Středa, 24 února, 2021

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také v online Cukrfree programu, který sestavila autorka kuchařských bestsellerů Janina Černá.

 

INGREDIENCE

 

Na 2 porce:                                                           

1 menší muškátová nebo máslová dýně (cca 300 g)

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky skořice

špetka nerafinované mořské soli

1 žloutek

1 másla

¼ hrnku tučné smetany (nebo kokosového mléka)

 

K servírování

150 ml domácí zakysané smetany

nasekané mandle nebo vlašské ořechy

 

 

 

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree
Archiv Janiny Černé



 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 35-40 min, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni vyndáme z trouby, oloupeme a vložíme do hrnce. Pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme perníkové koření, skořici, špetku soli a promícháme. Poté přidáme žloutek a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřívat. Přidáme tučnou smetanu, promícháme a další 2 minuty společné prohříváme. Na závěr přidáme lžíci másla a necháme ji v kaši rozehřát. Poté opět promícháme. Hotovou kaši vložíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, ořechy a podáváme.

Tip ke sladkým snídaním: Pokud je na vás chuť pečené dýně nebo pečené batáty příliš sladká a máte brzo hlad, případně vás po nich honí mlsná, dejte si sladké snídaně spíše jako dezert. Rozdělte je například na třetiny a dejte si jí jako sladkou tečku po vaječné slané snídani, nebo jako dezert po obědě.

Pokud vás recept zaujal a chtěli byste také zkusit život bez cukru, podívejte se na webové stránky programu. Není nic jednoduššího, než se zaregistrovat a začít.

program.cukrfree.cz/?utm_source=cfhomepage

3 způsoby, jak si letos užít svátek zamilovaných

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo, a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého...

Jihotyrolská dovolená na statku? Odpočinek v přírodě i knödle na všechny...

Jestli stále nevíte, kam se vypravit načerpat energii a dopřát si malé zastavení, možná by vás mohly nadchnout krásy Jižního Tyrolska. Třeba i proto,...

Vojtěch Babišta: Rád bořím zdi uvnitř sebe

Jeho tvář můžete znát z řady českých seriálů, reklam nebo třeba kampaní na pánské obleky Bandi či americkou kosmetickou...

BackYard: Když má umění nápad i duši

Na Kozím plácku, v srdci Prahy, září na jedné z budov neony s nápisem BACKYARD design concept store. Za...

Originální velikonoční dort podle blogu Na skok v kuchyni

Že se letos Velikonoce asi ani vzdáleně nebudou podobat těm minulým, je už jasné. Občas ale změna nemusí být...

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také v online Cukrfree programu, který sestavila autorka kuchařských bestsellerů Janina Černá.

 

INGREDIENCE

 

Na 2 porce:                                                           

1 menší muškátová nebo máslová dýně (cca 300 g)

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky skořice

špetka nerafinované mořské soli

1 žloutek

1 másla

¼ hrnku tučné smetany (nebo kokosového mléka)

 

K servírování

150 ml domácí zakysané smetany

nasekané mandle nebo vlašské ořechy

 

 

 

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree
Archiv Janiny Černé



 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 35-40 min, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni vyndáme z trouby, oloupeme a vložíme do hrnce. Pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme perníkové koření, skořici, špetku soli a promícháme. Poté přidáme žloutek a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřívat. Přidáme tučnou smetanu, promícháme a další 2 minuty společné prohříváme. Na závěr přidáme lžíci másla a necháme ji v kaši rozehřát. Poté opět promícháme. Hotovou kaši vložíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, ořechy a podáváme.

Tip ke sladkým snídaním: Pokud je na vás chuť pečené dýně nebo pečené batáty příliš sladká a máte brzo hlad, případně vás po nich honí mlsná, dejte si sladké snídaně spíše jako dezert. Rozdělte je například na třetiny a dejte si jí jako sladkou tečku po vaječné slané snídani, nebo jako dezert po obědě.

Pokud vás recept zaujal a chtěli byste také zkusit život bez cukru, podívejte se na webové stránky programu. Není nic jednoduššího, než se zaregistrovat a začít.

program.cukrfree.cz/?utm_source=cfhomepage

Trpěl nezvladatelnou únavou a v práci spal na záchodě. Dnes trenér...

Přitahují lidi z uměleckých oborů, reklamních agentur, novináře i vědce. Silové a kondiční tréninky, během nichž trénujete hlavu stejně jako tělo a ze všeho...
4 romantické hotely

4 romantické hotely, které si určitě zamilujete

Blíží se měsíc lásky, a tak jsme i my zapátrali po místech, na kterých byste mohli své polovičce splnit romantické představy, naplno se oddat...

Miloš Urban: Kapři mají hlad před bouřkou

Známé osobnosti se s námi podělily o své oblíbené historky spojené se sluncem, vodou a letní pohodou. První z...

Zázrak proti stresu i přebytečným kilům: Zkuste recepty ze zelené cukety

Cuketa je ideální zeleninou, a to zejména v ketonové dietě. Je zdraví prospěšná nejen díky řadě vitamínů, ale zásadně...

Blíží se den dárcovství Giving Tuesday. Znáte jeho historii?

Česko se letos již čtvrtým rokem připojí k mezinárodnímu dni dárcovství a dobrých skutků Giving Tuesday. Nejštědřejší úterý v...
Zavří­t reklamu