzimu. Nemusíte ji loupat, má lahodnou chuť i blahodárné účinky na naše zdraví. Obsahuje totiž například betakaroten, zinek, hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C. Říká se, že právě Hokaido také pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, sleziny, slinivky nebo prostaty a antioxidanty z ní pak mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižovat tak riziko chronických onemocnění. No a nemusíme podotýkat, že velmi oblíbenou surovinou je i pro ty, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Největší podíl složek u této zeleniny totiž tvoří voda, které může být až 90 %.

Foto: Shutterstock

RECEPT NA DÝŇOVO-MANDARINKOVÝ DŽEM

Co budete na pět menších skleniček potřebovat

  • 600 g dýně Hokaido
  • 600 g oloupaných mandarinek
  • 600 g cukru
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • špetka muškátového oříšku nebo květu

Jak postupovat

Hokaido nemusíte loupat. Očištěnou dýni tak rozpůlíte, vnitřek vydlabete a vyčistíte od semínek. Pak nakrájíte na kostičky. Na sporák postavíte velký hrnec, do kterého nalijete trochu vody a přivedete ji k varu. Do vroucí vody vložíte dýni nakrájenou na kostičky a krátce povaříte, aby změkla. Přidáte mandarinky, zasypete cukrem, a nakonec snížíte teplotu, aby se směs nepřipalovala. Pak necháte 5 až 10 minut povařit. Do uvařené směsi nasypete koření, promícháte a můžete začít plnit do čistých sklenic.

TIP Pokud chcete, aby měla marmeláda sametově hladkou konzistenci, rozmixujete ji ponorným tyčovým mixérem.

Vychází 31. ledna

Ájurvéda: Jak jíst, abyste si udrželi přirozenou váhu

Ájurvédské stravování je známé už tisíce let, v jeho zásadách se zrcadlí principy ájurvédské medicíny, které mají podobný cíl – podpořit zdraví těla i mysli.

Restaurace, kde chutnalo Johnu Travoltovi či Tomu Jonesovi

Přijměte pozvání do restuarace Le Grill. Při posezení v kouzelné zahradě mezi zelení a živými pávy zapomenete na to, že jste v rušném centru Prahy.

Moderátorka Daniela Drtinová: Jako by ve mně žily dvě odlišné osobnosti

Před rozhovorem se známou novinářkou vám hlavou víří tisíce otázek toužících po zodpovězení. Daniela Drtinová totiž patří k té...

Rok 2022 v módě: 10 věcí, které nám tento rok dal/vzal

Módní redaktor a stylista Jiří Hofbauer se obrací za uplynulým rokem a připomíná, co zásadního se v módním průmyslu událo.

Karolína Erben: Zakládám si na osobním přístupu

Karolíně Erben bylo čtyřiadvacet let, když se rozhodla založit vlastní cestovní kancelář. Měla obavy, ale věděla, že chce dělat...
Zavří­t reklamu