Domů LOVE PLANET 5 zásad zdravého stravování podle My Chef Kitchen

5 zásad zdravého stravování podle My Chef Kitchen

Pokud stále tápete, co zařadit do vašeho jídelníčku, aby nejen lahodil vašim chuťovým pohárkům, ale byl také co nejzdravější, nejudržitelnější a nejsmysluplnější, zkuste se inspirovat třeba u nové služby My Chef Kitchen. Ta totiž nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, který vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru. Nám zakladatelé tohoto velmi zajímavého projektu prozradili, jak můžete naplno propadnout své vášni k jídlu, a přesto podporovat lokální ekonomiku, jíst beze zbytků, kvalitně, pestře a v neposlední řadě ohleduplně k planetě.

Jíst beze zbytků

Najíst se rozvážně a uvědoměle bez toho, aby vám na talíři zbytečně zůstala polovina oběda, není přeci nic, co by si každý z nás nemohl ohlídat.  Krabičková strava My Chef dává klientům do ruky opravdový zero-waste produkt. Každý si totiž předem volí potřebnou kalorickou denní dávku, kterou chce mít v jídle obsaženou. Ta vychází z jeho individuálních cílů, ať už jde o potřebu redukovat, nebo nabírat váhu, případně držet aktuální, nebo si prostě dopřát zdravý, pestrý a pravidelný jídelníček. Porce jsou proto rozděleny do pěti jídel denně a to tak, aby odpovídají tomu, co dotyčný potřebuje pro dosažení záměru nejen nutričně, ale i samotným množstvím jídla. Výsledek? Žádné zbytky na talíři ani v lednici, žádné vyhazování nezpracovaných nebo prošlých surovin a ani obalů.

Foto: Shutterstock

Používání rozložitelných krabiček

Jak jsme zmínili, obaly, do kterých My Chef jídlo servíruje, netvoří odpad. Tato společnost totiž jako úplně první u nás nabízí plně rozložitelné eko-krabičky z celulózy, kdy i fólie je z rozložitelného bioplastu. „Bez rozložitelných neplastových krabiček by tu My Chef nikdy nebyl. Když jsme v loňském roce zvažovali, jestli a jak přijdeme ze zahraničí, kde fungujeme již pátým rokem, i na český trh, bylo pro nás nejpodstatnější držet se udržitelnosti. Překvapilo nás, že nikdo z konkurence se nezaměřil na neplastování. Nikdo tu zkrátka nenabízel rozvoz jídla v papírových krabičkách, takže denním výsledkem je stoh jednou použitých plastových krabiček, které končí v koši.“ Kromě toho je jídlo rozváženo v papírových taškách z recyklovaného papíru a pokud klienti chtějí, mohou je vrátit kurýrovi nebo do výdejny a zajistit jim delší životnost pro další rozvoz.

Lokální zdroje jako samozřejmost

Všechny stravovací programy od My Chef jsou zásadně bez cukru a lepku. Proto jsou z velké části tvořeny především zeleninou, kterou společnost nakupuje přímo od zdrojů na pražských tržnicích. „Dostat se denně k výběru opravdu čerstvých kvalitních surovin a podporovat tím lokální ekonomiku je podle nás důležitý aspekt udržitelnosti. Nicméně chce to čas, energii a zájem. Postupně ale jistě hledáme nové a důvěryhodnější dodavatele. Nedávno jsme přijali nového kolegu, který má za úkol právě nákupy u místních pěstitelů. Z praxe víme, že je nutné se tomu věnovat naplno.”

Smysluplná strava

Stravování v krabičkách je specifické. Mnoho lidí vyzkouší různé programy od různých firem, často migrují a nevydrží u jednoho dodavatele dlouho. U My Chef to ale neplatí, jejich klienti jsou spíše dlouhodobí. „Vysvětlujeme si to i tím, že pokrmy jsou takovým fine diningem v krabičkách. Nejen suroviny, ale i samotné recepty, jsou kvalitní a propracované. Vycházíme z celosvětové a hodně i východní kuchyně, takže nabízíme pestrost, specifické chutě, používáme mnoho bylinek a koření. Člověk nemá pocit, že jí jen proto, aby něco snědl, ale každý chod si zkrátka vychutnává a těší se na další,“ mluví o zkušenostech Kristína. I tak striktně podléhá nutričním tabulkám jednotlivých programů, a i když mnoho klientů vyhledává tuto službu kvůli dietě, díky zajímavému složení se od tohoto pojmu mohou klidně odpoutat. V nabídce je navíc několik zajímavých pokrmů, které se v krabičkách moc často nenabízejí. Jde o keto, paleo či healthy balance stravu a nově se chystá i tolik očekávaná vegetariánská verze. Pestrý a vyvážený jídelníček je hlavní aspekt udržitelného a spokojeného dlouhodobého stravování.

Udržitelný jídelníček

Jak a co jíst, když s krabičkovým programem skončíte, máte pár dní pauzu, nebo neobjednáváte jídlo na víkend? Keto i paleo strava je specifická a aby se díky vynechání nutričně vyvážených porcí neoddálil požadovaný cíl, měl by dotyčný pokračovat v programu po své ose. To znamená, že se inspiruje tím, co pravidelně konzumuje od My Chef a nejvíce se snaží přiblížit oněm receptům. I proto má firma k dispozici víceméně nonstop klientský servis, který případné tápající jedince navede a poradí, jak se k vlastnímu stravování postavit. Spoluzakladatelka Kristina doporučuje i zkoušku vybraného programu na několik týdnů, ideálně měsíc, a přitom důkladně pozorovat a učit se, jak je strava složená, jaké a v jakém množství a úpravách se suroviny objevují a poté tyto zkušenosti převést do denního rytmu. Pro udržitelný a smysluplný jídelníček je totiž důležité, aby se jedlo dobře, ale pořád chutně. Zprvu to může vypadat náročně, přece jen někdy je touha sáhnout po junk-foodu nepřemožitelná. Krabičkový program k disciplíně přímo vybízí a časem ji dostane každý pod kůži. Sám už pak rozpozná, co mu dělá dobře, co ne a jak může zahnat mlsnou i zdravými variantami. 

- Reklama -
Kufry s monogramem VP.

Dědictví v podobě značky kufrů

Nic není náhoda. O tom je přesvědčený designér Šimon Knotek, který od své pratety dostal neotřelé dědictví – vintage cestovní kufry s...

Karolína Erben: Zakládám si na osobním přístupu

Karolíně Erben bylo čtyřiadvacet let, když se rozhodla založit vlastní cestovní kancelář. Měla obavy, ale věděla, že...

Nenechte si ujít výstavu malíře Adama Jílka

Talentovanému malíři, který si i přes svůj relativně nízký věk stačil vyvinout jasně rozpoznatelný vizuální styl, se...

Maxim Habanec a jeho vzpomínky na cestu kolem světa

Maxim Habanec patří už léta mezi tuzemskou skateboardingovou špičku. Je několikanásobným mistrem České republiky i světového poháru...