Čtvrtek, 8 června, 2023
spot_img

Zdraví ve skořápce: Vyzkoušejte originální recepty z ořechů a poznejte jejich léčivou moc

Působí v těle protizánětlivě, podporují správnou funkci trávicího traktu, snižují cholesterol a poradí si i s pocuchanou nervovou soustavou. Pusťte si do kuchyně ořechy, jejichž doba sklizně právě nastala. P. S.: Vlašáky navíc léčí kašel. Stačí si z nich udělat čaj a popíjet ho třikrát denně.

Zvěřinové carpaccio

ořechové kameny, marinované houby a medová majonéza s hořčicí

644 kcal, 345 Kč / 4 porce

CARPACCIO

→ 0,4 kg dančího hřbetu

→ rozmarýn, tymián

→ sůl, pepř

→ olej

Maso osolte, opepřete a opečte zprudka ze všech stran spolu s tymiánem a rozmarýnem. Poté ho nechte odpočinout, utáhněte do fólie (do pravidelného válečku) a nechte chvíli zmrznout. Po vyndání krájejte na tenké plátky

MAJONÉZA

→ 0,5 l oleje

→ 0,08 kg žloutků

→ 0,04 kg plnotučné hořčice

→ sůl, pepř

→ hrubozrnná hořčice

→ med

V mixéru na poloviční otáčky smíchejte žloutky s hořčicí, osolte, opepřete a postupně přilévejte olej, až dosáhnete správné konzistence. Ve finále přidejte hrubozrnnou hořčici a med.

Maso naskládejte na talíř, pokapejte olivovým olejem, přidejte hořčičnou majonézu, kuličky bezu a jeřabiny a do zdobte jedlými bylinkami

Topinamburový krém s ořechy

1776 kcal, 92 Kč / 4 porce

→ rostlinný olej

→ 100 g cibule

→ čerstvý tymián

→ 500 g topinamburů

→ 100 g másla

→ sůl a pepř

→ 100 ml čerstvé smetany ke šlehání

V rozehřátém hrnci s olejem orestujte najemno nakrájenou cibuli dosklovata. Přidejte lístky tymiánu, očištěné topinambury a asi lžíci másla, osolte, opepřete, nechte 5–8 minut dusit. Promíchejte a vařte dál doměkka (20–25 minut). Přilij te smetanu. Rozmixujte a ještě propasírujte.

Tartaletka s lískooříškovým krémem

4453 Kcal, 183 Kč/ 4 porce

TĚSTO

→200 g másla

→100 g moučkového cukru

→2 ks žloutků

→1 lžička vanilkového extraktu

→150 g hladké mouky

→ citronovou kůru z 1/2 citronu

Máslo vyšlehejte s cukrem a postupně i s vejci a vanilkou. Vmíchejte mouku a kůru. Těsto zabalte do fólie a dejte do ledničky.

Těsto rozdělte na deset dílů, rozválejte na kruhy a urovnejte do formiček. Dna propíchejte vidličkou, přikryjte koly pečícího papíru a posypte fazolemi. Při teplotě 180°C předpečte deset minut a bez papíru s fazolemi ještě pět minut dopékejte.

NÁPLŇ

→ 120 ml smetany 33%

→ 90 g medu

→ 220 g čokolády 70%

→ 30 ml espressa

→ sůl

→ 2 lžičky lískooříškového likéru

Ve smetaně rozpusťte med. Odstavte, přidejte čokoládu, a i tu nechte rozpustit. Poté vmíchejte espresso se solí a na pět minut odstavte. Nyní ochuťte likérem a dejte jí asi 30 minut odpočinku. Polotuhou náplň nalijte do korpusů a nechte úplně ztuhnout. Nakonec dozdobte čokoládovým krémem a praženými lískovými ořechy.

Bramborové noky s parmezánem

omáčka z modrého sýra, hrušky, balsamiko a ořechy

2273 kcal, 166 Kč/ 4 porce

→ 0,5 kg nastrouhaných pečených brambor

→ 0,25 kg hladké mouky

→ 0,05 kg parmezánu

→ 2 vejce

→ sůl

→ červený kampotský pepř

→ 50 g červené papriky

→ 80 g červené řepy

Veškeré suroviny smíchejte dohromady, připravte si 20g kousky těsta a vyválejte je do tvaru válečku. Vařte je v osolené vodě (5 minut), poté je vložte do studené vody. Noky ohřejte na másle. Polijte gorgonzolovou omáčkou (ve smetaně nechte rozpustit gorgonzolu, osolte a opepřete), servírujte s nakrájenou hruškou, redukcí aceta balsamica a posypané vlašskými ořechy.

Ravioly plněné liškami

špenát, houby, mandle a parmezán

1433 kcal, 227 Kč / 4 porce

→ 200 g mouky

→ 2 vejce

→ 200 g ricotty

→ 100 g lišek

→ 10 g šalvěje

→ sůl

→ máslo

→ šalotka

→ parmezán

TĚSTO

Smíchejte v mixéru mouku, dvě vejce, sůl a čajovou lžičku olivového oleje. Podle konzistence můžete přidat vodu. Těsto ručně prohněťte a zabalte do fólie. Nechte odpočívat zhruba 20 minut.

NÁPLŇ

Smíchejte ricottu, nakrájené orestované lišky a šalvěj. Těsto rozválejte ve strojku na těstoviny na dva dlouhé tenké pláty. Pomocí cukrářského pytlíku naneste vždy trochu náplně, kousek vedle sebe. Přiklopte druhým plátem těsta. Ravioly vykrájejte tvořítkem: nebojte se použít sílu. Ravioly pomoučněte a vařte v osolené vodě zhruba 4 minuty.

Pod ravioly si připravte čerstvý špenát se šalotkou na másle. Na ozdobu orestujete lišky a nastrojte parmezán a mandle.

Mrkvový dort

marinovaná karotka, tvarohový krém, vlašské ořechy

5708 kcal 212 Kč / 4 porce

→4 vejce

→2 hrnky třtinového cukru

→2 lžičky javorového sirupu

→2 hrnky polohrubé mouky

→2 lžičky jedlé sody

→2 lžičky kypřicího prášku do pečiva

→1/2 lžičky soli

→2 lžičky mleté skořice

→1 a 1/4 hrnku rostlinného oleje

→3 hrnky nahrubo nastrouhané mrkve

→1 hrnek nasekaných vlašských ořechů

Troubu předehřejte na 175°C. Vejce, cukr a javorový sirup dejte do mísy a prošlehejte. Prosejte suché přísady a přidejte je do mísy ke směsi. Vlijte olej a dobře promíchejte. Nakonec vmíchejte nastrouhanou mrkev a nasekané ořechy. Těsto promíchejte a přesuňte do velké dortové formy o průměru 26 cm a pečte asi 60 minut, až zapíchnutou špejli vytáhnete čistou. Dort nechte ve formě vychladnout, pak vyndejte.

TVAROHOVÝ KRÉM

Měkký tvaroh v alobalu dejte do misky, přidejte vanilkový cukr a citrónovou šťávu a poté vymíchejte do hladkého krému. Očistěte dvě mrkve a poté škrabkou vytvořte tenké plátky, které nechte namarinovat v cukrovém sirupu. Na výseče mrkvového dortu nastříkejte krém, přidejte namarinovanou karotku a posypte ořechy.

Vychází 29. května
Atlantská treska, beurre blanc omáčka a chřestové rizoto

Co k večeři? Atlantskou treskou, beurre blanc omáčkou a chřestovým rizotem...

Sezona chřestu je v plném proudu. Pokud jste i vy milovníky této zeleniny a marně přemýšlíte, jakým způsobem ji ještě zpracovat, nechte se inspirovat....

Zlozvyky jako klíč ke štěstí: Co vše vám může pomoci žít...

Životní štěstí asi patřit mezi základní přání každého z nás. Jak si ke spokojenějším chvilkám trošku pomoci? Vyzkoušejte několik rad, které by měly úplně...

Od kostýmků k teplákům. Jak pandemie a jiné dějinné události mění styl našeho oblékání?

Uplynulé dva roky přinesly do šatníků vítr a změnily naše módní návyky podobně jako třeba vynález kola, válka nebo...

Vývar z řepy jako rtěnka a místo stínů kakaový prášek. I tak může vypadat životní styl bez odpadu

Nic nekupuj, všechno máš. Ten billboard jste určitě někde viděli. Je jeden z mála, který to s námi a...

Pavel Milan Černý: S Econeou chceme měnit svět

Místo, kde lidé mohou nakupovat vše, co potřebují k udržitelnému životnímu stylu. A ještě se u toho inspirovat k...
Zavří­t reklamu