Úterý, 7 února, 2023
spot_img

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také v online Cukrfree programu, který sestavila autorka kuchařských bestsellerů Janina Černá.

 

INGREDIENCE

 

Na 2 porce:                                                           

1 menší muškátová nebo máslová dýně (cca 300 g)

½ lžičky perníkového koření

½ lžičky skořice

špetka nerafinované mořské soli

1 žloutek

1 másla

¼ hrnku tučné smetany (nebo kokosového mléka)

 

K servírování

150 ml domácí zakysané smetany

nasekané mandle nebo vlašské ořechy

 

 

 

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree
Archiv Janiny Černé



 

POSTUP

Troubu předehřejeme na 180°C. Dýni rozkrojíme, vydlabeme a vložíme na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 35-40 min, dokud dýně nezměkne. Upečenou dýni vyndáme z trouby, oloupeme a vložíme do hrnce. Pomocí vidličky rozmačkáme, přidáme perníkové koření, skořici, špetku soli a promícháme. Poté přidáme žloutek a za stálého míchání necháme 1-2 minuty prohřívat. Přidáme tučnou smetanu, promícháme a další 2 minuty společné prohříváme. Na závěr přidáme lžíci másla a necháme ji v kaši rozehřát. Poté opět promícháme. Hotovou kaši vložíme do misky, přidáme zakysanou smetanu, ořechy a podáváme.

Tip ke sladkým snídaním: Pokud je na vás chuť pečené dýně nebo pečené batáty příliš sladká a máte brzo hlad, případně vás po nich honí mlsná, dejte si sladké snídaně spíše jako dezert. Rozdělte je například na třetiny a dejte si jí jako sladkou tečku po vaječné slané snídani, nebo jako dezert po obědě.

Pokud vás recept zaujal a chtěli byste také zkusit život bez cukru, podívejte se na webové stránky programu. Není nic jednoduššího, než se zaregistrovat a začít.

program.cukrfree.cz/?utm_source=cfhomepage

Vychází 31. ledna
The new Volvo XC60

Volvo XC60: Láska na první pohled, nebo postupné zamilovávání?

Do redakce se nám dostalo na zkoušku Volvo XC60 B4 mild-hybrid. A tak jsme si řekli, že testování pojmeme trošku jinak. A to z...

Budíte se uprostřed noci? Po přečtení článku pochopíte proč

Dřív bývalo naprosto běžné, že jsme si noční spánek dělili na dvě směny. Jakmile jsme se to odnaučili, objevil se nový problém: nespavost.

Kvašené potraviny zlepšují trávení a posilují imunitu. Vyzkoušejte tipy na domácí fermentaci

Fermentované potraviny se v posledních letech prohnaly jídelními lístky i regály obchodů. Zlepšují trávení, posilují imunitu, podporují lepší stravitelnost...

Jana Zielinski: Každý večer si připomínám věci, za které jsem vděčná

Festival Designblok pořádá již 24. rokem. Původně malou akci pro několik firem postupně proměnila v největší přehlídku designu ve střední a východní Evropě. Přesto v její práci rutinu ani stereotyp nehledejte. „Když jsem byla mladší, každý rok jsem tajně doufala, že letos už něco půjde samo. Ale postupně zjišťuji, že taková situace asi nikdy nenastane,“ směje se neúnavná propagátorka designu Jana Zielinski.

Britské kino zvalo zrzky, ať se zdarma přijdou zchladit na film

Síť kin zareagovala na předpověď slibující rekordní vedra akcí, v níž nabízela volný vstup rudovlasým lidem. Na pozvánce využila tváře známých britských herců s rezavými vlasy.
Zavří­t reklamu