Neděle, 29 května, 2022
spot_img

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

Roční předplatné + dárek

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

Česko jako první evropská země oficiálně nabízí ketaminem asistovanou psychoterapii

Česko jako první evropská země oficiálně nabízí ketaminem asistovanou psychoterapii

O psychedelických látkách se stále hlasitěji mluví v souvislosti s péčí o duševní zdraví. Výzkumy, které běží po celém světě, dokazují, že umí léčit...

Jihotyrolské dožínky: Odskočte si na barevné slavnosti sklizně, kaštanů a vína

Víte, jak se v Jižním Tyrolsku slaví dožínky? Od českých oslav konce sklizně nás ve srovnání s Jižním Tyrolskem dělí mnoho. Slavnosti Törggelen pro...

Půvabná Ruska bude hlavní hvězdou prvního filmu z vesmíru. Kdo je Julija Peresildová?

Vypadá to, že se hvězdy stříbrného plátna začnou pomalu přesouvat z filmových studií na oběžnou dráhu. Ruský režisér Klim...

Doba brožová

Brož je přesně ten druh šperku, který dokáže i ten nejkonzervativnější oděv katapultovat k módním výšinám. Na rozdíl od...

Polštář s prezidentem Zelenským nebo lístky do divadla na podporu Ukrajiny

Do pomoci válkou zasažené zemi se zapojuje čím dál více umělců či podnikatelů. Pořádají se benefiční koncerty a aukce...
Zavří­t reklamu