Domů LOVE PLANET Klobásy z falešného vepřového masa jako nový celosvětový hit?

Klobásy z falešného vepřového masa jako nový celosvětový hit?

Přepadla vás chuť na vepřovou klobásu, ale už před nějako dobou jste se rozhodli, že vyřadíte ze svého jídelníčku masitá jídla? Nezoufejte, protože trh s takzvaným falešným masem se stále rozrůstá a tento týden dokonce společnost Impossible Foods představila novou řadu rostlinných produktů postavených jako alternativa k vepřovým pochoutkám. Přicházejí ve formě uzenin a náhražek mletého masa.

 

Foto: Instragram

Možná už jste si v regálech supermarketů i specializovaných obchodů všimli, že není maso jako maso. Stále častěji se totiž objevuje to takzvané “falešné”, které je vyrobeny z rostlin, nebo ze zvířecích buněk. Ne všechna jsou ale kvalitně zpracovaná, a ještě méně z nich chutná přesvědčivě. Před nedávnem se dokonce objevily i hlasy, že vegetariánské napodobeniny jsou mnohem méně zdravé než opravdové maso. Řada odborníků se ale k problematice vyjádřila tak, že na závěry je ještě příliš brzy a produkty se musí podrobit rozsáhlejší a dlouhodobé studii. Například Impossible Foods, která je asi nejznámějším výrobcem podobných náhražek, pak jako důkaz nezávadnosti předložila i rozsáhlé testování na zvířatech a potkanech.

Čína jako hlavní cíl

Minimálně ta část veřejnosti, jež se kvůli nejrůznějším přesvědčením rozhodla vynechat masité pokrmy ze svého jídelníčku, je ale z podobných vynálezů většinou nadšená. Především společnostem, jako jsou Beyond Meat či právě Impossible Foods se pak podařilo udělat z falešného masa velmi prosperující byznys, který se stále rozrůstá. Jelikož je vepřové maso v současné době jedním z nejvyužívanějších surovin na světě, rozhodli se lidé z Impossible Foods přijít s jeho vegetariánskými napodobeninami ve formě uzenin a náhražek mletého masa. Jejich hlavním plánem je pak prorazit do Číny, kde prý budou jejich produkty vyhovovat celé řadě asijských pokrmů. Právě v Asii je totiž vepřové maso velmi žádané a jenom Čína konzumuje a spotřebovává více masa než kterákoli jiná země.

Sója jako základ

Už příští týden bude první z výrobků s názvem Impossible Sausage k dispozici v několika desítkách restaurací Burger King v USA v pokrmu zvaném Croissan’wich, který má předpovězeno stát se velkým hitem. Falešné klobásky a výrobky z vepřového masa firmy Impossible Foods se vyrábějí pomocí hemu – molekuly obsahují železo. Hém se vyskytuje například ve skutečném mase, ale lze jej získávat i bez porážky hospodářských zvířat. A to z kořenové části sóji. Výrobky také neobsahují žádný lepek, zvířecí hormony ani antibiotika. „Nezastavíme se, dokud neodstraníme potřebu zvířat v potravinovém řetězci a neučiníme globální potravinový systém udržitelným.“ řekl Patrick Brown, zakladatel a generální ředitel Impossible Foods pro BBC.

Právě redaktoři BBC byli prvními, kdo jejich novou řadu mohli ochutnat a přesto, že pro některé z nich falešné vepřové postrádalo typickou těžkost, kterou si milovníci masa vychutnávají, povětšinu produkty chválili, možná i proto, že mají zhruba jen polovinu kalorií než opravdové maso a ještě výrazně nižší obsah tuku.

Doba brožová

Brož je přesně ten druh šperku, který dokáže i ten nejkonzervativnější oděv katapultovat k módním výšinám. Na rozdíl od příbuzné spony nemá...

4 kolekce sklářské značky Rückl, z nichž nespustíte oči

Sklářská značka Rückl představila hned několik nových kolekcí, ke kterým vedle svého uměleckého ředitele Ronyho Plesla poprvé přizvala i další designéry. Vznikla...

Namíchejte si s námi domácí kosmetiku, která opravdu funguje

Už vás nebaví neustále kontrolovat složení kosmetických produktů a bylo by vám příjemnější zkrášlovací procedury absolvovat na...

Malý ochránce od Janji Prokić

Peří a oko jako symboly ochrany jsou hlavními motivy kolekce Homa české designérky Janji Prokić. „Při sbírání inspirace mě oslovila...

Veronika Arichteva: I v padesáti budu infantilní

Herečka a členka trojice 3v1 Veronika Arichteva prožívá šťastné období, daří se jí v soukromí i v...
Zavří­t reklamu