Pondělí, 21 června, 2021

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

Roční předplatné + dárek

Předplaťte si WHAT a my vám darujeme kousek té nejčistší přírody. Díky biOrganica.cz si užijete hýčkání aktivizující super-food maskou nebo pečující čokoládovou maskou z dílny britské 100% bio značky Inlight.

spot_img

Zázvorové kuře s červenou rýží podle kuchařky Jím-Nejím

Potravinové alergie a intolerance trápí nejednoho z nás. I proto se Jana Pechmanová pustila do výběru 80 klasických i moderních receptů na vydatné snídaně,...

Když přichází jablečný čas aneb Vyzkoušejte recept na jablečné vdolky nebo...

Jablko patří mezi nejoblíbenější i nejprodávanější ovoce u nás a v některých končinách už nastává jeho sklizeň. V českých kuchyních se tak velmi často...

Skoncujte s perfekcionismem a objevte způsoby, jak žít smysluplný život

Jste na konci s dechem, a tak se vám možná životní tempo sem tam podaří zpomalit. Ale jen do...

Oblíbenost v pracovním kolektivu nezávisí jen na vašem úspěchu, ale i na výsledcích ostatních. Zjistěte, jak se stát týmovým hráčem

Vnímáme, když si nás lidé v práci cení, záleží na nás a máme intenzivní pocit, že jsme součástí něčeho...

5 zásad zdravého stravování podle My Chef Kitchen

Pokud stále tápete, co zařadit do vašeho jídelníčku, aby nejen lahodil vašim chuťovým pohárkům, ale byl také co nejzdravější,...
Zavří­t reklamu