Středa, 24 února, 2021

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem s halloumi

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest

Co budete potřebovat

  • 200 g vepřové panenky
  • Kapie
  • Chilli paprička
  • 200 g květáku
  • 50 g ghee
  • Olivový olej
  • 2 kusy zeleného chřestu
  • Šťáva ze dvou limetek
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Hrst máty
  • Hrst bazalky
  • Hrst koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.

Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.

Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.

KETO
Vegetariánský salát

Co budete potřebovat

  • Mix listových salátů
  • 2 cherry rajčata
  • Půlka avokáda
  • 200 g halloumi
  • 2 křepelčí vejce
  • 100 ml domácí majonézy
  • Máta
  • Bazalka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou

Co budete potřebovat

  • 200 g tresky
  • 200 ml mléka
  • 300 g nakrájeného zelí
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 150 ml crème fraîche
  • Špetka sušené kajenské papričky
  • 100 g čočky beluga
  • 50 g mrkev na kostičky
  • 50 g celeru
  • 1 šalotka na kostičky
  • Červená cibule
  • 50 g pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • Estragon
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list

Jak postupovat

Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.

Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.

Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

To, že někdo používá CBD jako nástroj pro obchod s falešnou...

Když se řekne doktor, většině z nás se vybaví ten s rouškou na operačním sále. Adiktolog Pavel Kubů nenosí bílý plášť, přesto má velký...

14 tipů na vánoční dárky, které pod stromečkem zazáří

Prosinec je tady a sním i starost o to, zda stihnete napéct alespoň dva druhy cukroví a sehnat pro své blízké dárky, které je...

Moderátor Viktor Vincze: O víkendech proležíme s Adélou v posteli klidně deset hodin

Viktoru Vinczemu bude na konci ledna teprve třicet let. Jenže toho stihl už tolik, co jiní nepořídí za celý...

Vznikla obdoba Netflixu věnovaná budoucnosti naší planety. Na její podporu vystoupili i princ Harry nebo Arya ze seriálu Hra o trůny

Nová interaktivní streamovací platforma, která sdružuje dokumenty o životním prostředí a filmy o důležitých tématech dnešní doby, se jmenuje...

Namaste Care pomáhá seniorům a lidem s demencí vrátit se zpět do života. Jak metodu založenou na doteku a laskavosti využít v praxi?

V lecčems můžeme být rozdílní, důstojné stáří a smířený odchod z tohoto světa si však přeje každý z nás....

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem s halloumi

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest

Co budete potřebovat

  • 200 g vepřové panenky
  • Kapie
  • Chilli paprička
  • 200 g květáku
  • 50 g ghee
  • Olivový olej
  • 2 kusy zeleného chřestu
  • Šťáva ze dvou limetek
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Hrst máty
  • Hrst bazalky
  • Hrst koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.

Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.

Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.

KETO
Vegetariánský salát

Co budete potřebovat

  • Mix listových salátů
  • 2 cherry rajčata
  • Půlka avokáda
  • 200 g halloumi
  • 2 křepelčí vejce
  • 100 ml domácí majonézy
  • Máta
  • Bazalka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou

Co budete potřebovat

  • 200 g tresky
  • 200 ml mléka
  • 300 g nakrájeného zelí
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 150 ml crème fraîche
  • Špetka sušené kajenské papričky
  • 100 g čočky beluga
  • 50 g mrkev na kostičky
  • 50 g celeru
  • 1 šalotka na kostičky
  • Červená cibule
  • 50 g pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • Estragon
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list

Jak postupovat

Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.

Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.

Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Zázrak proti stresu i přebytečným kilům: Zkuste recepty ze zelené cukety

Cuketa je ideální zeleninou, a to zejména v ketonové dietě. Je zdraví prospěšná nejen díky řadě vitamínů, ale zásadně pomáhá k očistě organismu od...

Zázvorové kuře s červenou rýží podle kuchařky Jím-Nejím

Potravinové alergie a intolerance trápí nejednoho z nás. I proto se Jana Pechmanová pustila do výběru 80 klasických i moderních receptů na vydatné snídaně,...

Pandemie ohrožuje i psychiku odolných jedinců. S bezmocí a stresem se ale můžete zdravě vypořádat, radí terapeutka

Během nouzového stavu přibývá lidí, kteří trpí úzkostmi, depresemi, pocity bezmoci a propadají stresu. Jako nejčastější příčina psychických problémů...

Spisovatelka Alena Mornštajnová: Stát se spisovatelkou nebyl můj sen, byl to můj cíl

Dream gap by se dal doslovně přeložit jako „propast mezi sny a realitou“. Představujeme vám tři výjimečné ženy, které...

Trpěl nezvladatelnou únavou a v práci spal na záchodě. Dnes trenér Michal Vrátný učí, jak mít „koule” na kvalitnější život

Přitahují lidi z uměleckých oborů, reklamních agentur, novináře i vědce. Silové a kondiční tréninky, během nichž trénujete hlavu stejně...
Zavří­t reklamu