Úterý, 1 prosince, 2020

Zdraví ve skořápce: Vyzkoušejte originální recepty z ořechů a poznejte jejich léčivou moc

Působí v těle protizánětlivě, podporují správnou funkci trávicího traktu, snižují cholesterol a poradí si i s pocuchanou nervovou soustavou. Pusťte si do kuchyně ořechy, jejichž doba sklizně právě nastala. P. S.: Vlašáky navíc léčí kašel. Stačí si z nich udělat čaj a popíjet ho třikrát denně.

Zvěřinové carpaccio

ořechové kameny, marinované houby a medová majonéza s hořčicí

644 kcal, 345 Kč / 4 porce

CARPACCIO

→ 0,4 kg dančího hřbetu

→ rozmarýn, tymián

→ sůl, pepř

→ olej

Maso osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran spolu s tymiánem a rozmarýnem. Poté ho nechte odpočinout, utáhněte do fólie (do pravidelného válečku) a nechte chvíli zmrznout. Po vyndání krájejte na tenké plátky

MAJONÉZA

→ 0,5 l oleje

→ 0,08 kg žloutků

→ 0,04 kg plnotučné hořčice

→ sůl, pepř

→ hrubozrnná hořčice

→ med

V mixéru na poloviční otáčky smíchejte žloutky s hořčicí, osolte, opepřete a postupně přilévejte olej, až dosáhnete správné konzistence. Ve finále přidejte hrubozrnnou hořčici a med.

Maso naskládejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, přidejte hořčičnou majonézu, kuličky bezu a jeřabiny a do zdobte jedlými bylinkami

Topinamburový krém s ořechy

1776 kcal, 92 Kč / 4 porce

→ rostlinný olej

→ 100 g cibule

→ čerstvý tymián

→ 500 g topinamburů

→ 100 g másla

→ sůl a pepř

→ 100 ml čerstvé smetany ke šlehání

V rozehřátém hrnci s olejem orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte lístky tymiánu, očištěné topinambury a asi lžíci másla, osolte, opepřete, nechte 5–8 minut dusit. Promíchejte a vařte dál doměkka (20–25 minut). Přilij te smetanu. Rozmixujte a ještě propasírujte.

Tartaletka s lískooříškovým krémem

4453 Kcal, 183 Kč/ 4 porce

TĚSTO

→200 g másla

→100 g moučkového cukru

→2 ks žloutků

→1 lžička vanilkového extraktu

→150 g hladké mouky

→ citronovou kůru z 1/2 citronu

Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně i s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Těsto rozdělte na deset dílů, rozválejte na kruhy a urovnejte do formiček. Dna propíchejte vidličkou, přikryjte koly pečícího papíru a posypte fazolemi. Při teplotě 180°C předpečte deset minut a bez papíru s fazolemi ještě pět minut dopékejte.

NÁPLŇ

→ 120 ml smetany 33%

→ 90 g medu

→ 220 g čokolády 70%

→ 30 ml espressa

→ sůl

→ 2 lžičky lískooříškového likéru

Ve smetaně rozpusťte med. Odstavte, přidejte čokoládu, a i tu nechte rozpustit. Poté vmíchejte espresso se solí a na pět minut odstavte. Nyní ochuťte likérem a dejte jí asi 30 minut odpočinku. Polotuhou náplň nalijte do korpusů a nechte úplně ztuhnout. Nakonec dozdobte čokoládovým krémem a praženými lískovými ořechy.

Bramborové noky s parmezánem

omáčka z modrého sýra, hrušky, balsamiko a ořechy

2273 kcal, 166 Kč/ 4 porce

→ 0,5 kg nastrouhaných pečených brambor

→ 0,25 kg hladké mouky

→ 0,05 kg parmezánu

→ 2 vejce

→ sůl

→ červený kampotský pepř

→ 50 g červené papriky

→ 80 g červené řepy

Veškeré suroviny smíchejte dohromady, připravte si 20g kousky těsta a vyválejte je do tvaru válečku. Vařte je v osolené vodě (5 minut), poté je vložte do studené vody. Noky ohřejte na másle. Polijte gorgonzolovou omáčkou (ve smetaně nechte rozpustit gorgonzolu, osolte a opepřete), servírujte s nakrájenou hruškou, redukcí aceta balsamica a posypané vlašskými ořechy.

Ravioly plněné liškami

špenát, houby, mandle a parmezán

1433 kcal, 227 Kč / 4 porce

→ 200 g mouky

→ 2 vejce

→ 200 g ricotty

→ 100 g lišek

→ 10 g šalvěje

→ sůl

→ máslo

→ šalotka

→ parmezán

TĚSTO

Smíchejte v mixéru mouku, dvě vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžete přidat vodu. Těsto ručně prohněťte a zabalte do fólie. Nechte odpočívat zhruba 20 minut.

NÁPLŇ

Smíchejte ricottu, nakrájené orestované lišky a šalvěj. Těsto rozválejte ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneste vždy trochu náplně, kousek vedle sebe. Přiklopte druhým plátem těsta. Ravioly vykrájejte tvořítkem: nebojte se použít sílu. Ravioly pomoučněte a vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty.

Pod ravioly si připravte čerstvý špenát se šalotkou na másle. Na ozdobu orestujete lišky a nastrojte parmezán a mandle.

Mrkvový dort

marinovaná karotka, tvarohový krém, vlašské ořechy

5708 kcal 212 Kč / 4 porce

→4 vejce

→2 hrnky třtinového cukru

→2 lžičky javorového sirupu

→2 hrnky polohrubé mouky

→2 lžičky jedlé sody

→2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

→1/2 lžičky soli

→2 lžičky mleté skořice

→1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje

→3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

→1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 175°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm a pečte asi 60 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte.

TVAROHOVÝ KRÉM

Měkký tvaroh v alobalu dejte do misky, přidejte vanilkový cukr a citrónovou šťávu a poté vymíchejte do hladkého krému. Očistěte dvě mrkve a poté škrabkou vytvořte tenké plátky, které nechte namarinovat v cukrovém sirupu. Na výseče mrkvového dortu nastříkejte krém, přidejte namarinovanou karotku a posypte ořechy.

Telefon místo psychologa. Mobilní aplikace mohou pomoci k duševní pohodě

Tlak na stoprocentní výkony, vysoké nároky a přehnaná očekávání. Přesně tyto faktory často způsobují, že se řada z nás cítí nejen ve stresu, ale...
Jazykové aplikace

4 skvělé aplikace, které vás naučí cizí jazyk

Na světě existuje spousta míst, kde vám ani angličtina nepomůže k tomu, abyste se domluvili. Pokud se tedy v následujících měsících chystáte...

Povinnost nikoho nevzrušuje, říká psychoterapeutka a radí, jak být pro partnera i po letech výzvou

Stojíte před oltářem a odříkáváte sliby věrnosti, věčné lásky a porozumění, o nichž jste skálopevně přesvědčená. O pár let...

Jak přežít karanténu s dětmi: Nebojte se je vystavit frustraci a budujte jejich samostatnost, říká psycholožka

Na jedné straně rodiče snažící se zvládat práci z domova a na té druhé potomci vyžadující neustálou pozornost. To...

Zachyťte cenné vzpomínky. Česká značka TULULUM představuje novou kolekci sešitů z recyklovaného papíru

Nedáte bez bloků a diářů ani ránu? Na letní úvahy s tužkou v ruce a zachycování všech...

Zdraví ve skořápce: Vyzkoušejte originální recepty z ořechů a poznejte jejich léčivou moc

Působí v těle protizánětlivě, podporují správnou funkci trávicího traktu, snižují cholesterol a poradí si i s pocuchanou nervovou soustavou. Pusťte si do kuchyně ořechy, jejichž doba sklizně právě nastala. P. S.: Vlašáky navíc léčí kašel. Stačí si z nich udělat čaj a popíjet ho třikrát denně.

Zvěřinové carpaccio

ořechové kameny, marinované houby a medová majonéza s hořčicí

644 kcal, 345 Kč / 4 porce

CARPACCIO

→ 0,4 kg dančího hřbetu

→ rozmarýn, tymián

→ sůl, pepř

→ olej

Maso osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran spolu s tymiánem a rozmarýnem. Poté ho nechte odpočinout, utáhněte do fólie (do pravidelného válečku) a nechte chvíli zmrznout. Po vyndání krájejte na tenké plátky

MAJONÉZA

→ 0,5 l oleje

→ 0,08 kg žloutků

→ 0,04 kg plnotučné hořčice

→ sůl, pepř

→ hrubozrnná hořčice

→ med

V mixéru na poloviční otáčky smíchejte žloutky s hořčicí, osolte, opepřete a postupně přilévejte olej, až dosáhnete správné konzistence. Ve finále přidejte hrubozrnnou hořčici a med.

Maso naskládejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, přidejte hořčičnou majonézu, kuličky bezu a jeřabiny a do zdobte jedlými bylinkami

Topinamburový krém s ořechy

1776 kcal, 92 Kč / 4 porce

→ rostlinný olej

→ 100 g cibule

→ čerstvý tymián

→ 500 g topinamburů

→ 100 g másla

→ sůl a pepř

→ 100 ml čerstvé smetany ke šlehání

V rozehřátém hrnci s olejem orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte lístky tymiánu, očištěné topinambury a asi lžíci másla, osolte, opepřete, nechte 5–8 minut dusit. Promíchejte a vařte dál doměkka (20–25 minut). Přilij te smetanu. Rozmixujte a ještě propasírujte.

Tartaletka s lískooříškovým krémem

4453 Kcal, 183 Kč/ 4 porce

TĚSTO

→200 g másla

→100 g moučkového cukru

→2 ks žloutků

→1 lžička vanilkového extraktu

→150 g hladké mouky

→ citronovou kůru z 1/2 citronu

Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně i s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Těsto rozdělte na deset dílů, rozválejte na kruhy a urovnejte do formiček. Dna propíchejte vidličkou, přikryjte koly pečícího papíru a posypte fazolemi. Při teplotě 180°C předpečte deset minut a bez papíru s fazolemi ještě pět minut dopékejte.

NÁPLŇ

→ 120 ml smetany 33%

→ 90 g medu

→ 220 g čokolády 70%

→ 30 ml espressa

→ sůl

→ 2 lžičky lískooříškového likéru

Ve smetaně rozpusťte med. Odstavte, přidejte čokoládu, a i tu nechte rozpustit. Poté vmíchejte espresso se solí a na pět minut odstavte. Nyní ochuťte likérem a dejte jí asi 30 minut odpočinku. Polotuhou náplň nalijte do korpusů a nechte úplně ztuhnout. Nakonec dozdobte čokoládovým krémem a praženými lískovými ořechy.

Bramborové noky s parmezánem

omáčka z modrého sýra, hrušky, balsamiko a ořechy

2273 kcal, 166 Kč/ 4 porce

→ 0,5 kg nastrouhaných pečených brambor

→ 0,25 kg hladké mouky

→ 0,05 kg parmezánu

→ 2 vejce

→ sůl

→ červený kampotský pepř

→ 50 g červené papriky

→ 80 g červené řepy

Veškeré suroviny smíchejte dohromady, připravte si 20g kousky těsta a vyválejte je do tvaru válečku. Vařte je v osolené vodě (5 minut), poté je vložte do studené vody. Noky ohřejte na másle. Polijte gorgonzolovou omáčkou (ve smetaně nechte rozpustit gorgonzolu, osolte a opepřete), servírujte s nakrájenou hruškou, redukcí aceta balsamica a posypané vlašskými ořechy.

Ravioly plněné liškami

špenát, houby, mandle a parmezán

1433 kcal, 227 Kč / 4 porce

→ 200 g mouky

→ 2 vejce

→ 200 g ricotty

→ 100 g lišek

→ 10 g šalvěje

→ sůl

→ máslo

→ šalotka

→ parmezán

TĚSTO

Smíchejte v mixéru mouku, dvě vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžete přidat vodu. Těsto ručně prohněťte a zabalte do fólie. Nechte odpočívat zhruba 20 minut.

NÁPLŇ

Smíchejte ricottu, nakrájené orestované lišky a šalvěj. Těsto rozválejte ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneste vždy trochu náplně, kousek vedle sebe. Přiklopte druhým plátem těsta. Ravioly vykrájejte tvořítkem: nebojte se použít sílu. Ravioly pomoučněte a vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty.

Pod ravioly si připravte čerstvý špenát se šalotkou na másle. Na ozdobu orestujete lišky a nastrojte parmezán a mandle.

Mrkvový dort

marinovaná karotka, tvarohový krém, vlašské ořechy

5708 kcal 212 Kč / 4 porce

→4 vejce

→2 hrnky třtinového cukru

→2 lžičky javorového sirupu

→2 hrnky polohrubé mouky

→2 lžičky jedlé sody

→2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

→1/2 lžičky soli

→2 lžičky mleté skořice

→1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje

→3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

→1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 175°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm a pečte asi 60 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte.

TVAROHOVÝ KRÉM

Měkký tvaroh v alobalu dejte do misky, přidejte vanilkový cukr a citrónovou šťávu a poté vymíchejte do hladkého krému. Očistěte dvě mrkve a poté škrabkou vytvořte tenké plátky, které nechte namarinovat v cukrovém sirupu. Na výseče mrkvového dortu nastříkejte krém, přidejte namarinovanou karotku a posypte ořechy.

Láká vás dovolená na Mauríciu? Vybrali jsme ty nejlepší hotely

Láká vás dovolená na Mauríciu? Vybrali jsme ty nejlepší hotely

Přemýšlíte, kam se letos vydat za sluncem a zaslouženým odpočinkem? V posledních letech raketově stoupá obliba ostrova Maurícius. Naštěstí si zatím ostrov zachovává...

S výukou finanční gramotnosti je třeba začít od útlého věku, tvrdí...

Ačkoli si české děti podle průzkumů finanční gramotnosti nestojí špatně, není rozhodně výjimkou, že žáci základních škol netuší, jakou hodnotu mají předměty, které vlastní,...

Vít Navrátil: Společnost dohání umělce k potřebě šokovat

Ještě donedávna pochyboval o svém talentu i o tom, jestli vlastně vůbec umí malovat. Dnes už má...

Brad Pitt, Sia nebo Joaquin Phoneix. Slavní vegani zachraňují planetu

„Tím, že bude člověk laskavý ke zvířatům, nic neztratí,“ říká v jednom ze svých nejznámějších citátů americký herec Joaquin...

Diskriminace transgender žen: Známá obchodní síť vyplatí statisíce jako odškodné

Kdo by neznal síť luxusních obchodních domů Debenhams. Asi už navždy si ji bude pamatovat i Ava Moore. Té...
Zavří­t reklamu