Domů LOVE PLANET 5 zásad zdravého stravování podle My Chef Kitchen

5 zásad zdravého stravování podle My Chef Kitchen

Pokud stále tápete, co zařadit do vašeho jídelníčku, aby nejen lahodil vašim chuťovým pohárkům, ale byl také co nejzdravější, nejudržitelnější a nejsmysluplnější, zkuste se inspirovat třeba u nové služby My Chef Kitchen. Ta totiž nabízí servis takzvaného osobního šéfkuchaře, který vám denně připraví originální pokrmy do rozložitelných krabiček a sestaví ideální stravovací plán na míru. Nám zakladatelé tohoto velmi zajímavého projektu prozradili, jak můžete naplno propadnout své vášni k jídlu, a přesto podporovat lokální ekonomiku, jíst beze zbytků, kvalitně, pestře a v neposlední řadě ohleduplně k planetě.

Jíst beze zbytků

Najíst se rozvážně a uvědoměle bez toho, aby vám na talíři zbytečně zůstala polovina oběda, není přeci nic, co by si každý z nás nemohl ohlídat.  Krabičková strava My Chef dává klientům do ruky opravdový zero-waste produkt. Každý si totiž předem volí potřebnou kalorickou denní dávku, kterou chce mít v jídle obsaženou. Ta vychází z jeho individuálních cílů, ať už jde o potřebu redukovat, nebo nabírat váhu, případně držet aktuální, nebo si prostě dopřát zdravý, pestrý a pravidelný jídelníček. Porce jsou proto rozděleny do pěti jídel denně a to tak, aby odpovídají tomu, co dotyčný potřebuje pro dosažení záměru nejen nutričně, ale i samotným množstvím jídla. Výsledek? Žádné zbytky na talíři ani v lednici, žádné vyhazování nezpracovaných nebo prošlých surovin a ani obalů.

Foto: Shutterstock

Používání rozložitelných krabiček

Jak jsme zmínili, obaly, do kterých My Chef jídlo servíruje, netvoří odpad. Tato společnost totiž jako úplně první u nás nabízí plně rozložitelné eko-krabičky z celulózy, kdy i fólie je z rozložitelného bioplastu. „Bez rozložitelných neplastových krabiček by tu My Chef nikdy nebyl. Když jsme v loňském roce zvažovali, jestli a jak přijdeme ze zahraničí, kde fungujeme již pátým rokem, i na český trh, bylo pro nás nejpodstatnější držet se udržitelnosti. Překvapilo nás, že nikdo z konkurence se nezaměřil na neplastování. Nikdo tu zkrátka nenabízel rozvoz jídla v papírových krabičkách, takže denním výsledkem je stoh jednou použitých plastových krabiček, které končí v koši.“ Kromě toho je jídlo rozváženo v papírových taškách z recyklovaného papíru a pokud klienti chtějí, mohou je vrátit kurýrovi nebo do výdejny a zajistit jim delší životnost pro další rozvoz.

Lokální zdroje jako samozřejmost

Všechny stravovací programy od My Chef jsou zásadně bez cukru a lepku. Proto jsou z velké části tvořeny především zeleninou, kterou společnost nakupuje přímo od zdrojů na pražských tržnicích. „Dostat se denně k výběru opravdu čerstvých kvalitních surovin a podporovat tím lokální ekonomiku je podle nás důležitý aspekt udržitelnosti. Nicméně chce to čas, energii a zájem. Postupně ale jistě hledáme nové a důvěryhodnější dodavatele. Nedávno jsme přijali nového kolegu, který má za úkol právě nákupy u místních pěstitelů. Z praxe víme, že je nutné se tomu věnovat naplno.”

Smysluplná strava

Stravování v krabičkách je specifické. Mnoho lidí vyzkouší různé programy od různých firem, často migrují a nevydrží u jednoho dodavatele dlouho. U My Chef to ale neplatí, jejich klienti jsou spíše dlouhodobí. „Vysvětlujeme si to i tím, že pokrmy jsou takovým fine diningem v krabičkách. Nejen suroviny, ale i samotné recepty, jsou kvalitní a propracované. Vycházíme z celosvětové a hodně i východní kuchyně, takže nabízíme pestrost, specifické chutě, používáme mnoho bylinek a koření. Člověk nemá pocit, že jí jen proto, aby něco snědl, ale každý chod si zkrátka vychutnává a těší se na další,“ mluví o zkušenostech Kristína. I tak striktně podléhá nutričním tabulkám jednotlivých programů, a i když mnoho klientů vyhledává tuto službu kvůli dietě, díky zajímavému složení se od tohoto pojmu mohou klidně odpoutat. V nabídce je navíc několik zajímavých pokrmů, které se v krabičkách moc často nenabízejí. Jde o keto, paleo či healthy balance stravu a nově se chystá i tolik očekávaná vegetariánská verze. Pestrý a vyvážený jídelníček je hlavní aspekt udržitelného a spokojeného dlouhodobého stravování.

Udržitelný jídelníček

Jak a co jíst, když s krabičkovým programem skončíte, máte pár dní pauzu, nebo neobjednáváte jídlo na víkend? Keto i paleo strava je specifická a aby se díky vynechání nutričně vyvážených porcí neoddálil požadovaný cíl, měl by dotyčný pokračovat v programu po své ose. To znamená, že se inspiruje tím, co pravidelně konzumuje od My Chef a nejvíce se snaží přiblížit oněm receptům. I proto má firma k dispozici víceméně nonstop klientský servis, který případné tápající jedince navede a poradí, jak se k vlastnímu stravování postavit. Spoluzakladatelka Kristina doporučuje i zkoušku vybraného programu na několik týdnů, ideálně měsíc, a přitom důkladně pozorovat a učit se, jak je strava složená, jaké a v jakém množství a úpravách se suroviny objevují a poté tyto zkušenosti převést do denního rytmu. Pro udržitelný a smysluplný jídelníček je totiž důležité, aby se jedlo dobře, ale pořád chutně. Zprvu to může vypadat náročně, přece jen někdy je touha sáhnout po junk-foodu nepřemožitelná. Krabičkový program k disciplíně přímo vybízí a časem ji dostane každý pod kůži. Sám už pak rozpozná, co mu dělá dobře, co ne a jak může zahnat mlsnou i zdravými variantami. 

- Reklama -

Nová kolekce Longchamp je v rytmu rock’n’rollu

Objevování vlastní cesty a nezávislosti je tématem nové kolekce Longchamp's Fall / Winter 2019. V New Yorku,...

Šedivé vlasy jako trend letošního roku

V roce 2019 budete se stříbrem na hlavě zaručeně trendy.Pokud jste tedy při prohrábnutí své hřívy před zrcadlem objevili...

Léto v nomádském stylu? Zabalte si s sebou kousky z NILA

Čeká vás léto na cestách a váš šatník ještě není na velké dobrodružství připraven? Inspirujte se například...