Domů ENJOY Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Potravinová intolerance může chutnat sladce. Upečte si lahodný cheesecake

Pokud nepatříte mezi ty, kteří by mohli bez problému sníst vše, na co mají zrovna chuť, nezoufejte. Potravinové alergie a intolerance vás nemusí omezovat ani v neutuchající vášni a touze po sladkých pochoutkách. Své o tom ví i autorka knihy Jím-Nejím Jana Pechmanová,  která dala dohromady hned několik desítek klasických i moderních receptů poupravených pro ty, kteří se při stravování musí podřizovat nejrůznějším omezením. Jedním z nich je i lahodný cheesecake, kterému jsme naprosto propadli. A co vy, odoláte?

 

Doba přípravy: 20 MINUT
Doba vaření: 35 MINUT
Počet porcí: 12
Alergeny 1, 3, 7,8

Suroviny

400 g sušenek typu digestive

150 g másla

500 g měkkého tvarohu

200 ml zakysané smetany

5 žloutků

150 g moučkového cukru

+ na posypání

1 lžička vanilkového extraktu

1 lžíce citronové šťávy

✶Náhrada

bezlepkové / bezlaktózové sušenky

bezlaktózové máslo / kokosový olej

bezlaktózový tvaroh / ovčí ricotta

bezlaktózová / kokosová zakysaná smetana

60 g vanilkové hrašky + 120 ml vody

kokosový cukr / třtinový moučkový cukr

s

S1 lžíce citronové šťávyff

 

JAK NA TO

1. Sušenky rozdrtíme přes potravinovou fólii paličkou na maso či válečkem.

2. Rozpustíme máslo a smícháme se sušenkami.

3. Do formy na dort vyložené pečicím papírem dáme sušenky s máslem, lžící je rozprostřeme po dně a přitlačíme, aby vznikla pevná vrstva.

4. V míse smícháme tvaroh, zakysanou smetanu, žloutky, cukr, vanilkový extrakt a citronovou šťávu. Směs šleháme ruční metlou dohladka.

5. Nalijeme na sušenkový základ a necháme pár minut odpočinout.

6. Pečeme v troubě předehřáté na 190 °C asi 35 minut. Po obvodu by měl cheesecake být zezlátlý a uprostřed ještě mírně tekutý.

7. Cheesecake necháme vychladnout a podáváme s opraženými pistáciovými oříšky a mandlemi, čerstvými borůvkami a moučkovým cukrem.

- Reklama -
Co vařit na Valentýna

Co vařit na Valentýna? Zabodujte s exkluzivním menu Kristíny Nemčkové

Přinášíme exkluzivní valentýnské menu, které přímo pro nás sestavila sedmnáctiletá Kristína Nemčková. Dívka, jež svůj obrovský talent právě předvádí v soutěži MasterChef....

Kolíbalova výstava na bienále v Benátkách může opět okouzlovat

Stanislav Kolíbal je jedním z nejvýznamnějších představitelů českého konceptuálního umění. I proto Českou a Slovenskou republiku reprezentuje...

Cvrčci a syrečky v dortech? Sorry, pečeme jinak

Kdo z vás ještě nenavštívil originální brněnskou cukrárnu, na kterou se od jejího otevření pěje jen samá chvála, měl...

Máš na míň. Nová kampaň bojuje například proti plýtvání jídlem

Celosvětově se nesní až jedna třetina veškerého vyprodukovaného jídla a v České republice je to pak přes...