Sobota, 28 ledna, 2023
spot_img

Osvěžující sprcha během topických dní: Namíchejte si vlastní ledové čaje i alkoholické koktejly

Tropické dny se blíží a s nimi i chvíle, kdy ani schovaní ve stínu nestíháte utírat pot z nejrůznějších částí vašeho těla. Zkuste si tedy vytvořit svou vlastní oázu doma na zahrádce, ve vnitrobloku nebo třeba na terase pod slunečníkem, samozřejmě ve společnosti ledového drinku. A to třeba s novou nabídkou čajů Marks & Spencer. Jak si připravit osvěžující alkoholický koktejl nebo právě čaj vám poradí Pavel Kulich, šéfbarman Buddha Bar Restaurant Prague.

„Nebojte se experimentovat, můžete používat různé čaje, ať již zelené, černé, ovocné, či rooibos. Do čaje lze také přidat velké množství ovoce, například lesní jahody, rybíz, ostružiny, maliny či tropické ovoce, jako je mango či mučenka. Další důležitou složkou jsou citrusy a jejich čerstvá šťáva. Nezapomeňte ani na bylinky, vyzkoušejte mátu, meduňku či bazalku. Pro zpestření večera si také můžete připravit rychlý koktejl. Do ledového čaje si jednoduše přidejte svůj oblíbený alkoholický nápoj, třeba gin, rum, vodku či limoncello,” radí Pavel Kulich, šéfbarman Buddha Bar Restaurant Prague a přidává recepty na své oblíbené ledové nápoje.

CITRUSOVÝ LEDOVÝ ČAJ
Příprava

15 minut (plus chlazení)

4 porce

Budete potřebovat

100 g cukru krupice

nastrouhaná kůra a šťáva ze 2 pomerančů

pomerančové plátky na ozdobu

2 větvičky rozmarýnu a několik větviček na ozdobu

400 ml čaje Earl Grey (vylouhovaného ze 2 sáčků a vychlazeného)

Postup
  • Nejprve si vyrobíte sirup. Na vysokém plameni ohříváte cukr ve 100 ml vody. Přivedete k varu a mícháte, dokud se cukr nerozpustí. Přidáte pomerančovou kůru a rozmarýn. Necháte zchladnout a scedíte.
  • Poté ve džbánu smícháte 4 polévkové lžíce sirupu s čajem a pomerančovou šťávou. Přidáte led a podáváte s větvičkami rozmarýnu a plátky pomeranče.
CO NESMÍ CHYBĚT

 Lahodný černý čaj Earl Grey s příchutí bergamotu, který patří mezi nejprodávanější čajové směsi M&S od Manchesteru po Tokio.

 

OVOCNÝ LEDOVÝ ČAJ

Foto: Pavel Kulich

Příprava

15 minut (plus chlazení)

4 porce

Budete potřebovat

15 g ovocnobylinného čaje M&S s mátovou a jahodovou příchutí

1 l studené vody

100 g jahod na plátky

100 g ostružin na půlky

šťáva a plátky ze 3 limetek

100 gramů hnědého cukru

5 snítek máty

Postup
  • Do litru studené vody vložíte 15 g ovocnobylinného čaje M&S. Dáte do lednice a necháte několik hodin macerovat, ideálně přes noc. (Pokud čaj potřebujete rychle podávat, zalijte ho horkou vodou a nechte vychladit.)
  • Poté do džbánu nasypete hnědý cukr nebo jiné sladidlo, například agáve, med či sirup.
  • Přilijete šťávu ze dvou limetek, další limetku nakrájíte na plátky a přidáte k základu. Dále přidáte nakrájené jahody a ostružiny (přibližně 200 g) a zalijete vychlazeným čajem. Na závěr přidáte snítky máty a dobře promícháte.
  • Dospělým servírujete tak, že do skleničky nalijeme panáka ginu, přidáte pár kostek ledu a zalijete ovocným ledovým čajem.
CO NESMÍ CHYBĚT

Ovocnobylinný čaj M&S s příchutí máty a slaďoučké jahody.

TIPY WHAT

Právě proto, že v horkých letních dnech dává mnoho milovníků čajů přednost lehčím alternativám tradičních horkých nápojů, Marks & Spencer rozšířil nabídku osvěžujících ovocných a bylinkových čajů, které jsou plné chutí i barev. Výběr zahrnuje nové směsi pro různé denní doby, jako je například směs zeleného čaje s mátou, která je skvělá pro ranní povzbuzení, nebo ovocná směs s jahodami, jablkem, šípky a ibiškem, vhodná k celodennímu popíjení. A jaké varianty chutnají nám?

KURKUMOVÝ ČAJ

Ve směsi M&S Turmeric se mísí kurkuma, známá svými protizánětlivými vlastnostmi, s mangem a kokosem. Užijte si zážitek tropické chuti.

ČAJ NA SPANÍ

Pokud hledáte uklidnění před spánkem, přinese vám ho čajová směs se zlatým heřmánkem, lékořicí a kozlíkem lékařským.

ZELENÝ ČAJ S MÁTOU

Lahodný a poctivý čaj kombinuje osvěžující působení máty a antioxidační účinky zeleného čaje.

JAHODOVOMALINOVÝ ČAJ

Harmonická a vyvážená chuť jahod a malin je báječná nejen na přípravu horkého nápoje, ale i letních koktejlů.

Vychází 31. ledna

Čajový mistr Jiří Boháč by nepohrdl ani pytlíkovým čajem

Ač trochu ve stínu kávových trendů a baristických výstředností, čaj zažívá v posledních letech neméně významnou katarzi. Co hýbe světem tohoto kulturního nápoje? To nám prozradil člověk nejpovolanější – čajmistr a teatender Jiří Boháč, který se čaji věnuje přes 25 let.

Pečete? Zkuste tyhle perníčky nebo ořechy se slaným karamelem

Recepty na výtečné vánoční cukroví máme od Dašky Tylčerové, vyhlášené cukrářky známé jako SugarMama. Objednávky na cukroví má dávno plné, ale můžete si zkusit...

Tváří Pantene se stala roční hvězda Instagramu

Pantene si jako tvář pro japonské spotřebitele svých produktů zvolilo roční, extrémně vlasatou holčičku. Ten, kdo byl tedy až do...

Stáří jako katastrofa? Ageismus v kosmetickém průmyslu je prý na ústupu

Ať už si otevřete svůj oblíbený magazín, nebo zapnete televizi, s velkou pravděpodobností uvidíte příspěvek, který vás bude povzbuzovat...

Umělá inteligence od Google pomáhá s ochranou zvířat

Rozpoznat prakticky okamžitě stovky druhů živočichů ukrytých hluboko v pralesích, sdílet statisíce fotografií a pomáhat tím se vzděláváním veřejnosti ...
Zavří­t reklamu