Čtvrtek, 29 října, 2020

Originální velikonoční dort podle blogu Na skok v kuchyni

Že se letos Velikonoce asi ani vzdáleně nebudou podobat těm minulým, je už jasné. Občas ale změna nemusí být špatná. Alespoň v kuchyni. Pojměte tedy tyto svátky netradičně i u jídelního stolu a vyzkoušejte potěšit své blízké originálním velikonočním dortem podle oblíbené blogerky Romany Böhmové z Na skok v kuchyni.

„Velikonoce jsou za dveřmi a vy si letos můžete netradičně připravit velikonoční dort. Já osobně na Velikonoce vždy peču mazanec a děláme si k tomu míchanici, která je v naší rodině již tradicí. Pokud ale chce vaše známé potěšit trochu jinak, tento dort bude určitě vhodným kandidátem na uspokojení chuťových buněk,” říká o receptu sama autorka. Pokud tedy toužíte letos velikonoční tabuli trošku ozvláštnit, pusťte se do pečení.

Co budete potřebovat?
Korpus:
  • 270 g hladké mouky
  • 60 gramů kvalitního kakaa
  • 8 g prášku do pečiva
  • 11 g jedlé sody
  • 75 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 220 ml mléka
  • 150 ml silné kávy
Hnízdo:
  • 25 g tenkých rýžových nudlí
  • 60 g hořké čokolády
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 – 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané citrónové kůry
Na dokončení:
  • 3 lžíce džemu (např. malinového)
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • hrst nasekaných pistácií
  • velikonoční vajíčka
Jak postupovat?

1. Tvarohy na krém si dáte na plátno a necháte překapat.

2. Hořkou čokoládu si rozpustíte a nalámete do ní rýžové nudle (zhruba 5 – 7 cm dlouhé kousky). Hezky v čokoládě nudle obalíte. Do misky si dáte potravinovou fólii a dáte do ní nudle do tvaru hnízda. Hnízdo necháte v lednici vychladnout.

3. Troubu si předehřejete na 170 stupňů. Připravíte si 2 dortové formy o velikosti 17 cm a dno i boky vyložíte pečicím papírem. Pečicí papír potřete z obou stran lehce máslem.

4. V rendlíku si rozehřejete máslo a necháte ho vychladnout.

5. Do misky si prosejete mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháte.

6. Do suché směsi postupně přidáváte cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháte.

7. Těsto si rozdělíte do 2 dortových forem a pečete 30 – 35 minut.

8. Korpusy necháte vychladnout. Poté je vyklopíte a opatrně odstraníte pečicí papír.

9. Každý korpus proříznete vodorovně na dva stejné díly (pokud se vám nahoře při pečení vyboulil, tak ho můžete trochu seříznout a tím ho zarovnat).

10. V misce si smícháte džem s Grand Marnier a každý korpus s ním z jedné strany natřete.

11. Nahoru si necháte korpus, který má hezky rovnou plochu.

12. Do mísy si dáte překapané tvarohy, mascarpone, smetanu, cukr a citrónovou kůru. Vše necháte vyšlehat v robotu do tuhého krému.

13. Korpusy promažete krémem (zhruba ⅓ si necháte na dokončení dortu) a postupně z nich vytvoříte dort, který ještě shora promažete krémem tak, aby vám ale korpusy občas prosvítaly.

14. Hotový dort posypete nasekanými pistáciemi, ozdobíte čokoládovým hnízdem a vysypete velikonočními vajíčky. Hnízdo není určené k jídlu, slouží pouze jako dekorace.

Pokud Vás recept zaujal, k dalším kulinářským experimentům se můžete inspirovat zde:

Nemůžete za hranice? Vyzkoušejte Postcrossing a procestujte svět z pohodlí domova

Jeden den pohlednice od 70leté babičky z Japonska, druhý den od mladého studenta z Brazílie. Postcrossing není pouhý koníček, jde o specifický zážitek propojující...

Zázrak proti stresu i přebytečným kilům: Zkuste recepty ze zelené cukety

Cuketa je ideální zeleninou, a to zejména v ketonové dietě. Je zdraví prospěšná nejen díky řadě vitamínů, ale zásadně pomáhá k očistě...

Originální velikonoční dort podle blogu Na skok v kuchyni

Že se letos Velikonoce asi ani vzdáleně nebudou podobat těm minulým, je už jasné. Občas ale změna nemusí být...

V době největší krize mě podpořila Ewa Farná, říká zakladatelka projektu Za Normální Holky Kristýna Dolejšová

Na Instagramu ji sleduje téměř sto padesát tisíc lidí, vydala knihu a její projekt #ZaNormálníHolky pomáhá dívkám řešit především...

Ozdobte si domácnost tradičními českými kraslicemi. Podpoříte tak  malérečky, které koronavirus připravil o výdělek

Tisíce kraslic leží ladem v domě Zdeňky K. Moravské malérečky, která stejně jako dalších třicet dam převážně důchodového věku,...

Originální velikonoční dort podle blogu Na skok v kuchyni

Že se letos Velikonoce asi ani vzdáleně nebudou podobat těm minulým, je už jasné. Občas ale změna nemusí být špatná. Alespoň v kuchyni. Pojměte tedy tyto svátky netradičně i u jídelního stolu a vyzkoušejte potěšit své blízké originálním velikonočním dortem podle oblíbené blogerky Romany Böhmové z Na skok v kuchyni.

„Velikonoce jsou za dveřmi a vy si letos můžete netradičně připravit velikonoční dort. Já osobně na Velikonoce vždy peču mazanec a děláme si k tomu míchanici, která je v naší rodině již tradicí. Pokud ale chce vaše známé potěšit trochu jinak, tento dort bude určitě vhodným kandidátem na uspokojení chuťových buněk,” říká o receptu sama autorka. Pokud tedy toužíte letos velikonoční tabuli trošku ozvláštnit, pusťte se do pečení.

Co budete potřebovat?
Korpus:
  • 270 g hladké mouky
  • 60 gramů kvalitního kakaa
  • 8 g prášku do pečiva
  • 11 g jedlé sody
  • 75 g másla
  • 350 g krupicového cukru
  • 2 vejce
  • 220 ml mléka
  • 150 ml silné kávy
Hnízdo:
  • 25 g tenkých rýžových nudlí
  • 60 g hořké čokolády
Krém:
  • 250 g mascarpone
  • 500 g tučného tvarohu
  • 250 g smetany ke šlehání
  • 3 – 4 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce najemno nastrouhané citrónové kůry
Na dokončení:
  • 3 lžíce džemu (např. malinového)
  • 1 lžíce Grand Marnier
  • hrst nasekaných pistácií
  • velikonoční vajíčka
Jak postupovat?

1. Tvarohy na krém si dáte na plátno a necháte překapat.

2. Hořkou čokoládu si rozpustíte a nalámete do ní rýžové nudle (zhruba 5 – 7 cm dlouhé kousky). Hezky v čokoládě nudle obalíte. Do misky si dáte potravinovou fólii a dáte do ní nudle do tvaru hnízda. Hnízdo necháte v lednici vychladnout.

3. Troubu si předehřejete na 170 stupňů. Připravíte si 2 dortové formy o velikosti 17 cm a dno i boky vyložíte pečicím papírem. Pečicí papír potřete z obou stran lehce máslem.

4. V rendlíku si rozehřejete máslo a necháte ho vychladnout.

5. Do misky si prosejete mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu. Celou směs promícháte.

6. Do suché směsi postupně přidáváte cukr, vejce, mléko, kávu a máslo. Vše opět důkladně promícháte.

7. Těsto si rozdělíte do 2 dortových forem a pečete 30 – 35 minut.

8. Korpusy necháte vychladnout. Poté je vyklopíte a opatrně odstraníte pečicí papír.

9. Každý korpus proříznete vodorovně na dva stejné díly (pokud se vám nahoře při pečení vyboulil, tak ho můžete trochu seříznout a tím ho zarovnat).

10. V misce si smícháte džem s Grand Marnier a každý korpus s ním z jedné strany natřete.

11. Nahoru si necháte korpus, který má hezky rovnou plochu.

12. Do mísy si dáte překapané tvarohy, mascarpone, smetanu, cukr a citrónovou kůru. Vše necháte vyšlehat v robotu do tuhého krému.

13. Korpusy promažete krémem (zhruba ⅓ si necháte na dokončení dortu) a postupně z nich vytvoříte dort, který ještě shora promažete krémem tak, aby vám ale korpusy občas prosvítaly.

14. Hotový dort posypete nasekanými pistáciemi, ozdobíte čokoládovým hnízdem a vysypete velikonočními vajíčky. Hnízdo není určené k jídlu, slouží pouze jako dekorace.

Pokud Vás recept zaujal, k dalším kulinářským experimentům se můžete inspirovat zde:

Sorry, pečeme jinak

Cvrčci a syrečky v dortech? Sorry, pečeme jinak

Kdo z vás ještě nenavštívil originální brněnskou cukrárnu, na kterou se od jejího otevření pěje jen samá chvála, měl by to co nejrychleji napravit....
Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také...

Nejkrásnější žena světa trpí zákeřnou nemocí. Nyní popsala, co musí každý den prožívat

Že bezchybná tvář a pohádkové bohatství nejsou zárukou naprostého štěstí, může potvrdit i americká supermodelka Bella Hadid, která byla...

Veganská reklama pobouřila Izrael. Hlavní roli si zahrálo živé jehňátko a řezník

V Izraeli byla odvysílána vůbec první reklama podporující vegany. Hlavní roli si v ní zahrálo roztomilé jehňátko, řezník s...

Galvanická špachtle Reclar: Čistá plet bez vrásek z pohodlí domova

Korejská novinka fungující na bázi světelné terapie a ionizace, která nejen omlazuje tvář a redukuje vrásky, ale také celkově...
Zavří­t reklamu