Neděle, 12 července, 2020

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

Klára Nademlýnská

Klára Nademlýnská a dobrodružství na lodi

Uznávaná módní návrhářka Klára Nademlýnská je další osobností, jež se s námi podělila o letní zážitek, na který dodnes vzpomíná. Zkraťte si čekání na...

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc...

Kam ze sjezdovky? Lázeňská centra táhnou

Doporučujeme dvě švýcarská lázeňská centra, která jsou architektonickými skvosty, za nimiž se stojí za to vydat v letní i...

Má ho doma tenista Novak Djokovič i herečka Cate Blanchett. Kouzlu českého skla propadl celý svět

České sklo má ve světě pořád zvuk. A taky perspektivu. Globální značky naše sklárny stále vedou v patrnosti a...

Stylově a bez zahrádky. Trendu domácího kompostování se můžete oddat i v obýváku

Věděli jste, že bioodpad může tvořit až 45 % objemu vašeho koše? A přitom se dá tak jednoduše přeměnit...

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani ve chvílích, kdy držíte dietu...

Každé dítě má právo vyrůstat v rodině. Podívejte se, kdo z...

Možná si často ani neuvědomujeme, jakou výsadou je, že jsme mohli nebo můžeme vyrůstat v teple rodinného krbu. Že se máme na...

Proběhla největší celosvětová stávka za klima

Ve sto padesáti zemích po celém světě proběhly tisíce demonstrací, kterých se zúčastnily miliony lidí. Ekologické protesty...

Hvězdná Olivia Palermo a značka Karl Lagerfeld představily společnou kolekci

Influencerka, návrhářka, stylistka a pravidelná okupantka předních příček žebříčků nejlépe oblékaných žen světa Olivia Palermo už před...

Art Index Pop Up nabídne to nejlepší ze současné umělecké špičky

Chystá se unikátní výstava české umělecké špičky. Už pošesté totiž připravuje J&T BANKA žebříček popisující vývoj současné...
Zavří­t reklamu