Jestli stále nevíte, kam se vypravit načerpat energii a dopřát si malé zastavení, možná by vás mohly nadchnout krásy Jižního Tyrolska. Třeba i proto, že jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami a každá sezóna si žádá svůj recept na národní pokrm – „knödle“. Na stránkách značky Roter Hahn si například můžete podle detailních požadavků najít svou vlastní srdeční farmu a pak už se nechat unášet uklidňujícími zvuky přírody. My pro vás máme pár tipů na každé roční období.
Pokud přemýšlíte nad jihotyrolskou dovolenou, jedním z míst, na kterém byste mohli najít inspiraci pro příjemně strávené dny, jsou webové stránky značky Roter Hahn, která označuje farmy nabízející turistům dovolenou v malebném prostředí právě Jižního Tyrolska, slunného regionu italských Alp. V nabídce má totiž více než 1 700 farem specializovaných na chov dobytka, pěstování vína a ovoce.
Wellness i dny mezi zvířaty
Hosté zde najdou celoročně rekreační ubytování v podobě samostatných pokojů s útulnou osobní atmosférou, domácí gastronomii a nespočet příležitostí pro aktivní dovolenou a wellness. Kromě možnosti zblízka se seznámit se životem na zemědělském statku a ochutnat vynikající domácí speciality – čerstvé mléko, sýry, džusy, chléb a mnoho dalších pochoutek – jsou farmy skvělým výchozím bodem pro poznávání okolí a nabízejí nespočet možností trávení volného času.
Knödle na tisíc způsobů
Kromě nádherné přírody a uklidňujícího ticha je Jižní Tyrolsko známé také svým pověstným tradičním pokrmem zvaném „knödle“, který je obdobu našeho českého plněného knedlíku a má v této zemi dlouholetou historii. V zámecké kapli Hocheppan dokonce existuje freska z roku 1 100, na které je namalována osoba a pochutnává si zrovna na jednom z lokálních knedlíků. Dnes ho můžete běžně ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků. A kde ochutnat ty nejlepší a nejzajímavější recepty? Podívejte se na pár tipů pro všechna roční období.
JARO
Kopřivové knödle na Zmailerhofu
Zpoza kopce nad obcí Schenna vyhlíží statek Zmailer-Hof, který je ideálním cílem pro turisty, kteří chtějí poznat zdejší krásnou divokou přírodu. Na statku je část historické selské budovy památkově chráněná, a to tam, kde se nachází kuchyně, hala a nádherné fresky u vchodu do domu. Na slunečné terase či v útulné selské světnici si hosté mohou užívat delikatesy ze statku. Za návštěvu stojí už jen zdejší výtečné ovocné šťávy. Místní specialitou je také zejména oblíbené jídlo jihotyrolských pánů. Na tomto šenku si hosté mohou pochutnat například na kopřivových, sýrových či špekových knedlících se salátem (na jaře i s pampeliškami). Recepty na originální domácí knedlíky včetně těch kopřivových jsou dostupné právě v selské kuchařce.
LÉTO
Marillenknödel z Rauthofu
Přijet, nadechnout se a přivonět – statek Rauthof nadchne nádherným výhledem do okolí na kotlinu Merana a zejména přitažlivou vůní, která se line ze selské světnice. Z verandy je tak možné pozorovat dění v otevřené kuchyni a třeba se i přiučit pár místních kulinářských triků. Kdo se chce raději nechat překvapit, může na prosluněné terase jen odpočívat a poté si užít pokrm z čerstvých, vlastními silami vypěstovaných, surovin. Léto je tu ve znamení meruňkových knedlíků.
roterhahn.cz/cz/statkari-senky/toerggelen-jizni-tyrolsko/statek-detailne/rauthof-meran+4260.html
PODZIM
Rohnenknödel na Schnalshuberhofu
Na statku Schnalshuberhof udává tón příroda, venku už čekají zralé hrozny na svou sklizeň a zemi čekají bujará vinobraní. Doba, kdy země pomalu ulehá k odpočinku a oslavuje se konec sklizně. Uvnitř biostatku se skrývají památkově chráněné světnice, které umocňují zdejší klid, kde čas určuje jen roční období. Všude je cítit zcela jedinečná, a především zdravá atmosféra. Výlet do minulosti hosté zažijí v tak zvané „novinové“ světnici. Na jejích obkladech jsou totiž k prohlédnutí noviny z dřívějších časů. Výbornou možností pro turisty i místní je také nově zřízená prodejna na statku, kde si každý může zakoupit poctivé bioprodukty nebo v selském šenku ochutnat knedlíky z červené řepy.
ZIMA
Speckknödel z Hofschanku Niedermair
Nebi téměř na dosah, vysoko nad městečkem Kastellbell pod horou Trumsberg leží statek Niedermair. Nejen, že se ze slunné terasy nabízí fantastický výhled dolů na Vinschgau a do údolí Martelltal, ale nachází se tu i příjemné posezení, kde každý může objevit svůj vnitřní klid a relaxovat tak po náročné túře ve zdejších horských stezkách. Rodina Kaserer používá při přípravě jídel mnoho vlastních produktů. Lze tedy v tuto roční dobu ochutnat právě proslulé špekové knedlíky.
Bez experimentů
Ten, kdo se však nechce pouštět do experimentů a touží si užít Tyrolský knedlík ve své autentické podobě, může vyhledat některý ze 41 selských šenků Roter Hahn. Tady selky připraví ty nejrůznější druhy knedlíků, jakou jsou špenátové knedlíky, játrové, bylinkové, či sýrové knedlíky, podle tradičních receptů a převážně z vlastních produktů. To určitě ocení každý požitkář a gurmán.