Sobota, 19 září, 2020

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

Zázvorové kuře s červenou rýží podle kuchařky Jím-Nejím

Potravinové alergie a intolerance trápí nejednoho z nás. I proto se Jana Pechmanová pustila do výběru 80 klasických i moderních receptů na...
Pokrmy domorodců nebo čistá strava. Správný jídelníček nemusí být věda

Pokrmy domorodců nebo čistá strava. Správný jídelníček nemusí být věda

Zatracovat mouku, myslet si, že cukr je bílý zabiják, jíst jako pračlověk nebo jako prababička, věřit, že kokos je superpotravina, ale borůvka ze Střední...

Estonský umělec vytvořil vánoční strom z kanystrů

Teet Suur je už několik let známý svým netradičním zpracováváním vánočních stromků. Tentokrát se estonský umělec rozhodl poukázat na...

Pravidla důstojného rozchodu: Zjistěte, jak ze vztahu odejít se vztyčenou hlavou

„Špatně provedený“ rozchod se může stát emoční zátěží, která se projeví i v dalších vztazích. Rozejít se s důstojností...

Klus i Polívková se objevili ve videu plném sexu. Provokativní spot má zbourat mýty o rodičovství

Anna Polívková, Hana Vágnerová, Marek Taclík nebo manželé Klusovi se rozhodli v novém odvážném spotu ukázat, že sex není...

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

Zralost je lepší než viagra. Vědci prozradili, proč mají ženy nejlepší...

V posledních letech jde stáří vpřed. Herečka Judi Dench, které je osmdesát pět let, se letos objevila na obálce červnového vydání prestižního časopisu Vogue....
Lázeňská centra táhnou

Kam ze sjezdovky? Lázeňská centra táhnou

Doporučujeme dvě švýcarská lázeňská centra, která jsou architektonickými skvosty, za nimiž se stojí za to vydat v letní i zimní sezoně. Poté, co sjedeme z...

Kam ze sjezdovky? Lázeňská centra táhnou

Doporučujeme dvě švýcarská lázeňská centra, která jsou architektonickými skvosty, za nimiž se stojí za to vydat v letní i...

Hvězdní snoubenci Jennifer Lopez a Alex Rodriguez představili vlastní řadu etických hotových jídel

Jennifer Lopez je nechvalně známá pro svou vášeň k pravým kožešinám a často i lhostejnému chování k přírodě. Možná...

Nikol Moravcová, Kovy, A.N.D.U.L.A a další hvězdy internetu pod zámkem. Ptali jsme se influencerů, jak je ovlivňuje karanténa

Na sociálních sítích sdílí své životy, postřehy, recepty na jídlo nebo třeba na vztahy. S veřejností se dělí o...
Zavří­t reklamu