Středa, 25 listopadu, 2020

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem s halloumi

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest

Co budete potřebovat

  • 200 g vepřové panenky
  • Kapie
  • Chilli paprička
  • 200 g květáku
  • 50 g ghee
  • Olivový olej
  • 2 kusy zeleného chřestu
  • Šťáva ze dvou limetek
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Hrst máty
  • Hrst bazalky
  • Hrst koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.

Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.

Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.

KETO
Vegetariánský salát

Co budete potřebovat

  • Mix listových salátů
  • 2 cherry rajčata
  • Půlka avokáda
  • 200 g halloumi
  • 2 křepelčí vejce
  • 100 ml domácí majonézy
  • Máta
  • Bazalka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou

Co budete potřebovat

  • 200 g tresky
  • 200 ml mléka
  • 300 g nakrájeného zelí
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 150 ml crème fraîche
  • Špetka sušené kajenské papričky
  • 100 g čočky beluga
  • 50 g mrkev na kostičky
  • 50 g celeru
  • 1 šalotka na kostičky
  • Červená cibule
  • 50 g pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • Estragon
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list

Jak postupovat

Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.

Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.

Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Nemůžete za hranice? Vyzkoušejte Postcrossing a procestujte svět z pohodlí domova

Jeden den pohlednice od 70leté babičky z Japonska, druhý den od mladého studenta z Brazílie. Postcrossing není pouhý koníček, jde o specifický zážitek propojující...

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc...

4 skvělé aplikace, které vás naučí cizí jazyk

Na světě existuje spousta míst, kde vám ani angličtina nepomůže k tomu, abyste se domluvili. Pokud se...

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie...

Vojtěch Dyk: Vlivem stydlivosti jsem si nedokázal představit, že by moje témata někoho zajímala

Jak naznačují nejnovější výzkumné poznatky, proces buněčné obnovy je do značné míry ovlivňován nejen tím, co děláme, ale i...

Keto a paleo recepty: Oslňte s medailonky z panenky nebo salátem s halloumi

Paleo nebo keto stravě přichází na chuť stále více lidí. Jako u každého jiného vaření je ale občas těžké přicházet pořád s novými recepty, aby váš jídelníček časem neztratil na barevnosti a nápaditosti. Ve spolupráci s My Chef Kitchen, službou, která nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, jenž vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru, vám přinášíme celkem tři inspirace, jak v kuchyni zabodovat. Každý z receptů pak reprezentuje jeden z jimi nabízených programů.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

PALEO
Vepřové medailonky z panenky s pikantní omáčkou s restovanou kapií, květákové pyré a chřest

Co budete potřebovat

  • 200 g vepřové panenky
  • Kapie
  • Chilli paprička
  • 200 g květáku
  • 50 g ghee
  • Olivový olej
  • 2 kusy zeleného chřestu
  • Šťáva ze dvou limetek
  • Hrst hladkolisté petržele
  • Hrst máty
  • Hrst bazalky
  • Hrst koriandru
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Vepřovou panenku nakrájíte na dva centimetry silné plátky, osolíte a opepříte. Opečete na olivovém oleji na pánvi ze všech stran vždy přibližně dvě minuty. V osolené vodě uvaříte květák do měkka a poté ho vložíte do food procesoru, přidáte ghee, sůl, pepř a rozmixujete do hladké konzistence.

Kapii grilujete ze všech stran tak, aby slupka zhnědla. Vložíte ji do igelitového sáčku, necháte zapařit. Po třech minutách vyndáte a snadno odstraníte slupku, poté semínka a nakrájíte kapii na drobné kousky. Ty přijdou do My Chef pikantní omáčky, kterou si připravíte z nasekaných bylinek, chilli papričky, šťávy z limetek, dvou lžic olivového oleje, sole a pepře. Vše důkladně promícháte.

Chřest vložíte do osolené vroucí vody maximálně na tři minuty. Následně ho vyndáte a ihned přemístíte do vody s ledem a poté ho rychle ogrilujete. Dobrou chuť.

KETO
Vegetariánský salát

Co budete potřebovat

  • Mix listových salátů
  • 2 cherry rajčata
  • Půlka avokáda
  • 200 g halloumi
  • 2 křepelčí vejce
  • 100 ml domácí majonézy
  • Máta
  • Bazalka
  • Šťáva z citronu
  • Sůl
  • Pepř

Jak postupovat

Salát opláchnete, přidáte k němu nakrájené cherry rajčata, avokádo a křepelčí vajíčka. Na pánvi ogrilujete halloumi. Do majonézy přidáte nasekané bylinky, sůl, pepř a citronovou šťávu a rozmixujete. Zálivku vmícháte do salátu. Dobrou chuť.

 

Foto: Archiv My Chef Kitchen

HEALTHY BALANCE
Filet z tresky pošírovaný v mléce se zelím a čočkou

Co budete potřebovat

  • 200 g tresky
  • 200 ml mléka
  • 300 g nakrájeného zelí
  • 100 ml rajčatové omáčky
  • 150 ml crème fraîche
  • Špetka sušené kajenské papričky
  • 100 g čočky beluga
  • 50 g mrkev na kostičky
  • 50 g celeru
  • 1 šalotka na kostičky
  • Červená cibule
  • 50 g pórku
  • 200 ml kuřecího vývaru
  • Estragon
  • Olivový olej
  • Sůl
  • Pepř
  • Bobkový list

Jak postupovat

Na olivovém oleji zpěníte nadrobno nakrájenou cibuli a pórek. Přidáte na kostičky nakrájenou mrkev a celer, restujete dvě až tři minuty. Přidáte čočku, za stálého míchání opečete a po několika minutách přilijete teplý kuřecí vývar. Uvaříte na al dente, osolíte, opepříte, nakonec vmícháte nasekaný čerstvý estragon.

Rozehřejete olivový olej na pánvi a přidáte na nudličky nakrájené zelí. Restujete dokavaď se nevypaří voda a přidáme rajčatovou omáčku. Zelí necháte na mírném žáru změknout. Poté vmícháte crème fraîche, kajenskou papričku, sůl a pepř a přiklopené vaříte přibližně další hodinu.

Do mléka přidáte bobkový list, sůl, pepř a červenou cibuli překrojenou na půl. Přivedete k varu, stáhnete žár a vložíte filet z tresky přibližně na 5 minut. Tresku po vyjmutí jemně osolíte a můžete servírovat. Dobrou chuť.

Odpočinek v zahraničí: Ubytování ve skalách i filmová romantika

Odpočinek v zahraničí: Ubytování ve skalách i filmová romantika

Odjeďte si vyčistit hlavu za hranice naší republiky. Dny strávené v cizině totiž rozhodně patří mezi ten největší luxus, který  si můžeme dopřát. Pojďme si ho tedy užít se vším všudy. 

S výukou finanční gramotnosti je třeba začít od útlého věku, tvrdí...

Ačkoli si české děti podle průzkumů finanční gramotnosti nestojí špatně, není rozhodně výjimkou, že žáci základních škol netuší, jakou hodnotu mají předměty, které vlastní,...

To, že někdo používá CBD jako nástroj pro obchod s falešnou nadějí, považuju za hyenismus, říká adiktolog Pavel Kubů

Když se řekne doktor, většině z nás se vybaví ten s rouškou na operačním sále. Adiktolog Pavel Kubů nenosí...

Jak si udržet psychickou i fyzickou kondici v karanténě: Respektujte změny, kterými procházíte

Během zdlouhavých dní karantény, kdy musíte většinu času trčet zavření doma, se mnohdy zdá až nemožné, aby si člověk...

Pavel Milan Černý: S Econeou chceme měnit svět

Místo, kde lidé mohou nakupovat vše, co potřebují k udržitelnému životnímu stylu. A ještě se u toho...
Zavří­t reklamu