Sobota, 11 července, 2020

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani ve chvílích, kdy držíte dietu nebo se jen bojíte, že by vám neustálé “uždibování” zkazilo štíhlou linii.  Přinášíme vám tedy několik receptů na skvělé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete, protože neobsahuje ani gram cukru. Přesto ho od běžného vánočního cukroví nerozeznáte. Na chuť ani na pohled.

 

Proč byste se měli přemíře cukru vyhýbat? Průměrný Čech totiž zkonzumuje každý rok téměř dvacet kilogramů cukru. To je dvakrát větší spotřeba, než kterou doporučuje WHO (Světová zdravotnická organizace). S ohledem na blížící se vánoční svátky je toto číslo více než alarmující. Cukr je právem nazýván novodobou drogou, která má nepříznivý vliv na zdraví a způsobuje mnoho civilizačních onemocnění jako je obezita, kardiovaskulární choroby, hypertenzi, zhoubné nádory související s obezitou nebo diabetes. Proč si tedy letos neudělat takové cukroví, které je od toho klasického k nerozeznání a přitom zdravé? Vyzkoušejte několik tipů podle proteinové ketonové diety KetoMix.

 

Burákové mlsky, Foto: Archiv KetoMix

BURÁKOVÉ MLSKY

Ingredience: 120 g kokosové mouky, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix, 2 balení čekanko-arašídového krému, čokoláda bez cukru

Postup: Teplem povolený čekanko-arašídový krém smíchejte s vanilkovou příchutí a kokosovou moukou. Vypracujte tužší těsto a z něj pak vytvořte kuličky. Vložte je na plech a zmáčkněte do tvaru kulaté sušenky. Vše vložte do mrazáku, dokud neztuhnou. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, namočte každou sušenku a nechte je ztuhnout v lednici.

 

Sněhové placičky, Foto: Archiv KetoMix

SNĚHOVÉ PLACIČKY

Ingredience: 300 g kokosu, 80 ml kokosového mléka, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix

Postup: V kuchyňském robotu rozmixujte kokos a vanilkovou příchuť do hladké konzistence. Přidejte kokosové mléko a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Mokrýma rukama vytvořte kuličky, které na tácu vytvarujte do placiček. Poprašte kokosem a vložte do lednice.

 

Citronové bochánky, Foto: Archiv KetoMix

CITRONOVÉ BOCHÁNKY

Ingredience na těsto: 55 g bílého jogurtu, 55 g másla, čekankový sirup podle chuti, 1 vejce, 180 g mandlové mouky, 2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, šťáva a kůra z 1 citronu

Ingredience na polevu: citronová kůra, šťáva z 1 citronu a 20 g vanilkové příchutě KetoMix

Postup: Vyšlehejte změklé máslo, jogurt, citronovou šťávu a kůru. Do směsi zapracujte vejce a přidejte mandlovou mouku s vanilkovou příchutí. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vytvarujte malé bochánky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě při 180°C asi 10 až 15 minut dokud vršky nebudou lehce zlatavé. Na polevu smíchejte uvedené ingredience a po úplném vychladnutí bochánky jí pocákejte.

 

Kokosky, Foto: Archiv KetoMix

KOKOSKY

Ingredience: 4 bílky, 150 g kokosu, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix

Postup: Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokos s kokosovou příchutí. Na plech vyložený pečicím papírem ukládejte malé kokosky. Pečte v troubě při 150°C asi 10 minut.

 

Vánoční sušenky, Foto: Archiv KetoMix

VÁNOČNÍ SUŠENKY

Ingredience: 40 g másla, 1 odměrka proteinového koktejlu KetoMix,
1 odměrka proteinových houstiček KetoMix, 1 lžička vanilkové příchuti KetoMix, 1 bílek, špetka skořice, mletého hřebíčku a zázvoru

Postup: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte těsto. Vyválejte
a vykrojte sušenky. Ty pak sušte v troubě při 100°C asi 30 minut.

 

Mandlové dortíčky, Foto: Archiv KetoMix

MANDLOVÉ DORTÍČKY

Ingredience: 100 g mandlové mouky, 80 g jemně sekaných mandlí,
2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, 7 vajec, čokoláda bez cukru, mandle na ozdobu

Postup: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Opatrně po částech vmíchejte mouku, mandle, vaječné žloutky
a vanilkovou příchuť. Vzniklé těsto nalijte na plech a pečte při 180°C asi 10 minut. Z vychladlého korpusu vykrajujte kolečka, která namáčejte v rozpuštěné čokoládě a ozdobte mandlí.

 

Oreo sušenky, Foto: Archiv KetoMix

OREO SUŠENKY

Ingredience na těsto: 230 g mandlové mouky, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce prášku do pečiva, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix, špetka soli, 125 g másla,
1 vejce, vanilkový extrakt

Ingredience na náplň: 100 g sýra, 2 lžíce másla, 1 lžička vanilkové příchutě KetoMix

Postup: Smíchejte všechny suché ingredience. Máslo vyšlehejte do pěny a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Po částech zamíchejte suchou směs. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a uložte asi na 15 minut do lednice. Za pomoci pečicího papíru vyválejte placku a vykrajujte stejná kolečka. Pokračujte, dokud nezpracujete celé těsto. Pečte při 180°C asi 10 minut. Před slepováním náplní, kterou vytvoříte smícháním uvedených ingrediencí, nechte úplně vychladnout.

 

Čokoládovo-kokosové čtverečky, Foto: Archiv KetoMix

ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÉ ČTVEREČKY

Ingredience: 125 g kokosového másla, 1 lžička čokoládové příchutě KetoMix, 2 lžičky kakaa, 100 g kokosového oleje, čekankový sirup podle chuti

Postup: Nejprve rozpusťte kokosový olej. Přidejte kakao, čokoládovou příchuť a čekankový sirup a míchejte dohladka. Připravte si formičky na čokoládové bonbony (můžete použít i tvořítko na led), nalijte polovinu čokoládové směsi a uložte na chvíli do mrazáku. Jakmile čokoláda ztuhne, přidejte kokosové máslo (pokud je příliš tuhé, povolte jej zahřátím) a zalijte zbytkem směsi. Poté formu opět uložte do mrazáku, dokud vše neztuhne.

 

Kávové kopečky, Foto: Archiv KetoMix

KÁVOVÉ KOPEČKY

Ingredience: 4 bílky, 100 g kokosové mouky (rozemleté mandle, ořechy), 2 lžičky kávové příchuti KetoMix

Postup: Bílky vyšlehejte spolu s kávovou příchutí do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokosovou mouku (rozemleté mandle nebo ořechy). Na plech vyložený pečicím papírem tvořte menší kopečky. Ty pak vložte na 10 minut do trouby a pečte při 160°C.

Archiv Anety Chovanové

Nikol Moravcová, Kovy, A.N.D.U.L.A a další hvězdy internetu pod zámkem. Ptali...

Na sociálních sítích sdílí své životy, postřehy, recepty na jídlo nebo třeba na vztahy. S veřejností se dělí o zajímavé příhody, malá trápení, velké...
Láká vás dovolená na Mauríciu? Vybrali jsme ty nejlepší hotely

Láká vás dovolená na Mauríciu? Vybrali jsme ty nejlepší hotely

Přemýšlíte, kam se letos vydat za sluncem a zaslouženým odpočinkem? V posledních letech raketově stoupá obliba ostrova Maurícius. Naštěstí si zatím ostrov zachovává...

Jitka Čvančarová: Můj syn se narodil přesně rok poté, co mi maminka dodýchala v náručí

Pojďme si povídat o strachu, smutku a smrti, navrhla jsem herečce Jitce Čvančarové opatrně a trochu se bála, že...

Klára Nademlýnská a dobrodružství na lodi

Uznávaná módní návrhářka Klára Nademlýnská je další osobností, jež se s námi podělila o letní zážitek, na který dodnes...

Luxusní péče Oribe a vlasový mág Livermor v hlavní roli kadeřnické show

Luxusní americká vlasová péče Oribe, která se už léta drží na pomyslném Olympu mezi profesionálními kadeřníky, vlasovými...

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani ve chvílích, kdy držíte dietu nebo se jen bojíte, že by vám neustálé “uždibování” zkazilo štíhlou linii.  Přinášíme vám tedy několik receptů na skvělé vánoční cukroví, po kterém nepřiberete, protože neobsahuje ani gram cukru. Přesto ho od běžného vánočního cukroví nerozeznáte. Na chuť ani na pohled.

 

Proč byste se měli přemíře cukru vyhýbat? Průměrný Čech totiž zkonzumuje každý rok téměř dvacet kilogramů cukru. To je dvakrát větší spotřeba, než kterou doporučuje WHO (Světová zdravotnická organizace). S ohledem na blížící se vánoční svátky je toto číslo více než alarmující. Cukr je právem nazýván novodobou drogou, která má nepříznivý vliv na zdraví a způsobuje mnoho civilizačních onemocnění jako je obezita, kardiovaskulární choroby, hypertenzi, zhoubné nádory související s obezitou nebo diabetes. Proč si tedy letos neudělat takové cukroví, které je od toho klasického k nerozeznání a přitom zdravé? Vyzkoušejte několik tipů podle proteinové ketonové diety KetoMix.

 

Burákové mlsky, Foto: Archiv KetoMix

BURÁKOVÉ MLSKY

Ingredience: 120 g kokosové mouky, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix, 2 balení čekanko-arašídového krému, čokoláda bez cukru

Postup: Teplem povolený čekanko-arašídový krém smíchejte s vanilkovou příchutí a kokosovou moukou. Vypracujte tužší těsto a z něj pak vytvořte kuličky. Vložte je na plech a zmáčkněte do tvaru kulaté sušenky. Vše vložte do mrazáku, dokud neztuhnou. Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu, namočte každou sušenku a nechte je ztuhnout v lednici.

 

Sněhové placičky, Foto: Archiv KetoMix

SNĚHOVÉ PLACIČKY

Ingredience: 300 g kokosu, 80 ml kokosového mléka, 2 lžičky vanilkové příchutě KetoMix

Postup: V kuchyňském robotu rozmixujte kokos a vanilkovou příchuť do hladké konzistence. Přidejte kokosové mléko a mixujte, dokud se všechny ingredience nespojí. Mokrýma rukama vytvořte kuličky, které na tácu vytvarujte do placiček. Poprašte kokosem a vložte do lednice.

 

Citronové bochánky, Foto: Archiv KetoMix

CITRONOVÉ BOCHÁNKY

Ingredience na těsto: 55 g bílého jogurtu, 55 g másla, čekankový sirup podle chuti, 1 vejce, 180 g mandlové mouky, 2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, šťáva a kůra z 1 citronu

Ingredience na polevu: citronová kůra, šťáva z 1 citronu a 20 g vanilkové příchutě KetoMix

Postup: Vyšlehejte změklé máslo, jogurt, citronovou šťávu a kůru. Do směsi zapracujte vejce a přidejte mandlovou mouku s vanilkovou příchutí. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a dejte na 30 minut odpočinout do lednice. Vytvarujte malé bochánky a dejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě při 180°C asi 10 až 15 minut dokud vršky nebudou lehce zlatavé. Na polevu smíchejte uvedené ingredience a po úplném vychladnutí bochánky jí pocákejte.

 

Kokosky, Foto: Archiv KetoMix

KOKOSKY

Ingredience: 4 bílky, 150 g kokosu, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix

Postup: Bílky vyšlehejte do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokos s kokosovou příchutí. Na plech vyložený pečicím papírem ukládejte malé kokosky. Pečte v troubě při 150°C asi 10 minut.

 

Vánoční sušenky, Foto: Archiv KetoMix

VÁNOČNÍ SUŠENKY

Ingredience: 40 g másla, 1 odměrka proteinového koktejlu KetoMix,
1 odměrka proteinových houstiček KetoMix, 1 lžička vanilkové příchuti KetoMix, 1 bílek, špetka skořice, mletého hřebíčku a zázvoru

Postup: Všechny ingredience smíchejte a vypracujte těsto. Vyválejte
a vykrojte sušenky. Ty pak sušte v troubě při 100°C asi 30 minut.

 

Mandlové dortíčky, Foto: Archiv KetoMix

MANDLOVÉ DORTÍČKY

Ingredience: 100 g mandlové mouky, 80 g jemně sekaných mandlí,
2 lžičky vanilkové příchuti KetoMix, 7 vajec, čokoláda bez cukru, mandle na ozdobu

Postup: Z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Opatrně po částech vmíchejte mouku, mandle, vaječné žloutky
a vanilkovou příchuť. Vzniklé těsto nalijte na plech a pečte při 180°C asi 10 minut. Z vychladlého korpusu vykrajujte kolečka, která namáčejte v rozpuštěné čokoládě a ozdobte mandlí.

 

Oreo sušenky, Foto: Archiv KetoMix

OREO SUŠENKY

Ingredience na těsto: 230 g mandlové mouky, 4 lžíce kakaa, 1 lžíce prášku do pečiva, 2 lžičky kokosové příchutě KetoMix, špetka soli, 125 g másla,
1 vejce, vanilkový extrakt

Ingredience na náplň: 100 g sýra, 2 lžíce másla, 1 lžička vanilkové příchutě KetoMix

Postup: Smíchejte všechny suché ingredience. Máslo vyšlehejte do pěny a přidejte vejce a vanilkový extrakt. Po částech zamíchejte suchou směs. Vzniklé těsto zabalte do potravinové folie a uložte asi na 15 minut do lednice. Za pomoci pečicího papíru vyválejte placku a vykrajujte stejná kolečka. Pokračujte, dokud nezpracujete celé těsto. Pečte při 180°C asi 10 minut. Před slepováním náplní, kterou vytvoříte smícháním uvedených ingrediencí, nechte úplně vychladnout.

 

Čokoládovo-kokosové čtverečky, Foto: Archiv KetoMix

ČOKOLÁDOVO-KOKOSOVÉ ČTVEREČKY

Ingredience: 125 g kokosového másla, 1 lžička čokoládové příchutě KetoMix, 2 lžičky kakaa, 100 g kokosového oleje, čekankový sirup podle chuti

Postup: Nejprve rozpusťte kokosový olej. Přidejte kakao, čokoládovou příchuť a čekankový sirup a míchejte dohladka. Připravte si formičky na čokoládové bonbony (můžete použít i tvořítko na led), nalijte polovinu čokoládové směsi a uložte na chvíli do mrazáku. Jakmile čokoláda ztuhne, přidejte kokosové máslo (pokud je příliš tuhé, povolte jej zahřátím) a zalijte zbytkem směsi. Poté formu opět uložte do mrazáku, dokud vše neztuhne.

 

Kávové kopečky, Foto: Archiv KetoMix

KÁVOVÉ KOPEČKY

Ingredience: 4 bílky, 100 g kokosové mouky (rozemleté mandle, ořechy), 2 lžičky kávové příchuti KetoMix

Postup: Bílky vyšlehejte spolu s kávovou příchutí do tuhé pěny a postupně přimíchávejte kokosovou mouku (rozemleté mandle nebo ořechy). Na plech vyložený pečicím papírem tvořte menší kopečky. Ty pak vložte na 10 minut do trouby a pečte při 160°C.

Z děcáku k trénování celebrit: Radek Laci se vzepřel osudu

Už jako šestiletý kluk vnímal sport jako útěk ze systému, radost, která ho drží v přítomném okamžiku a chvíli, kdy může být sám sebou....

Devatero vánočního cukroví bez cukru

Blíží se Vánoce a k nim neodmyslitelně patří pečené i nepečené cukroví. Sladké mlsání si ale nemusíte odříkat ani ve chvílích, kdy držíte dietu...

Vulva na udržitelných kalhotách má pomoci hovořit o našem těle

Na ulici asi úplně běžně nikoho v kalhotách s natištěnými vzory vulvy nepotkáte. To by se ale mohlo změnit....

Provazy a nože. Emma Smetana v novince Over ukazuje, čeho je schopný zamilovaný psychopat

V kufru auta leží spoutaný partner Emmy Smetany, která mu o chvíli později uprostřed pouště na kapotě...

Příroda má lék na všechno: Zázračné bylinné směsi, které vás postaví na nohy

Mnohdy při prvních příznacích nachlazení sáhneme raději než po bylinkách po farmakách. A to je škoda. Vzpomeňte si na...
Zavří­t reklamu