Středa, 15 července, 2020

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také v online Cukrfree programu, který sestavila autorka kuchařských bestsellerů Janina Černá.

 

INGREDIENCE

 

Na 2 porce:                                                           

1 menší muškátová nebo máslová dýně (cca 300 g)

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky skořice

špetka nerafinované mořské soli

1 žloutek

1 másla

¼ hrnku tučné smetany (nebo kokosového mléka)

 

K servírování

150 ml domácí zakysané smetany

nasekané mandle nebo vlašské ořechy

 

 

 

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree
Archiv Janiny Černé



 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 35-40 min, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni vyndáme z trouby, oloupeme a vložíme do hrnce. Pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme perníkové koření, skořici, špetku soli a promícháme. Poté přidáme žloutek a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřívat. Přidáme tučnou smetanu, promícháme a další 2 minuty společné prohříváme. Na závěr přidáme lžíci másla a necháme ji v kaši rozehřát. Poté opět promícháme. Hotovou kaši vložíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, ořechy a podáváme.

Tip ke sladkým snídaním: Pokud je na vás chuť pečené dýně nebo pečené batáty příliš sladká a máte brzo hlad, případně vás po nich honí mlsná, dejte si sladké snídaně spíše jako dezert. Rozdělte je například na třetiny a dejte si jí jako sladkou tečku po vaječné slané snídani, nebo jako dezert po obědě.

Pokud vás recept zaujal a chtěli byste také zkusit život bez cukru, podívejte se na webové stránky programu. Není nic jednoduššího, než se zaregistrovat a začít.

program.cukrfree.cz/?utm_source=cfhomepage

Glamping

5 tipů, kam odjet za luxusním kempováním

Nový cestovatelský trend se jmenuje glamping - neboli glamorous camping. A právě díky němu začíná být dovolená ve stanu opět v kurzu. ...
Lázeňská centra táhnou

Kam ze sjezdovky? Lázeňská centra táhnou

Doporučujeme dvě švýcarská lázeňská centra, která jsou architektonickými skvosty, za nimiž se stojí za to vydat v letní i zimní sezoně. Poté, co sjedeme z...

Zpěvačka Lenny vás v novém dokumentu vtáhne do muzikantského života v centru Londýna

Kudrnaté vlasy, silný hlas a charisma, které na tuzemské hudební scéně nemá obdoby. To je Lenny. Zpěvačka, která už...

Provazy a nože. Emma Smetana v novince Over ukazuje, čeho je schopný zamilovaný psychopat

V kufru auta leží spoutaný partner Emmy Smetany, která mu o chvíli později uprostřed pouště na kapotě...

Herečka Aňa Geislerová: Bytostně nesnáším být kohokoli obětí

Ať už se objeví ve velkofilmu zahraniční produkce, nebo v režijním debutu s nízkým rozpočtem, hraje vždycky naplno. Aňa...

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také v online Cukrfree programu, který sestavila autorka kuchařských bestsellerů Janina Černá.

 

INGREDIENCE

 

Na 2 porce:                                                           

1 menší muškátová nebo máslová dýně (cca 300 g)

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky skořice

špetka nerafinované mořské soli

1 žloutek

1 másla

¼ hrnku tučné smetany (nebo kokosového mléka)

 

K servírování

150 ml domácí zakysané smetany

nasekané mandle nebo vlašské ořechy

 

 

 

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree
Archiv Janiny Černé



 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 35-40 min, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni vyndáme z trouby, oloupeme a vložíme do hrnce. Pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme perníkové koření, skořici, špetku soli a promícháme. Poté přidáme žloutek a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřívat. Přidáme tučnou smetanu, promícháme a další 2 minuty společné prohříváme. Na závěr přidáme lžíci másla a necháme ji v kaši rozehřát. Poté opět promícháme. Hotovou kaši vložíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, ořechy a podáváme.

Tip ke sladkým snídaním: Pokud je na vás chuť pečené dýně nebo pečené batáty příliš sladká a máte brzo hlad, případně vás po nich honí mlsná, dejte si sladké snídaně spíše jako dezert. Rozdělte je například na třetiny a dejte si jí jako sladkou tečku po vaječné slané snídani, nebo jako dezert po obědě.

Pokud vás recept zaujal a chtěli byste také zkusit život bez cukru, podívejte se na webové stránky programu. Není nic jednoduššího, než se zaregistrovat a začít.

program.cukrfree.cz/?utm_source=cfhomepage

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc...

Vaše tělo po dvaceti letech v kanceláři? Chlupy v uších, hrb...

Seznamte se s Emmou. Nezdravě vypadající shrbenou paní s křečovými žilami a chlupy v uších. Přesně jako tato figurína v životní velikosti prý můžete...

Trpěl nezvladatelnou únavou a v práci spal na záchodě. Dnes trenér Michal Vrátný učí, jak mít „koule” na kvalitnější život

Přitahují lidi z uměleckých oborů, reklamních agentur, novináře i vědce. Silové a kondiční tréninky, během nichž trénujete hlavu stejně...

Victoria Beckham ohlásila vlastní kosmetickou značku

Britská módní ikona Victoria Beckham chce prý ženám dopřát jen tu nejkvalitnější péči o zevnějšek i nitro. Proto se...

Ekologické posilovny nemyslí jen na vytuněná těla a místo kalorií počítají watty

Termín udržitelnost se dere do popředí zájmu v mnoha oblastech. Móda, design, kosmetika, gastronomie. Teď se na lepší časy...
Zavří­t reklamu