Pátek, 27 května, 2022
spot_img

Zdraví ve skořápce: Vyzkoušejte originální recepty z ořechů a poznejte jejich léčivou moc

Působí v těle protizánětlivě, podporují správnou funkci trávicího traktu, snižují cholesterol a poradí si i s pocuchanou nervovou soustavou. Pusťte si do kuchyně ořechy, jejichž doba sklizně právě nastala. P. S.: Vlašáky navíc léčí kašel. Stačí si z nich udělat čaj a popíjet ho třikrát denně.

Zvěřinové carpaccio

ořechové kameny, marinované houby a medová majonéza s hořčicí

644 kcal, 345 Kč / 4 porce

CARPACCIO

→ 0,4 kg dančího hřbetu

→ rozmarýn, tymián

→ sůl, pepř

→ olej

Maso osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran spolu s tymiánem a rozmarýnem. Poté ho nechte odpočinout, utáhněte do fólie (do pravidelného válečku) a nechte chvíli zmrznout. Po vyndání krájejte na tenké plátky

MAJONÉZA

→ 0,5 l oleje

→ 0,08 kg žloutků

→ 0,04 kg plnotučné hořčice

→ sůl, pepř

→ hrubozrnná hořčice

→ med

V mixéru na poloviční otáčky smíchejte žloutky s hořčicí, osolte, opepřete a postupně přilévejte olej, až dosáhnete správné konzistence. Ve finále přidejte hrubozrnnou hořčici a med.

Maso naskládejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, přidejte hořčičnou majonézu, kuličky bezu a jeřabiny a do zdobte jedlými bylinkami

Topinamburový krém s ořechy

1776 kcal, 92 Kč / 4 porce

→ rostlinný olej

→ 100 g cibule

→ čerstvý tymián

→ 500 g topinamburů

→ 100 g másla

→ sůl a pepř

→ 100 ml čerstvé smetany ke šlehání

V rozehřátém hrnci s olejem orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte lístky tymiánu, očištěné topinambury a asi lžíci másla, osolte, opepřete, nechte 5–8 minut dusit. Promíchejte a vařte dál doměkka (20–25 minut). Přilij te smetanu. Rozmixujte a ještě propasírujte.

Tartaletka s lískooříškovým krémem

4453 Kcal, 183 Kč/ 4 porce

TĚSTO

→200 g másla

→100 g moučkového cukru

→2 ks žloutků

→1 lžička vanilkového extraktu

→150 g hladké mouky

→ citronovou kůru z 1/2 citronu

Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně i s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Těsto rozdělte na deset dílů, rozválejte na kruhy a urovnejte do formiček. Dna propíchejte vidličkou, přikryjte koly pečícího papíru a posypte fazolemi. Při teplotě 180°C předpečte deset minut a bez papíru s fazolemi ještě pět minut dopékejte.

NÁPLŇ

→ 120 ml smetany 33%

→ 90 g medu

→ 220 g čokolády 70%

→ 30 ml espressa

→ sůl

→ 2 lžičky lískooříškového likéru

Ve smetaně rozpusťte med. Odstavte, přidejte čokoládu, a i tu nechte rozpustit. Poté vmíchejte espresso se solí a na pět minut odstavte. Nyní ochuťte likérem a dejte jí asi 30 minut odpočinku. Polotuhou náplň nalijte do korpusů a nechte úplně ztuhnout. Nakonec dozdobte čokoládovým krémem a praženými lískovými ořechy.

Bramborové noky s parmezánem

omáčka z modrého sýra, hrušky, balsamiko a ořechy

2273 kcal, 166 Kč/ 4 porce

→ 0,5 kg nastrouhaných pečených brambor

→ 0,25 kg hladké mouky

→ 0,05 kg parmezánu

→ 2 vejce

→ sůl

→ červený kampotský pepř

→ 50 g červené papriky

→ 80 g červené řepy

Veškeré suroviny smíchejte dohromady, připravte si 20g kousky těsta a vyválejte je do tvaru válečku. Vařte je v osolené vodě (5 minut), poté je vložte do studené vody. Noky ohřejte na másle. Polijte gorgonzolovou omáčkou (ve smetaně nechte rozpustit gorgonzolu, osolte a opepřete), servírujte s nakrájenou hruškou, redukcí aceta balsamica a posypané vlašskými ořechy.

Ravioly plněné liškami

špenát, houby, mandle a parmezán

1433 kcal, 227 Kč / 4 porce

→ 200 g mouky

→ 2 vejce

→ 200 g ricotty

→ 100 g lišek

→ 10 g šalvěje

→ sůl

→ máslo

→ šalotka

→ parmezán

TĚSTO

Smíchejte v mixéru mouku, dvě vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžete přidat vodu. Těsto ručně prohněťte a zabalte do fólie. Nechte odpočívat zhruba 20 minut.

NÁPLŇ

Smíchejte ricottu, nakrájené orestované lišky a šalvěj. Těsto rozválejte ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneste vždy trochu náplně, kousek vedle sebe. Přiklopte druhým plátem těsta. Ravioly vykrájejte tvořítkem: nebojte se použít sílu. Ravioly pomoučněte a vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty.

Pod ravioly si připravte čerstvý špenát se šalotkou na másle. Na ozdobu orestujete lišky a nastrojte parmezán a mandle.

Mrkvový dort

marinovaná karotka, tvarohový krém, vlašské ořechy

5708 kcal 212 Kč / 4 porce

→4 vejce

→2 hrnky třtinového cukru

→2 lžičky javorového sirupu

→2 hrnky polohrubé mouky

→2 lžičky jedlé sody

→2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

→1/2 lžičky soli

→2 lžičky mleté skořice

→1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje

→3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

→1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 175°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm a pečte asi 60 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte.

TVAROHOVÝ KRÉM

Měkký tvaroh v alobalu dejte do misky, přidejte vanilkový cukr a citrónovou šťávu a poté vymíchejte do hladkého krému. Očistěte dvě mrkve a poté škrabkou vytvořte tenké plátky, které nechte namarinovat v cukrovém sirupu. Na výseče mrkvového dortu nastříkejte krém, přidejte namarinovanou karotku a posypte ořechy.

Roční předplatné + dárek

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

Příběh ze života: Jak být v kondici i po čtyřech dětech

I když se vám podaří zhubnout nabraná těhotenská kila, postava se změní, někomu se zhorší celulitida, přibudou křečové žíly, strie nebo vás začne užírat...

Už zase karanténa? Nebo prostě špatný den? Tyhle filmy vám zlepší...

Ať už trávíte dny i večery doma s omikronem, chcete zabavit děti nebo hledáte tip na vtipný a příjemný film z jiného důvodu, zkuste...

Designérka Lucia Jamrichová: Nahota mi nevadí, pokud je krásná

Talentovaná designérka Lucia Jamrichová si před lety v Německu vzala do hlavy, že bude vyrábět kabelky. Nejprve úspěšně vrátila...

9 tipů, jak se chovat ekologičtěji v běžném životě

Abyste pomohli „uzdravit“ planetu, nemusíte hned jezdit vlastnoručně čistit oceány a ani zakládat dobrovolnické organizace. Bohatě postačí, když se...

Nejkrásnější žena světa trpí zákeřnou nemocí. Nyní popsala, co musí každý den prožívat

Že bezchybná tvář a pohádkové bohatství nejsou zárukou naprostého štěstí, může potvrdit i americká supermodelka Bella Hadid, která byla...
Zavří­t reklamu