Neděle, 12 července, 2020

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc se z ní dá připravit téměř cokoli. V méně obvyklé podobě, jako jednu ze základních surovin pro výrobu džemu, vám ji představí uznávaný lektor školy vaření Luboš Rychvalský, který své kulinářské tipy předvádí například i v pořadech televize Prima. 

Během let se dýně stala takřka symbolem podzimu. Nemusíte ji loupat, má lahodnou chuť i blahodárné účinky na naše zdraví. Obsahuje totiž například betakaroten, zinek, hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C. Říká se, že právě Hokaido také pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, sleziny, slinivky nebo prostaty a antioxidanty z ní pak mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižovat tak riziko chronických onemocnění. No a nemusíme podotýkat, že velmi oblíbenou surovinou je i pro ty, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Největší podíl složek u této zeleniny totiž tvoří voda, které může být až 90 %.

Foto: Shutterstock

RECEPT NA DÝŇOVO-MANDARINKOVÝ DŽEM

Co budete na pět menších skleniček potřebovat

  • 600 g dýně Hokaido
  • 600 g oloupaných mandarinek
  • 600 g cukru
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • špetka muškátového oříšku nebo květu

Jak postupovat

Hokaido nemusíte loupat. Očištěnou dýni tak rozpůlíte, vnitřek vydlabete a vyčistíte od semínek. Pak nakrájíte na kostičky. Na sporák postavíte velký hrnec, do kterého nalijete trochu vody a přivedete ji k varu. Do vroucí vody vložíte dýni nakrájenou na kostičky a krátce povaříte, aby změkla. Přidáte mandarinky, zasypete cukrem, a nakonec snížíte teplotu, aby se směs nepřipalovala. Pak necháte 5 až 10 minut povařit. Do uvařené směsi nasypete koření, promícháte a můžete začít plnit do čistých sklenic.

TIP Pokud chcete, aby měla marmeláda sametově hladkou konzistenci, rozmixujete ji ponorným tyčovým mixérem.

Poslední záchrana aneb 10 tipů na vánoční dárky

Do Štědrého dne už nezbývá příliš dlouho a vy ještě nemáte ani balící papír, natož nápad, co do něj ukrýt?  Pokud také patříte mezi...

Politoložka Lilia Khousnoutdinová má recept na štěstí. Inspirujte se jejími radami

Když sluníčko svítí, ptáci cvrlikají, stromy kvetou a život se nám zdá mimořádně hezký, často to popisujeme slovy “okamžiky absolutního štěstí”. Je jednoduché štěstí...

Když přichází jablečný čas aneb Vyzkoušejte recept na jablečné vdolky nebo tradiční závin

Jablko patří mezi nejoblíbenější i nejprodávanější ovoce u nás a v některých končinách už nastává jeho sklizeň....

Iva Pazderková: Celý život jsem chtěla být někdo jiný

Iva Pazderková je herečka, nikoli komička, to označení nesnáší, přestože dokáže lidi pořádně rozesmát. Jaká je ve skutečnosti? Netají...

Ve třiceti dostala arytmii srdce a prožívala vyhoření. Nyní se Jana Štantejská chystá učit ženy mluvit s nejdůležitější částí jejich těla

Od zaměstnance přes manažerku a ředitelku k podnikatelce. A k vyhoření. O tom, že někdy je dno tím nejzásadnějším...

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc se z ní dá připravit téměř cokoli. V méně obvyklé podobě, jako jednu ze základních surovin pro výrobu džemu, vám ji představí uznávaný lektor školy vaření Luboš Rychvalský, který své kulinářské tipy předvádí například i v pořadech televize Prima. 

Během let se dýně stala takřka symbolem podzimu. Nemusíte ji loupat, má lahodnou chuť i blahodárné účinky na naše zdraví. Obsahuje totiž například betakaroten, zinek, hořčík, fosfor, draslík, vápník a vitaminy A, B, i C. Říká se, že právě Hokaido také pomáhá léčit onemocnění srdce, žaludku, sleziny, slinivky nebo prostaty a antioxidanty z ní pak mohou chránit buňky před poškozením volnými radikály a snižovat tak riziko chronických onemocnění. No a nemusíme podotýkat, že velmi oblíbenou surovinou je i pro ty, kteří se snaží shodit nějaké to kilo. Největší podíl složek u této zeleniny totiž tvoří voda, které může být až 90 %.

Foto: Shutterstock

RECEPT NA DÝŇOVO-MANDARINKOVÝ DŽEM

Co budete na pět menších skleniček potřebovat

  • 600 g dýně Hokaido
  • 600 g oloupaných mandarinek
  • 600 g cukru
  • 1 čajová lžička mletého hřebíčku
  • 1 lžička mletého sušeného zázvoru
  • špetka muškátového oříšku nebo květu

Jak postupovat

Hokaido nemusíte loupat. Očištěnou dýni tak rozpůlíte, vnitřek vydlabete a vyčistíte od semínek. Pak nakrájíte na kostičky. Na sporák postavíte velký hrnec, do kterého nalijete trochu vody a přivedete ji k varu. Do vroucí vody vložíte dýni nakrájenou na kostičky a krátce povaříte, aby změkla. Přidáte mandarinky, zasypete cukrem, a nakonec snížíte teplotu, aby se směs nepřipalovala. Pak necháte 5 až 10 minut povařit. Do uvařené směsi nasypete koření, promícháte a můžete začít plnit do čistých sklenic.

TIP Pokud chcete, aby měla marmeláda sametově hladkou konzistenci, rozmixujete ji ponorným tyčovým mixérem.

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní je totiž strhující a inspirující....

5 faktů o náhradní rodinné péči aneb Rodičem na dobu (ne)určitou

Zvažovali jste někdy, že byste otevřeli svou náruč „cizímu” dítěti a stali se pěstouny nebo osvojiteli? Ať už vás k tomu vede...

Běh s odpadky v ruce je stále oblíbenějším koníčkem

Běžíte, sehnete se, běžíte, sehnete se, a takhle pořád dokola, a u těch dřepů sbíráte odpadky. To není výjev...

Klára Nademlýnská a dobrodružství na lodi

Uznávaná módní návrhářka Klára Nademlýnská je další osobností, jež se s námi podělila o letní zážitek, na který dodnes...

Byl jsem na všech kontinentech, kde žijí vážky, přibližuje exotická místa zpěvák Dan Bárta

Zpěvák, textař, fotograf, přední český odonatolog, tedy entomolog zabývající se vážkami, a taky student aplikované ekologie – tím vším...
Zavří­t reklamu