Pátek, 1 prosince, 2023
spot_img

Zdraví ve skořápce: Vyzkoušejte originální recepty z ořechů a poznejte jejich léčivou moc

Působí v těle protizánětlivě, podporují správnou funkci trávicího traktu, snižují cholesterol a poradí si i s pocuchanou nervovou soustavou. Pusťte si do kuchyně ořechy, jejichž doba sklizně právě nastala. P. S.: Vlašáky navíc léčí kašel. Stačí si z nich udělat čaj a popíjet ho třikrát denně.

Zvěřinové carpaccio

ořechové kameny, marinované houby a medová majonéza s hořčicí

644 kcal, 345 Kč / 4 porce

CARPACCIO

→ 0,4 kg dančího hřbetu

→ rozmarýn, tymián

→ sůl, pepř

→ olej

Maso osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran spolu s tymiánem a rozmarýnem. Poté ho nechte odpočinout, utáhněte do fólie (do pravidelného válečku) a nechte chvíli zmrznout. Po vyndání krájejte na tenké plátky

MAJONÉZA

→ 0,5 l oleje

→ 0,08 kg žloutků

→ 0,04 kg plnotučné hořčice

→ sůl, pepř

→ hrubozrnná hořčice

→ med

V mixéru na poloviční otáčky smíchejte žloutky s hořčicí, osolte, opepřete a postupně přilévejte olej, až dosáhnete správné konzistence. Ve finále přidejte hrubozrnnou hořčici a med.

Maso naskládejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, přidejte hořčičnou majonézu, kuličky bezu a jeřabiny a do zdobte jedlými bylinkami

Topinamburový krém s ořechy

1776 kcal, 92 Kč / 4 porce

→ rostlinný olej

→ 100 g cibule

→ čerstvý tymián

→ 500 g topinamburů

→ 100 g másla

→ sůl a pepř

→ 100 ml čerstvé smetany ke šlehání

V rozehřátém hrnci s olejem orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte lístky tymiánu, očištěné topinambury a asi lžíci másla, osolte, opepřete, nechte 5–8 minut dusit. Promíchejte a vařte dál doměkka (20–25 minut). Přilij te smetanu. Rozmixujte a ještě propasírujte.

Tartaletka s lískooříškovým krémem

4453 Kcal, 183 Kč/ 4 porce

TĚSTO

→200 g másla

→100 g moučkového cukru

→2 ks žloutků

→1 lžička vanilkového extraktu

→150 g hladké mouky

→ citronovou kůru z 1/2 citronu

Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně i s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Těsto rozdělte na deset dílů, rozválejte na kruhy a urovnejte do formiček. Dna propíchejte vidličkou, přikryjte koly pečícího papíru a posypte fazolemi. Při teplotě 180°C předpečte deset minut a bez papíru s fazolemi ještě pět minut dopékejte.

NÁPLŇ

→ 120 ml smetany 33%

→ 90 g medu

→ 220 g čokolády 70%

→ 30 ml espressa

→ sůl

→ 2 lžičky lískooříškového likéru

Ve smetaně rozpusťte med. Odstavte, přidejte čokoládu, a i tu nechte rozpustit. Poté vmíchejte espresso se solí a na pět minut odstavte. Nyní ochuťte likérem a dejte jí asi 30 minut odpočinku. Polotuhou náplň nalijte do korpusů a nechte úplně ztuhnout. Nakonec dozdobte čokoládovým krémem a praženými lískovými ořechy.

Bramborové noky s parmezánem

omáčka z modrého sýra, hrušky, balsamiko a ořechy

2273 kcal, 166 Kč/ 4 porce

→ 0,5 kg nastrouhaných pečených brambor

→ 0,25 kg hladké mouky

→ 0,05 kg parmezánu

→ 2 vejce

→ sůl

→ červený kampotský pepř

→ 50 g červené papriky

→ 80 g červené řepy

Veškeré suroviny smíchejte dohromady, připravte si 20g kousky těsta a vyválejte je do tvaru válečku. Vařte je v osolené vodě (5 minut), poté je vložte do studené vody. Noky ohřejte na másle. Polijte gorgonzolovou omáčkou (ve smetaně nechte rozpustit gorgonzolu, osolte a opepřete), servírujte s nakrájenou hruškou, redukcí aceta balsamica a posypané vlašskými ořechy.

Ravioly plněné liškami

špenát, houby, mandle a parmezán

1433 kcal, 227 Kč / 4 porce

→ 200 g mouky

→ 2 vejce

→ 200 g ricotty

→ 100 g lišek

→ 10 g šalvěje

→ sůl

→ máslo

→ šalotka

→ parmezán

TĚSTO

Smíchejte v mixéru mouku, dvě vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžete přidat vodu. Těsto ručně prohněťte a zabalte do fólie. Nechte odpočívat zhruba 20 minut.

NÁPLŇ

Smíchejte ricottu, nakrájené orestované lišky a šalvěj. Těsto rozválejte ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneste vždy trochu náplně, kousek vedle sebe. Přiklopte druhým plátem těsta. Ravioly vykrájejte tvořítkem: nebojte se použít sílu. Ravioly pomoučněte a vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty.

Pod ravioly si připravte čerstvý špenát se šalotkou na másle. Na ozdobu orestujete lišky a nastrojte parmezán a mandle.

Mrkvový dort

marinovaná karotka, tvarohový krém, vlašské ořechy

5708 kcal 212 Kč / 4 porce

→4 vejce

→2 hrnky třtinového cukru

→2 lžičky javorového sirupu

→2 hrnky polohrubé mouky

→2 lžičky jedlé sody

→2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

→1/2 lžičky soli

→2 lžičky mleté skořice

→1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje

→3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

→1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 175°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm a pečte asi 60 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte.

TVAROHOVÝ KRÉM

Měkký tvaroh v alobalu dejte do misky, přidejte vanilkový cukr a citrónovou šťávu a poté vymíchejte do hladkého krému. Očistěte dvě mrkve a poté škrabkou vytvořte tenké plátky, které nechte namarinovat v cukrovém sirupu. Na výseče mrkvového dortu nastříkejte krém, přidejte namarinovanou karotku a posypte ořechy.

Vychází 28. listopadu

5 inspirativních a motivačních knih, které si spoluvytváříte sami

Představujeme vám interaktivní knihy od českých autorek a autorů, které slouží k záznamům vašich emocí, zážitků nebo vzpomínek, a mohou pomoct zlepšit vztahy s blízkými i vztah k sobě.
Jazykové aplikace

4 skvělé aplikace, které vás naučí cizí jazyk

Na světě existuje spousta míst, kde vám ani angličtina nepomůže k tomu, abyste se domluvili. Pokud se tedy v následujících měsících chystáte odletět za...

V 81 letech v plavkách: Martha Stewart na titulce Sports Illustrated

Vlivná guru vaření a životního stylu Martha Stewart je jednou ze čtyř hvězd, které zdobí titulku plavkového vydání magazínu Sports Illustrated. V 81 letech je nejstarší modelkou, která se na obálce prestižního časopisu objevila. Jak se připravovala na focení?

Emma Smetana: Masochisticky se vystavuju verbální brutalitě

Svou dceru pojmenovala Lennon, pořádala charitativní bazar, vystudovala dvě vysoké školy a říká o sobě, že vyrostla v bublině,...

Klára Issová hvězdou módní kolekce, která říká: Brno is new Paris

„Kláru jsem jako herečku adoroval dlouhodobě. Měl jsem tu možnost se s ní potkat na focení před dvěma roky. Tam jsem se do ní platonicky zamiloval,“ vysvětluje designér Jiří Hofbauer, proč si na focení své první kolekce, jež vznikla ve spolupráci s krejčovstvím SALONč4, vybral právě Kláru Issovou.
Zavří­t reklamu