Neděle, 12 července, 2020

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem s halloumi

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest

Co budete potřebovat

  • 200 g vepřové panenky
  • Kapie
  • Chilli paprička
  • 200 g květáku
  • 50 g ghee
  • Olivový olej
  • 2 kusy zeleného chřestu
  • Šťáva ze dvou limetek
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Hrst máty
  • Hrst bazalky
  • Hrst koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.

Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.

Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.

KETO
Vegetariánský salát

Co budete potřebovat

  • Mix listových salátů
  • 2 cherry rajčata
  • Půlka avokáda
  • 200 g halloumi
  • 2 křepelčí vejce
  • 100 ml domácí majonézy
  • Máta
  • Bazalka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou

Co budete potřebovat

  • 200 g tresky
  • 200 ml mléka
  • 300 g nakrájeného zelí
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 150 ml crème fraîche
  • Špetka sušené kajenské papričky
  • 100 g čočky beluga
  • 50 g mrkev na kostičky
  • 50 g celeru
  • 1 šalotka na kostičky
  • Červená cibule
  • 50 g pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • Estragon
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list

Jak postupovat

Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.

Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.

Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši, kterou najdete také...

5 faktů o náhradní rodinné péči aneb Rodičem na dobu (ne)určitou

Zvažovali jste někdy, že byste otevřeli svou náruč „cizímu” dítěti a stali se pěstouny nebo osvojiteli? Ať už vás k tomu vede...

Lady Gaga přichází s odvážnou řadou kosmetiky

Naposledy svět okouzlila v hollywoodském trháku Zrodila se hvězda, kdy za svou roli dokonce získala Oscara. Nyní...

Vyzkoušejte lahodný bezinkový tart s květy

Odhalte tajemství jedlých květů, které nám příroda a květinové farmy nabízejí. Jejich široká škála chutí a vůní...

Tamara Šimončíková Heribanová: Co je vymazané, to už nikdy nikomu nebude chybět

Tamara Šimončíková Heribanová je takový ten požehnaný talent. S noblesou dokáže moderovat přímý přenos, píše knihy, které...

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem s halloumi

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest

Co budete potřebovat

  • 200 g vepřové panenky
  • Kapie
  • Chilli paprička
  • 200 g květáku
  • 50 g ghee
  • Olivový olej
  • 2 kusy zeleného chřestu
  • Šťáva ze dvou limetek
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Hrst máty
  • Hrst bazalky
  • Hrst koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.

Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.

Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.

KETO
Vegetariánský salát

Co budete potřebovat

  • Mix listových salátů
  • 2 cherry rajčata
  • Půlka avokáda
  • 200 g halloumi
  • 2 křepelčí vejce
  • 100 ml domácí majonézy
  • Máta
  • Bazalka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou

Co budete potřebovat

  • 200 g tresky
  • 200 ml mléka
  • 300 g nakrájeného zelí
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 150 ml crème fraîche
  • Špetka sušené kajenské papričky
  • 100 g čočky beluga
  • 50 g mrkev na kostičky
  • 50 g celeru
  • 1 šalotka na kostičky
  • Červená cibule
  • 50 g pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • Estragon
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list

Jak postupovat

Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.

Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.

Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem...

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty,...

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat...

Když přichází jablečný čas aneb Vyzkoušejte recept na jablečné vdolky nebo tradiční závin

Jablko patří mezi nejoblíbenější i nejprodávanější ovoce u nás a v některých končinách už nastává jeho sklizeň....

Navštivte výstavu Memory s modely Alexandera McQueena

Významný návrhář Alexander McQueen  spáchal před devíti lety ve svém londýnském bytě sebevraždu. Oběsil se na opasku...

Tváří Pantene se stala roční hvězda Instagramu

Pantene si jako tvář pro japonské spotřebitele svých produktů zvolilo roční, extrémně vlasatou holčičku. Ten, kdo byl tedy až do...
Zavří­t reklamu