Pondělí, 30 ledna, 2023
spot_img

Jihotyrolské dožínky: Odskočte si na barevné slavnosti sklizně, kaštanů a vína

Víte, jak se v Jižním Tyrolsku slaví dožínky? Od českých oslav konce sklizně nás ve srovnání s Jižním Tyrolskem dělí mnoho. Slavnosti Törggelen pro místní velmi znamenají už jen proto, že v téměř celé zemi žijí tradičním selským životem. Dožínky se tak konají v typických lokálních hostincích a vedle dobrého vína nebo selských jídel k nim patří také autentická atmosféra a všudypřítomné veselí. V útulných světničkách u pohostinných hospodářů tak návštěvníci mohou v tomto období vytěžit a ochutnat maximum z lokální produkce. 

Jak vypadají italsko-rakouské dožínky?

Listí se pomalu zbarvuje do odstínů podzimu, hospodáři dotahují závěr sezóny a začínají se připravovat na zimu. Selské spíže plní sladké marmelády z letního ovoce, zavařená zelenina z letošní sklizně a džusy spolu s vínem v suterénu, které jsou připravené k okamžitému otevření. Podzimní sezóna láká nejen na výborné jídlo, ale i na sklenku vynikajícího vína. 

Selské trhy, lokální farmáři, slavnostní atmosféra – to vše přináší konec sklizně a mnoho jihotyrolských vesnic, které pořádají velkolepé barevné slanosti. Stánky na trzích jsou přeplněné domácích ovocných šťáv, vína, šnapsů, a různých octů, produktů zpracovaných z mléčných produktů, čerstvých bylinek, vajec a samozřejmě zeleniny. Takový trh je možné navštívit i v největším jihotyrolském městě Bolzano, který se bude konat v sobotu 12. října 2019.

Kde a co se hoduje?

Procházka po houbami voňavém podzimním lese přiměje každého vychutnat si přítomnost a vypnout tok zrychlených myšlenek. Barvy zde hrají tu nejčistší symfonii, kdy listí v odstínech zlaté a šarlatově červené odkrývá pohled na vrcholky hor. Romantické kaštanové háje naladí každého na večerní hody a selské dobroty. Na cestě zpět už stačí jen zamířit do tamního útulného vinného sklípku a vychutnat si výjimečnou atmosféru plnou místních chutí a veselí.  

Slavnosti Törggelen se odehrávají ve vinařských oblastech v takzvaných hostincích „Buschenschänken“. Vyznačují se tím, že produkují zejména své vlastní víno. Například v sítí statků Roter Hahn je možné vybírat mezi 26 Buschenschänke a 15 Hofschänke. Zde si naopak hosté mohou pochutnat na kvalitním masu, které pochází přímo z farmy, kde je později také servírováno. 

Jihotyrolští hospodáři zvou přátele a sousedy do svých vinných sklípků či útulných světniček, aby oslavili první lisování hroznů. K tomu podávají samozřejmě i místní specialitu – pečené kaštany, které pochází ze sousedních hájů a skvěle se doplňují s domácím vínem. Na selských stolech se také servírují významná jídla jako například „Bratwurst,“ klobása z jemně nasekaného masa nebo „Surfleisch,“ maso nakládané v soli.

Na dovolené ve vinařské oblasti mají hosté jedinečnou příležitost navštívit vinné sklípky a být svědky procesu výroby lokálního vína. Vůně šťavnatých hroznů, které vyzrály na teplém letním slunci, se line po vinicích. Právě v tomto prostředí se zrodila tradice Törggelen. Na podzimní návštěvníky Jižního Tyrolska tak čekají bohaté zážitky, které si budou chtít co nejdříve zopakovat.  

Svou vysněnou farmu si můžete najít na stránkách Roter Hahn: www.roterhahn.cz/cz

Vychází 31. ledna

5 inspirativních a motivačních knih, které si spoluvytváříte sami

Představujeme vám interaktivní knihy od českých autorek a autorů, které slouží k záznamům vašich emocí, zážitků nebo vzpomínek, a mohou pomoct zlepšit vztahy s blízkými i vztah k sobě.

Propadněte chuti podzimu s dýňovo-mandarinkovým džemem

K podzimu patří dýně stejně neodmyslitelně, jako pestrobarevné listí poletující po zemi nebo sychravé dny proválené pod dekou v chlupatých ponožkách.  Navíc se z...

Perníková dýňová kaše podle Janiny z Cukrfree

 Pokud vás často honí mlsná, ale nechcete se odbývat jen nezdravými sladkostmi napěchovanými cukrem, uvařte si perníkovou dýňovou kaši,...

Ponořte se do tajů japonského umění květinové výzdoby

Za Šárkou Pospíšilovou a Michalem Řáhou přišla před několika lety kamarádka Jitka s nápadem obnovit v Česku aranžovací pomůcku,...

Dobré víno nejde udělat rychle, říká podnikatel, který k nám přivezl španělské „šampaňské“

„Pro Španěly je víno espumoso, tedy jakékoli šumivé víno, automaticky sklenička cavy,“ prozrazuje Arseny Dobušev, spoluzakladatel a majitel značky Wine Office a vinného baru v centru Prahy. Už tři roky se specializuje na dovoz tradičního šumivého vína z oblasti Penedès z Katalánska, které u nás nabírá na popularitě.
Zavří­t reklamu