Středa, 1 února, 2023
spot_img

Originální velikonoční dort podle blogu Na skok v kuchyni

Že se letos Velikonoce asi ani vzdáleně nebudou podobat těm minulým, je už jasné. Občas ale změna nemusí být špatná. Alespoň v kuchyni. Pojměte tedy tyto svátky netradičně i u jídelního stolu a vyzkoušejte potěšit své blízké originálním velikonočním dortem podle oblíbené blogerky Romany Böhmové z Na skok v kuchyni.

„Velikonoce jsou za dveřmi a vy si letos můžete netradičně připravit velikonoční dort. Já osobně na Velikonoce vždy peču mazanec a děláme si k tomu míchanici, která je v naší rodině již tradicí. Pokud ale chce vaše známé potěšit trochu jinak, tento dort bude určitě vhodným kandidátem na uspokojení chuťových buněk,” říká o receptu sama autorka. Pokud tedy toužíte letos velikonoční tabuli trošku ozvláštnit, pusťte se do pečení.

Co budete potřebovat?
Korpus:
  • 270 g hladké mouky
  • 60 gramů kvalitního kakaa
  • 8 g prášku do pečiva
  • 11 g jedlé sody
  • 75 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 220 ml mléka
  • 150 ml silné kávy
Hnízdo:
  • 25 g tenkých rýžových nudlí
  • 60 g hořké čokolády
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 – 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané citrónové kůry
Na dokončení:
  • 3 lžíce džemu (např. malinového)
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • hrst nasekaných pistácií
  • velikonoční vajíčka
Jak postupovat?

1. Tvarohy na krém si dáte na plátno a necháte překapat.

2. Hořkou čokoládu si rozpustíte a nalámete do ní rýžové nudle (zhruba 5 – 7 cm dlouhé kousky). Hezky v čokoládě nudle obalíte. Do misky si dáte potravinovou fólii a dáte do ní nudle do tvaru hnízda. Hnízdo necháte v lednici vychladnout.

3. Troubu si předehřejete na 170 stupňů. Připravíte si 2 dortové formy o velikosti 17 cm a dno i boky vyložíte pečicím papírem. Pečicí papír potřete z obou stran lehce máslem.

4. V rendlíku si rozehřejete máslo a necháte ho vychladnout.

5. Do misky si prosejete mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháte.

6. Do suché směsi postupně přidáváte cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháte.

7. Těsto si rozdělíte do 2 dortových forem a pečete 30 – 35 minut.

8. Korpusy necháte vychladnout. Poté je vyklopíte a opatrně odstraníte pečicí papír.

9. Každý korpus proříznete vodorovně na dva stejné díly (pokud se vám nahoře při pečení vyboulil, tak ho můžete trochu seříznout a tím ho zarovnat).

10. V misce si smícháte džem s Grand Marnier a každý korpus s ním z jedné strany natřete.

11. Nahoru si necháte korpus, který má hezky rovnou plochu.

12. Do mísy si dáte překapané tvarohy, mascarpone, smetanu, cukr a citrónovou kůru. Vše necháte vyšlehat v robotu do tuhého krému.

13. Korpusy promažete krémem (zhruba ⅓ si necháte na dokončení dortu) a postupně z nich vytvoříte dort, který ještě shora promažete krémem tak, aby vám ale korpusy občas prosvítaly.

14. Hotový dort posypete nasekanými pistáciemi, ozdobíte čokoládovým hnízdem a vysypete velikonočními vajíčky. Hnízdo není určené k jídlu, slouží pouze jako dekorace.

Pokud Vás recept zaujal, k dalším kulinářským experimentům se můžete inspirovat zde:

Vychází 31. ledna

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc se z...
Maxim Habanec v Dubaji

Maxim Habanec a jeho vzpomínky na cestu kolem světa

Maxim Habanec patří už léta mezi tuzemskou skateboardingovou špičku. Je několikanásobným mistrem České republiky i světového poháru Mystic SK8 Cup, vydal knihu a mimo...

Propít se do mládí

Elixír mládí. Kdo by ho nechtěl vyzkoušet? Než se ale objeví na trhu, můžete si k mladší a pružnější...

Velká vánoční soutěž pokračuje. Dnes se hraje o knihu Hrdinky. Příběhy významných českých žen

Náš vánoční speciál, v němž můžete od 6. do 18. 12. soutěžit o produkty 12 skvělých značek, myslí i...

Startuje Designblok. Co byste na přehlídce současného designu neměli minout?

Dnes začíná největší oslava designu u nás, Designblok, která se koná opět na dvou hlavních lokacích – ve smíchovském bývalém klášteře Gabriel Loci a UPM. Letošním tématem je les.
Zavří­t reklamu