Pátek, 1 prosince, 2023
spot_img

Restaurace Gallery 44: Místo s duší i michelinskými kuchaři

Během roku se v restauraci Gallery 44 vystřídá hned několik michelinských kuchařů z celého světa, aby představili své vlastní menu. Nejen to ale dělá nový podnik v samém srdci Prahy jedinečným. Hlavní výsadou místa, které si zakládá na inovativním pojetí gastronomie i jedinečných a originálních kombinací surovin a příprav jednotlivých pokrmů, je ale velmi osobní přístup a až pohlcující vášeň majitelů ke své práci. Následující tři měsíce se zde představí hvězdný Takehiro Ohno a vy byste u toho neměli chybět.

Takehiro Ohno
Takehiro Ohno, foto: Archiv podniku

Najít restauraci, kde vznikají moderní, neobvyklé a kvalitní pokrmy a přes veškerý luxus a komfort, kterým jste obklopeni, se necítíte jako v naškrobené kleci, není zrovna jednoduché. Jedna taková ale vznikla v Domě u Kočků, který patří k těm nejstarším v Praze. Jmenuje se Gallery 44 a v nádherných zrestaurovaných sklepních prostorech z dvanáctého století, kde k výstavě svých děl dostávají šanci mladí umělci, se vám dostane exkluzivní výsady ochutnat jídlo od těch nejlepších kuchařů. 

Kuchařská esa z celého světa

Koncept podniku je totiž založený právě na hostování talentovaných a neotřelých hvězd gastronomie povětšinou z michelinských restaurací celého světa. Ti pak sestaví menu na míru, ve kterém se čerpá z jejich lokálních surovin, tradicí, chutí i prezentací. To se poté nabízí po dobu třech měsíců, než do se s příchodem dalšího šéfkuchaře kompletní nabídka zase změní. „Nehledáme klasické kuchařské mistry, ale především jedinečnost. Originální kombinaci surovin a přípravy jídel tak, aby výsledné chutě byly výjimečným zážitkem,” svěřil se jeden z majitelů Jan Šimice, který se spolu s druhým vlastníkem Tomášem Procházkou nechal k originálnímu nápadu inspirovat v Pekingu, kde navštívili francouzský podnik, v němž vařili kuchaři z různých zemí. 

Muž z televize Takehiro Ohno

Prvním, kdo se v Gallery 44 postavil do kuchyně, byl mladý talentovaný Portugalec Manuel Lino, který vařil v tříhvězdičkových michelinských restauracích ve Španělsku – Mugaritz, El Celler de Can Roca a Carne Muscalleda. Po obrovském úspěchu ho nyní vystřídal hvězdný Takehiro Ohno. Ten po studiu střední školy výživy v Japonsku pokračoval bakalářským studiem na univerzitě v Osaka. Tam už si vybral specializaci – francouzskou a baskickou kuchyni. Pracoval v nejlepší restauracích v Japonsku, ale i Španělsku, kde začal roční stáží, po které mu nabídli i pozici zástupce šéfkuchaře. Po dvou letech působení přijal nabídku a odcestoval do Argentiny, kde nakonec vyhrál v castingu na televizní pořad. „Bylo to mých nejdůležitějších patnáct minut, které mi naprosto změnily život,” svěřil se dnes jeden z nejznámějších mužů v Argentině. Stal se totiž kuchařem – moderátorem, jenž nakonec díky obrovské sledovanosti převzal celou dramaturgii pořadu s názvem „Ohno”, jenž se nyní vysílá už desátým rokem.  

Nevšední menu

To, že je kuchyně Takehira Ohna nezaměnitelná a vlastně i těžko srovnatelná s tím, co podniky v centru Prahy nabízí, si uvědomíte okamžitě, co necháte na jazyku rozplynout suke z červeného tuňáka, jehož úprava naprosto vybočuje ze standardů, na něž můžete běžně narazit. Podobně je na tom vlastně celé, skvěle poskládané a do detailu promyšlené menu, ve kterém byste jen těžko hledali slabou stránku. Ať už se totiž jedná o kombinaci kachny se salsou a tofu omáčkou nebo mléčnou rýži, veškeré chutě jsou naprosto vyvážené, ladící a příjemně se doplňující. Ohno to s kořením sice příliš nepřehání, rozhodně se ale nedá říci, že by to bylo na škodu. Naopak vynikne přirozená chuť jednotlivých surovin, kterou dozajista skvěle doplní některé z vín, jejichž výběr je mistrovskou prací. Pokud tedy váháte, kam se vydat na večeři, ve které nepůjde jen o to se najíst, ale strávit večer v záplavě jen těžko popsatelných chutí, neváhejte a zarezervujte si stůl. „Vždy a u všeho jsou nejdůležitější city. I jídlo může vyvolávat různé emoce, zážitky. Nejde tu přeci jen o to, jak si nacpat břicho. A hlavně je dobré nejíst sám, ale podělit se“, uzavírá Ohno. 

Celé menu si můžete prohlédnout zde: https://gallery44.cz/menu/

Roční předplatné + dárek

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

Vychází 28. listopadu

S výukou finanční gramotnosti je třeba začít od útlého věku, tvrdí...

Ačkoli si české děti podle průzkumů finanční gramotnosti nestojí špatně, není rozhodně výjimkou, že žáci základních škol netuší, jakou hodnotu mají předměty, které vlastní,...

Energii na osvětlení v novém pražském parku si lidé vyrobí šlapáním...

V pražských Vysočanech roste rezidenční projekt KLBNV Park s vlastním parkem, který navrhoval Atelier Flera zahradního architekta Ferdinanda Lefflera. Hlavními motivy jsou v něm barvy a elektřina.

Veronika Arichteva: Na rovinu přiznávám, že mám botox

Herečka a členka trojice 3v1 Veronika Arichteva prožívá šťastné období, daří se jí v soukromí i v práci. Prý...

Dýně na talíři – zázrak proti nachlazení

Zkuste některý náš oblíbený recept z dýní. Jsou zásobárnou vitaminu A, který hraje významnou roli v boji proti infekcím. Tělo tak dostává dostatek obranných látek proti virům i bakteriím, a to je přesně to, co na podzim potřebujeme.

Co má ekzém společného s naší duší?

První chladné večery a rána. Vlažné vztahy na pracovišti nebo doma nebo obojí. Přicházející podzimní dny zkrátka bývají jakousi...
Vychází 28. listopadu
Zavří­t reklamu